Ελλαδίτες και Κύπριοι δημοσιογράφοι

Posted: 12 Ἰουλίου, 2011 in Γλώσσα

Τι μάθαμε αυτές τις ημέρες, χθες και σήμερα;

Ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι λένε τα εμπορευματοκιβώτια κοντέινερ (container) ενώ οι Κύπριοι επιμένουν Ελληνικά.

Το πρώην Αγγλικό προτεκτοράτο δηλαδή μιλάει καλύτερα Ελληνικά από την νυν αμερικάνικη αποικία.

Advertisements
σχόλια
 1. Ὁ/ἡ Θεόδωρος Κ. Κόνωνας γράφει:

  Και να ήταν μόνο αυτό; Κακοποίηση της γλώσσας μας στο έπακρον από αμαθείς!

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   Αυτή είναι πολύ εύκολη και ανώδυνη δικαιολογία Θεόδωρε. Εύκολα κρύβεται κάποιος πίσω από την αμάθεια.
   Κατά την άποψη μου πρόκειται περί δόλου. Ίσως όχι των ιδίων των δημοσιογράφων αλλά σίγουρα των εργοδοτών τους που κάνουν την επιλογή προσωπικού.
   Δεν είναι τυχαίο που ο κάθε μπαγλαμάς με άμουση ροή λόγου, κακόφωνος, άτονος κλπ αναλαμβάνει την εκφώνηση αναφορών (ρεπορτάζ). Δεν είναι τυχαίο που έβαλαν ρομποτάκι στο ΣΚΑΙ να αναγιγνώσκει κείμενα (αν το προσέξεις δεν είναι άνθρωπος που μιλάει στις ειδήσεις). Υπάρχει δόλος και σχέδιο και ας κατηγορηθώ για συνωμοσιολογία.
   Μα θα μου πεις, τι σχέση έχει η προφορά με την γλώσσα;
   ΑΜΕΣΟΤΑΤΗ. Σήμερα μπορούμε να διακρίνουμε εάν μια γλώσσα είναι Αγγλική, Γαλλική, Ισπανική… ΟΧΙ γιατί την καταλαβαίνουμε αλλά από την προσωδία. Διακρίνουμε γλώσσες που δεν γνωρίζουμε.
   Τις προσωδίες λοιπόν της Ελληνικής τις σκοτώνουν*. Και ας λένε όποιο ψέμα θέλουν ότι και καλά έχει χαθεί εδώ και αιώνες. Τίποτα δεν έχει χαθεί, αυτά είναι μπαρούφες, σήμερα χάνονται τα πάντα. Γιατί εμείς καλά τα λέμε αλλά τα παιδάκια που γεννιούνται γίνονται γενίτσαροι, όπως γενίτσαροι είναι όλοι από 20-25 και κάτω. Χανόμαστε και εμείς γελάμε. ΤερΆστια κουβέντα.

   *Δεν είναι μόνον μία καθώς ο Ελληνισμός δεν είναι κανένα χωριουδάκι. Υπάρχει συνέχεια της Ιωνικής, Δωρικής, Αιολικής γλώσσης.

 2. Ὁ/ἡ Γιώργος Αχαιός γράφει:

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να περιφρουρούμε την γλώσσα μας από την αλλοίωση και την εισβολή ξένων λέξεων. Αυτό που παρατηρώ τώρα τελευταία στην Ελληνική τηλεόραση είναι μία τάση να αντικαθιστούν κ ο ι ν ό τ α τ ε ς ελληνικές λέξεις με ξένες:
  Ας κάνουμε ένα break (δεν ξέρουν την λέξη διάλλειμα;;;;!!!!)
  του έκανα friend request
  Κάνε με add (δεν έχουν ξανακούσει ότι υπάρχει ρήμα προσθέτω;;;;)
  Εργάζομαι πάνω σε ένα project

  Πάντως μην υπερτιμάς τους Κυπρίους δημοσιογράφους Στάβων. Μπορεί να λένε εμπορευματοκιβώτια αλλά από την άλλη θα σου πουν και τον κόμβο… ράουντ αμπάουτ. Κάνουν και αρκετά άλλα λάθη οι Κύπριοι όταν δεν μιλάνε την δική τους διάλεκτο και προσπαθούν να μιλήσουν τα επίσημα Ελληνικά.

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   Έβλεπα προχθές στον δίαυλον της βουλής την συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το σωφρονιστικό σύστημα. Ο Κοραντής λοιπόν και ένας μπαγλαμάς από τον ΣΥΝ δεν μπορούσαν να βρουν μια Ελληνική αντίστοιχη του “μπούλετ”, δεν τους πήγε το μυαλό στις κουκκίδες, γιατί προφανώς δεν έχουν καν Ελληνικό word για να ξέρουν ότι το “μπούλετ & νάμπερινγκ” είναι στην Ελληνική έκδοση “κουκκίδες και αρίθμηση”.
   Αυτούς έχουμε, πολιτικούς με ξένο λογισμικό.

   Το έχω όμως ξαναπει σε άλλη συζήτηση. Εγώ είμαι πόντιος 3ης γενιάς και έχω δει πως σβήνει μια γλώσσα.
   Μην φανταστούμε δηλαδή ότι χρειάζεται να συμβεί κάποια κοσμογονία για να χαθεί η Ελληνική, η συνταγή είναι:σπέρνεις λίγο κόμπλεξ, τους κάνεις να αισθάνονται ολίγον τι χωριάτες, εξουσιάζεις την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ και τέλος.
   Δεν χρειάζεται παραπάνω, με τρεις κινήσεις γίνεται η δουλειά.
   Η μια γενιά ωθεί την επόμενη σε μια πιο ισχυρή (επαγγελματικά) γλώσσα, η επόμενη μιλάει την νέα γλώσσα στην καθημερινότητα της και στην μεθεπόμενη γενιά αλλάζει και η μητρική γλώσσα. Κανονικός γενιτσαρισμός.

   Γιαυτό και ο τελικός σκοπός είναι η κατάργηση του Ελληνικού κλιτικού συστήματος, αυτά που έγραψα στο “περί λεπτομερείας”. Θέλουν να καταργήσουν τις 5 πτώσεις και να πάμε σε μία, όπως ακριβώς και στα αγγλικά.
   Οι πτώσεις είναι ο εχθρός τους, γιαυτό και κανένας πουλημένος δημοσιογράφος δεν κατεβάζει τον τόνο λ.χ. στο μεσοπρόθεσμο που η γενική είναι “του μεσοπροθΈσμου”, τουλάχιστον για όποιον είναι άνω των 35 ετών. Τι σημαίνει επομένως αυτό όταν ακόμη και ο Τράγκας που κοντεύει τα 60 δεν κατεβάζει τον τόνο;
   Ότι είναι σχέδιον, αγαπητέ μου, οργανωμένον σχέδιον μονοδιαστασιοποιήσεως της Ελληνικής.
   Έχουμε να κάνουμε με γλωσσικούς προδότες, και στην Ελλάδα γλωσσικός προδότης=γενικά προδότης.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...