Ο Τάφος του Ρότσιλντ

Posted: 11 Αὔγουστος, 2011 in Ειδήσεις, Νέα Τάξη Πραγμάτων, Πατριωτισμός, Πολιτισμός
Ἐτικέττες:, , ,

Τι ωραία! Τι καλά!
Αγόρασε ο Ρότσιλντ το Μεγανήσι, χαρά μεγάλη στα κανάλια, χαρά μεγάλη και για τους Λευκαδίους που θα δουν τουριστική ανάπτυξη στον τόπο τους.

Κούνια που τους κούναγε!

Είναι δυνατόν να δούνε έστω και ένα ευρώ από τους Ρότσιλντ; Μαντρωμένους θα τους έχει τους επισκέπτες του ο κροίσος, αυτό βέβαια ισχύει γενικότερα με τον τουρισμό, με τον οποίον τόσο χαιρόμαστε. Τα μεγάλα συγκροτήματα που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των τουριστών, είναι ξένων συμφερόντων και μέσα στα ξενοδοχεία πουλάνε μέχρι και τσιγάρα, καπότες, τρόφιμα. Δραχμή δεν αφήνουν στην Ελλάδα πολλοί από τους τουρίστες. Έρχονται, μαντρώνονται μέσα στα συγκροτήματα και φεύγουν.

Η περίπτωση του Μεγανησίου όμως είναι λίγο διαφορετική. 3000 στρέμματα κατέχει ο Ρότσιλντ στο Μεγανήσι, τα καλύτερα του νησιού. Θα χτίσει τεράστια συγκροτήματα και τα βγάζει χρήμα με την σέσουλα από τους επισκέπτες του, οι οποίοι θα αφήνουν και μερικά ψιλά στους ντόπιους, τους οποίους και θα βλέπουν ως ατραξιόν, ως ιθαγενείς, έτσι για να έχουν να χαίρονται. Ακόμη και το γάλα, το βούτυρο, τα αυγά από την φάρμα του Ρότσιλντ θα είναι. Οι Έλληνες το πολύ πολύ να είναι σταβλήτες ή να μαζεύουν τα ωβά του ορνιθώνος του Ρότσιλντ.

Χαρείτε Έλληνες για την τουριστική ανάπτυξη, όμως η αλήθεια είναι ότι εμείς βγάζουμε τα ψίχουλα και άλλοι βγάζουν τους θησαυρούς.

Η νήσος βέβαια δεν είναι τυχαία, είναι η αρχαία Τάφιος Τάφος, η νήσος του υιού του Ποσειδώνος, σιγά μην αγόραζε τυχαία έκταση ο τοκογλύφος. Ποιος ξέρει τι έχει κατά νου σχετικά με την μυθολογία της νήσου.

Ίσως κάποτε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε στην Ελλάδα το τί θεωρούμε ανάπτυξη. Εάν το να γίνουμε πόρνες και να εισπράττουμε τα γαμ…σιάτικα σημαίνει ανάπτυξη, συγνώμη αλλά δεν θα πάρω.

σχόλια
  1. Το αρχαίο όνομα του νησιού είναι Τάφος, Τάφιος ήταν ο πρώτος μυθικός βασιλιάς. Τα στρέμματα που αγόρασε ο Ρ. δεν είναι τα καλύτερα, αλλά δεν έχει σημασία. Σε πολλά από αυτά που γράφετε έχετε δίκιο. Δεν νομίζω όμως ότι θα εκμεταλλεύεται το συγκρότημα ο ίδιος, απλά μοιάζει να κάνει χρηματιστήριο γης. Αγόρασε με 15-20 χιλ. το στρέμμα και τώρα πουλάει με κατοσταριές. Οι κύριοι που μιλάνε στην κάμερα του καναλιού δεν είναι Μεγανησιώτες, είναι Λευκαδίτες. Εμείς στο νησί είμαστε πολύ πιο κουμπωμένοι, υπάρχουν αντιδράσεις, υπήρξε και μια σοβαρή ρήξη με τον Δήμο. Το Μεγανήσι στοχεύει σε άλλο μοντέλο ανάπτυξης (ήπιο περιβαλλοντικό) εδώ και καιρό. Μην τα κάνουμε όλα ίσωμα.

    Παναγιώτης Κονιδάρης, φαρμακοποιός, συγγραφέας (και φυσικά Μεγανησιώτης).

    • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

      Αγαπητέ κύριε Κονιδάρη, καταρχήν σας υπερευχαριστώ για το σχόλιο σας, το οποίο τόσο λόγω της μορφώσεως σας αλλά κυρίως λόγω της καταγωγής σας, προσδίδει επιπλέον κύρος στο πενιχρό άρθρο του ιστολογίου, το οποίο ξεκίνησε ως ένα απλό σημειωματάριο σκέψεων αλλά από ότι βλέπω, πρέπει να το οργανώσω καλύτερα διότι τελικώς, ακόμη και οι απλές σκέψεις πρέπει να είναι σωστά διατυπωμένες, έχουν και αυτές την βαρύτητα τους.

      Ομολογώ ότι δεν το έψαξα πολύ το θέμα, ένα επιφανειακό γκούγκλισμα έκανα, όμως αμέσως μόλις είδα την είδηση στους τηλεοπτικούς διαύλους, αναστατώθηκα – θα έλεγα – από την ευκολία με την οποία μερικοί συμπατριώτες μας ενθουσιάζονται, από τις επενδύσεις των ξένων κερδοσκόπων στην πατρίδα μας.
      Και επειδή λιγότερο έως πολύ, όλοι μας από κάποιο μικρό χωρίο ἤ νησί είμαστε, ξέρουμε πως λειτουργούν τα συμφέροντα, ποίοι τα προωθούν, ποία είναι τα κίνητρα τους και πως τα επικοινωνούν. Η ίδια ιστορία σε όλην την οικογενειοκρατούμενη Ελλάδα: πουλημένα δάση εδώ, χαρισμένες εκτάσεις εκεί, εκτάσεις οικειοποιημένες λόγω κατασκευασμένης χρησικτησίας παρά δίπλα κλπ κλπ. Η ίδια υπόθεση σε όλην την Ελλάδα.

      Το κυρίως θέμα επομένως είναι να απαλλαγούμε κάποτε από αυτήν την μικρο-οπτική μας και να δούμε την μεγάλη εικόνα, πώς δηλαδή θα αναπτύξουμε μόνοι μας την πατρίδα μας και ο καθένας τον τόπο του σε συνεργασία με τους συντοπίτες του, αφήνοντας οριστικά πίσω τις κουμπαριές, τα συμπεθέρια, τις εξυπηρετήσεις και άλλα βαρίδια, που έχουν οδηγήσει την μισή Ελλάδα στις μεγαλουπόλεις και την άλλη μισή εγκλωβισμένη στην ματαιότητα των τοπικιστικών μικροσυμφερόντων.

      Με την ευκαιρία όμως, μήπως μπορείτε να μας ενημερώσετε σχετικά με τον τρόπο που περιήλθαν οι εν λόγω εκτάσεις στην κυριότητα του Ρότσιλντ; Υπάρχει φεουδαρχικό σύστημα στα “πριγκιπονήσια” του Ιονίου; Πως γίνεται να αγοράσει κάποιος 3.000 στρέμματα και μάλιστα με γεωγραφική συνέχεια; Διότι όταν κάποιος αγοράζει μαζικά γη, δεν μπορεί να την αγοράσει από μικροϊδιοκτήτες, αφού με αυτήν την μέθοδο θα ξεκινούσε η αξία της γης από μία α τιμή/στρέμμα και θα κατέληγε σε 100 x α. Πιθανολογώ ότι η γη αγοράσθηκε με άλλη μέθοδο και όχι στρέμμα-στρέμμα. Αλλά εσείς γνωρίζετε καλύτερα.

  2. Κι όμως, το “πόδι” του νησιού, όπως το λέμε εμείς, που αγοράστηκε (κάπου τα 2/3 της έκτασής του), αγοράστηκε στρέμμα-στρέμμα. Στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά βοσκότοπος, σχετικά κακοτράχαλος, με αμφιθεατρική ωστόσο θέα και προς την Στερεά και προς την Κεφαλονιά. Φυσικά διαθέτει και κάποια εξαιρετικά πλατώ. Οι ιδιοκτήτες ήταν συγκεκριμένες οικογένειες που διέθεταν κατά μέσο όρο 50-80 στρέμματα έκαστη. Η γη αυτή, και λόγω του ότι δεν προϋπήρχε δρόμος ήταν δύσβατη, σχεδόν λογγομένη. Για τις νεότερες γενιές Μεγανησιωτών ήταν σχεδόν΄μη εκμεταλλεύσιμη με άλλο τρόπο. Έτσι ήρθε στο νησί Έλληνας εκπρόσωπος του Ρ. και σάρωσε τα αγροτεμάχια μέσα σε ένα χρόνο. Περίπατο. Μαζί αγόρασαν και το Αρκούδι, μια παρακείμενη βραχονησίδα, όπου λέει θα φτιάξουν γκολφ ή κάτι τέτοιο, καθώς και κάποιες άλλες διάσπαρτες εκτάσεις σε 2-3 άλλα σημεία του νησιού, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Οι μικροϊδιοκτήτες ξύπνησαν αργά, η offshore εταιρία GAM-X είχε κάνει τη δουλειά της. Από καιρό εις καιρόν, είναι αλήθεια, μας επισκέπτονται με τα ελικόπτερά τους διάφοροι (στιλ Αμπράμοβιτς), οπότε δεν είναι απλή φημολογία. Ελπίζω κάποια στιγμή να σταματήσει αυτό το αλισβερίσι ξεπουλήματος, αλλά δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος. Τα σημεία τριβής με τον Δήμο (τυγχάνω Πρόεδρος του ΔΣ) ήταν τόσο με την νομιμότητα διάνοιξης του δρόμου (με έξοδα του Ρ.), όσο και για την προστασία κάποιων σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Οψόμεθα.

    • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

      Έχω και μια προσωπική ιδιόρρυθμη άποψη πάνω στο θέμα. Δεν θεωρώ αναγκαίον όπου υπάρχει μια όμορφη τοποθεσία να γίνεται και μια ξενοδοχειακή μονάδα. Μέσα στην ομορφιά της πατρίδος μας είναι και οι ανεκμετάλλευτες τοποθεσίες. Και το άγριο και αναξιοποίητο τοπίο έχει την ομορφιά του. Εμείς έτσι όπως πάμε, θα γεμίσουμε την Ελλάδα ξενοδοχεία. Θα χαθεί δηλαδή η άγρια φυσική ομορφιά της Ελλάδος.
      Θα προτιμούσα δηλαδή ο όποιος τουρισμός να έχει να κάνει με ανθρώπους που θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα όπως αυτή είναι και όχι να την μεταμορφώσουν σύμφωνα με την δική τους αισθητική. Εξάλλου, όπως γράφω και στο κυρίως κείμενο, τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι ξένων συμφερόντων και ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυξήθηκε ο Φόρος Προστιθεμένης Αξίας σε όλους τους τομείς πλην τουρισμού (όπου και μειώθηκε) ώστε τελικώς να εισπράττουμε ψιχία από τον τουρισμό. Ενώ δηλαδή φαινομενικά η μείωση του ΦΠΑ έγινε για την τουριστική ανάπτυξη, πολύ φοβάμαι ότι έγινε για την εξυπηρέτηση των ξένων. Μην ξεχνάμε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν εξαρτάται μόνον από την βούληση της Ελληνικής κυβερνήσεως, χρειάζεται η συγκατάθεση της Ε.Ε. η οποία δεν νομίζω να προέταξεν σθεναρά αντίστασιν στην μείωση αυτή, αφού ο Ελληνικός τουρισμός ουσιαστικά είναι δικό τους μαγαζί, είναι δηλαδή κατ΄όνομαν Ελληνικός.

Σχολιάστε