Μαζικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΜΕ)

Posted: 17 Φεβρουάριος, 2010 in Νέα Τάξη Πραγμάτων

Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τι σημαίνει μαζική;

Μάζα στην αρχαιότητα (ρίζα μάσσω=ζυμώνω)  ήταν η απλή, φθηνή θα λέγαμε, μορφή ψωμιού. Η μάζα σε αντιδιαστολή με τον πολυτελή άρτο, που ήταν από σιτάρι, είχε σαν πρώτη ύλη το κριθάρι. Αποτελούσε το ψωμί της καθημερινής τους διατροφής εν αντιθέσει με τον άρτο που ήταν για τις πιο επίσημες ημέρες.

Μάζα στη φυσική είναι η ιδιότητα των φυσικών σωμάτων, η μετρήσιμη ποσότητα της ύλης που περιέχεται σε αυτό. Ως μάζα έχει συγκεκριμένες ιδιότητες. Υπακούει στους νόμους της αδράνειας και της επιτάχυνσης. Οι κινήσεις των μορίων εντός του σώματος δεν επηρεάζουν την κίνηση του ιδίου του σώματος αφού είναι χαοτικές και με μηδενική συνισταμένη. Μοναδικό αποτέλεσμα της κίνησης των μικροσκοπικών τμημάτων του σώματος είναι η παραγωγή θερμότητας αλλά ουδεμία επίδραση έχουν στην κίνηση του σώματος.

Μάζα στην κοινωνία είναι ένα σύνολο ανθρώπων που ανεξάρτητα από τα ίδια τα άτομα, συμπεριφέρεται με συγκεκριμένους κανόνες της ψυχολογίας. Παρασύρεται, επηρεάζεται, κοιμάται, τίθεται σε εγρήγορση, κατευθύνεται. Καμία σημασία δεν έχει στην κοινωνική μάζα η κινητικότητα του ατόμου. Οι κινήσεις των ατόμων είναι αλληλοσυγκρουόμενες, αλληλοεξουδετερούμενες, με μηδενική συνισταμένη και παράγουν θόρυβο (βαβούρα) . Στην ουσία δηλαδή η κοινωνική μάζα συμπεριφέρεται προβλεπόμενα αναλόγως των δυνάμεων που επιδρούν πάνω της. Το ισχυρότερο πεδίο άσκησης δυνάμεων πάνω στην ανθρώπινη μάζα είναι αυτό της ενημέρωσης. Αυτόν το ρόλο αναλαμβάνουν τα ΜΜΕ.

Όταν όμως μαζοποιούνται και τα ΜΜΕ τότε μιλάμε για Μαζικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΜΕ) τα οποία ως μάζα υπακούν με τη σειρά τους σε άλλους αντίστοιχους κανόνες. Υπάρχει δηλαδή μια μάζα μέσων τα οποία αποτελούν το παγκόσμιο δίκτυο ενημέρωσης, είναι αλληλοεξαρτούμενα, αλληλοπληροφορούμενα και αντλούν τις ειδήσεις τους από τα πρακτορεία ειδήσεων. Αφού όμως είναι πρακτορεία κάπου θα υπάρχει και ο κεντρικός διανομέας ειδήσεων (βασικός κανόνας δικτύωσης). Τα ΜΜΜΕ έχουν κοινή ειδησεογραφία και διαφοροποιούνται μόνο στο φαίνεσθαι και όχι στο είναι. Ως μάζα τα ΜΜΜΕ κινούνται όλα μαζί και καμία σχέση δεν έχει αν κάποιο εξ αυτών αποσπασματικά διαφοροποιηθεί. Αυτή η διαφοροποίηση στη στατιστική λέγεται τυχαίο σφάλμα και διαγράφεται από τις μετρήσεις.

Τα ΜΜΜΕ είναι τόσο μαζοποιημένα που εκτός από τα παρόμοια προγράμματα, προβάλουν όλα μαζί ακόμη και τις διαφημίσεις τους μαζικά ώστε ο τηλεθεατής να μην έχει καν δικαίωμα επιλογής. Η επιλογή σε ένα ανελεύθερο σύστημα είναι ψευδαίσθηση. Αν τολμήσει να επαναστατήσει αλλάζοντας κανάλι θα πέσει πάλι πάνω σε ιδίας μορφής (παρα)πληροφόρηση. Τα ΜΜΜΕ είναι ένα σώμα με έναν συγκεκριμένο σκοπό. Να βάλλει κατά της ελευθερίας των θεατών.

Συμπέρασμα: Ενόσω ένα σίδερο βρίσκεται εντός ενός μαγνητικού πεδίου θα επηρεάζεται. Έτσι και εμείς για όσο διάστημα είμαστε μέσα στο δυναμικό πεδίο δράσης των ΜΜΜΕ θα είμαστε σκλάβοι του νεοταξικού προπαγανδισμού.

σχόλια
  1. […] σε κάθετο επίπεδο, ελέγχει κυβερνήσεις, ΜΜΜΕ, δημαγωγούς και κομματόσκυλα. Ξέρει επομένως ότι θα […]

  2. […] απασχολήσουν απλούς ανθρώπους, ακαδημαϊκά ιδρύματα, Μαζικά Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως κ.α. Κοινώς εάν βρεθεί ο Τάφος του Ισοθέου, θα […]

  3. […] σε κάθετο επίπεδο, ελέγχει κυβερνήσεις, ΜΜΜΕ, δημαγωγούς και κομματόσκυλα. Ξέρει επομένως ότι θα […]

  4. […] περίοδος ποὺ ὃλως τυχαίως καὶ ξαφνικὰ ἂρχισαν τὰ ΜΜΜΕ νὰ παρουσιάζουν – πρήζοντα τὰ οὒμπαλα ἡμῶν- […]

  5. […] παρόλα τα υπέρογκα χρέη. Γιατί οι σταθμοί ανήκουν στα ΜΜΜΕ και επομένως όσα περισσότερα χρωστάει ένας σταθμός […]

  6. […] σε κάθετο επίπεδο, ελέγχει κυβερνήσεις, ΜΜΜΕ, δημαγωγούς και κομματόσκυλα. Ξέρει επομένως ότι θα […]

Σχολιάστε