Καλόν Τρυγομηνά

Posted: 1 Ὀκτωβρίου, 2011 in Γλώσσα, Πόντος
Ἐτικέττες:, , , ,

Μπήκαμε λοιπόν στον 8ον μήναν του έτους. Καλόν μήναν σε όλους τους – δυστυχώς λίγους, ευτυχώς καλούς – αναγνώστες του ιστολογίου.

ΩΠ ! ! !     μα τι λέω;

Όγδοος μήν;

Μα ο Οκτώβριος είναι ο δέκατος μήν του έτους. Ή μήπως όχι;

Ο Οκτώβριος παράγεται απ’ τη λατινικήν October, που σημαίνει όγδοος. Αρχικά ήταν ο όγδοος μήν στο ρωμαϊκόν ημερολόγιον και μετά την καθιέρωσι  του Ιανουαρίου ως πρώτου, έγινε δέκατος.

Ηταν ο τέταρτος μήνας του αττικού έτους. Ονομάστηκε Πυανεψιών από τα ιερά Πυανέψια ή Πυανόψια, εορτή προς τιμήν του Απόλλωνος.

Σήμερον όμως που ομιλούμε, δεν υπάρχει ρωμαϊκόν ημερολόγιον και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν εορτάζονται τα ιερά Πυανέψια, επομένως ο μήν ούτε ως Οκτώβριος έχει υπόστασιν ούτε και ως Πυανεψιών.

Απεναντίας από την αρχαιότηταν έως σήμερον και έως την συντέλειαν του κόσμου (εάν αυτή υπάρξει, που δεν θα υπάρξει διότι ο κόσμος δεν μπορεί να καταστραφεί… μπλα μπλα…μην αρχίσω γιατί … θα βραδιάσουμε) ο δεύτερος μήν του φθινοπώρου είναι ταυτισμένος με την συγκομιδήν των βοτρυδίων, αυτό που ονομάζουμε τρύγο.

Επομένως για εμάς τους Έλληνες δεν έχει σημασίαν εάν ο μήν είναι ο 1ος ή ο 21ος ή ο χιλιοστός, σημασία έχει ότι είναι ο μήν του τρύγου ή όπως σώζεται ακόμη (και όχι για πολύ ακόμη δυστυχώς) στην Ποντιακήν γλώσσα, ο Τρυγομηνάς. Είναι εξάλλου γνωστόν τοις πάσι ότι οι Έλληνες με το κρασί και το σταφύλι έχουμε σχέσιν χιλιετιών. Κατά την προσωπική μου άποψιν έχει μεγαλύτερη χρηστικότητα το να γνωρίζουμε του μήνες για ότι αυτοί αντιπροσωπεύουν και όχι για την ταξινόμησιν  τους. Είναι προτιμότερο ένα παιδάκι να γνωρίζει ότι μετά τον Σταυρήτε (Σεπτέμβριος, επτά-seven) είναι ο Τρυγομηνάς (δηλαδή μας δίνει η φύσις τα σταφύλια) παρά απλώς να μετράει μήνες.

Ας κλείσω με ένα ποντιακό στιχάκι:

«Ο Τρυγομηνάς εν ζεγκίνς*

φερ΄κρύα νερά και πίνς»

Καλόν μήναν, καλόν Τρυγομηνά σε όλους. 

________________________________

* ζεγκίνης: πλούσιος (τουρ: zengin)

Στο διαδίκτυον κυκλοφορεί το ίδιον στιχάκι για τον αεργίτε  (Νοέμβριον: ένατον μήναν (άλλο άτοπον και αυτό) ) αλλά κοντά στον νούν και η γνώσις, το στιχάκι αφορά τον Τρυγομηνάν και όχι τον Αεργίτη (ιων. εκφορά: Αεργίτες, α στερητικό +  έργον)

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...