Η ανάπτυξις διατάσσεται (Β΄ μέρος)

Posted: 13 Ἀπριλίου, 2011 in Αγορά-εμπόριο, Πατριωτισμός, Πολιτισμός, Πολιτική, Σκέψεις

Φτάσαμε λοιπόν εδώ που φτάσαμε αλλά παρόλα αυτά η εξουσία συμπεριφέρεται ωσάν να μην έχουμε φτάσει. Κλείνει σχολεία, κλείνει νοσοκομεία, ανεβάζει φόρους.

Προτού όμως αναλύσουμε το πως θα ξεφύγουμε από την δύνη πρέπει να εντοπίσουμε τα προβλήματα. Ο ποιο εύκολος τρόπος για να μπερδευτεί κανείς είναι να αρχίσει να μιλάει για οικονομικά μεγέθη, για πληθωρισμούς και άλλα οικονομίστικα εργαλεία. Το δικό μας όμως μυαλό πρέπει να ξεκολλήσει από την προπαγάνδα των ειδικών. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Ας τα δούμε με απλά λόγια.

Τι είναι η οικονομική συνωμοσία που μας έχει πνίξει;

Είναι ένα δίχτυ. Οι μεγάλοι ψαράδες ψαρεύουν με δίχτυ και οι μικροί με καλάμι. Τα μεγάλα λοιπόν Ευρωπαϊκά συμφέροντα, αφού άπλωσαν τις επιχειρήσεις τους σε όλη την Ευρώπη, έριξαν τα δίχτυα του ευρώ και κάθε φορά που τα μάζευαν τραβούσαν και κάτι παραπάνω. Αυτό το παραπάνω είναι τα ψώνια που κάνουμε από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, αυτοκινήτων κλπ. Ακόμη και τα μεγάλα έργα που χρηματοδότησαν δεν ήταν τίποτα παραπάνω από την διευκόλυνση της κίνησης των εμπορευμάτων τους προς τα ψάρια, εμάς δηλαδή. Δεν έκαναν την Εγνατία οδό για να ενωθεί η Ηγουμενίτσα με την Αλεξανδρούπολη, δεν την έκαναν για το καλό μας, την έκαναν για να ενωθεί η Ηγουμενίτσα με την Ευρώπη, η Αλεξανδρούπολη με την Ευρώπη δηλαδή να πέσει το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων προς την Ελληνική περιφέρεια ώστε να απλωθεί το δίχτυ τους.

Σήμερα και εδώ που φτάσαμε έχουμε τα εξής προβλήματα.

 • Η Ελλάδα δεν παράγει και πολλά.
 • Στον τομέα των τροφίμων, ενώ διώχνουμε έξω το “καϊμάκι” των εμπορευμάτων, αυτό που μας μένει δεν αρκεί για να τραφούμε. Επομένως αγοράζουμε. Τι αγοράζουμε; Δημητριακά Μπαρμπα-Μπέν, Αγγλικά Κορνφλέικς, Γερμανικά μούσλι, Ολλανδικό γάλα, Ρωσικό αλεύρι, Ιταλικές κονσέρβες, Γερμανικά ζαχαρωτά, γερμανικό καφέ, βρετανικά ποτά, ρωσικά ποτά κλπ.
 • Ταυτόχρονα διώχνουμε κόσμο από την ύπαιθρο με την πολιτική μας. Κακές συγκοινωνίες, παρατημένα σχολεία, ηθική απαξίωση των κατοίκων, φορολογία.
 • Την ίδια στιγμή από τα σύνορα μας φεύγουν πολλά δισεκατομμύρια λόγω των χαμηλών τιμών της Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, Τουρκίας. Τιμές όμως που εμείς τις κρατάμε ψηλά με υψηλούς φολογικούς συντελεστές σε υπηρεσίες και εμπορεύματα.
 • Κατά συνέπεια, συγκεντρώθηκε όλος ο Ελληνισμός σε 2-3 πόλεις, που όμως δεν παράγουν απολύτως τίποτε. Όταν όμως υπάρχει τόσος κόσμος συγκεντρωμένος είναι και πιο εύκολη η δουλειά του ψαρά που έχει απλώσει τα δίχτυα του.

Τι είναι ο Φ.Π.Α.

Ο ΦΠΑ είναι ο καθολικός φόρος κατανάλωσης που έχει δικαίωμα να επιβάλει το κράτος και που όμως πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες. Δεν επιτρέπεται για παράδειγμα ο ΦΠΑ να κάνει διαχωρισμό βάσει της εθνικής προελεύσεως των προϊόντων. Τα προϊόντα είναι ταξινομημένα σε κατηγορίες (τρόφιμα, ένδυση, βιβλία) και μόνο βάση αυτών των κατηγοριών μπορεί να διαφοροποιείται. Το μεγάλο μειονέκτημα του ΦΠΑ είναι η καθολική του εφαρμογή. Το πληρώνει δηλαδή και ο πλούσιος και ο φτωχός, ο μεν για το ποσοστό του εισοδήματος που θα καταναλώσει και ο φτωχός για ΟΛΟ το εισόδημα του, καθώς η εποχή που ήταν δυνατή η αποταμίευση πέρασε.

Τι άλλο είναι ο ΦΠΑ; Είναι η μοναδική πηγή εσόδων του κράτους από ένα νόμισμα που δεν του ανήκει. Το κράτος νοικιάζει το χρήμα από την ΕΚΤ και αυτό με τη σειρά του το απλώνει (πάλι όπως ένα δίχτυ) και όταν το τραβήξει θέλει 23% κέρδος. Επομένως ο ΦΠΑ είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα του κράτους με ξένα χρήματα.

Ισοζύγιο

Έστω κοινωνία 5 ατόμων. Τα δύο καλλιεργούν ένα χωράφι και κάθε μήνα φέρνουν στο σπίτι όπου μένουν όλοι μαζί 2,000 ευρώ. Από αυτά τα 2.000€ πληρώνεται το ενοίκιο 500€. Από τους υπόλοιπους, ο ένας αναλαμβάνει την επιδιόρθωση των ρούχων του νοικοκυριού και παίρνει 500€ από το ταμείο, ο άλλος διορθώνει τους υπολογιστές για 500€ και ο τελευταίος μαγειρεύει για 500€/μήνα. Όλοι εργάζονται αλλά τα χρήματα που έρχονται στο σπίτι πάντα θα είναι 2.000€ ενώ με το που μπαίνει κάθε νέος μήνας χάνονται από την οικονομία του σπιτιού 500€. Με απλά λόγια, ενώ όλοι απασχολούνται, μόνον οι δύο ενισχύουν πραγματικά την οικονομία του σπιτιού. Οι άλλοι μπορούν να πουλάνε μούρη, να είναι σπουδαγμένοι, να μιλάν πέντε γλώσσες ο καθένας αλλά χρήμα στο σπίτι δεν φέρνουν.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα. Δεν έχει σημασία αν έχουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη χιλιάδες γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μεσίτες. Ο μόνοι που πραγματικά φέρνουν χρήμα είναι αυτοί που συναλλάσσονται με ξένες οικονομίες. Ναι, συνεισφέρουν όλοι αυτοί αλλά που; Στον πολιτισμό ναι, στην κοινωνική ισορροπία ναι , στην οικονομία όμως όχι, την οικονομία απλά την εξυπηρετούν. Επομένως στην Ελλάδα οι μόνοι που πραγματικά φέρνουν λεφτά είναι οι αγρότες, οι ψαράδες, οι τουριστικοί υπάλληλοι και επιχειρηματίες, οι εξαγωγείς.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Δύο απλά πράγματα.

1ον. Ενισχύουμε την παραγωγή

2ον Δίνουμε κίνητρα για την παραμονή χρήματος εντός των τειχών.

Πως;

Διώχνοντας κόσμο από το σπίτι. Τους ξυπνάμε, τους φοράμε την φόρμα εργασίας και τους διώχνουμε. Δηλαδή αδειάζουμε την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει φασιστικά. Μπορεί όμως να γίνει με οικονομία κινήτρων.

Το σύστημα

Το σύστημα είναι η θέσπιση ομοκέντρων κυκλικών ζωνών σταδιακής αποκλιμάκωσης των φόρων. Η ύπαιθρος δεν πάσχει μόνον από λειψανδρία, πάσχει και από πτώση ηθικού. Τα νησιά, τα σύνορα, τα χωριά νοιώθουν παιδιά μιας άλλης μητέρας. Αυτό έχει επίπτωση και στην παραγωγική τους συμπεριφορά. Επομένως πρέπει να μετακινήσουμε την ζωντάνια της χώρας από τα κέντρα στην περιφέρεια.

Δηλαδή, το κράτος ας ορίσει όποιους φορολογικούς συντελεστές θέλει για τα κέντρα. Αν όμως αυτούς τους μειώνει με βάση την χιλιομετρική απόσταση τότε πολύς κόσμος θα βρει πολύ συμφέρουσα μια μετακίνηση στην περιφέρεια.

Κοινωνικά αποτελέσματα

 • Θα ξαναποκτήσει ζωή η επαρχία ύπαιθρος
 • Θα ενισχυθούν οι κοινωνικοί μας δεσμοί, αφού στις μεγαλουπόλεις είμαστε εθισμένοι στην αφάνεια και την ανωνυμία. Οι πληγές του εμφυλίου έχουν πλέον κλείσει, μπορούμε να τα ξαναβρούμε στην περιφέρεια χωρίς να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας.
 • Επομένως αφού θα αρχίσουμε να ξαναεπικοινωνούμε, να εκφραζόμαστε, θα γίνουμε πιο ισορροπημένοι και πιο δημιουργικοί. Ταυτόχρονα όμως και πιο δημοκρατικοί.
 • Θα ξανά συνειδητοποιήσουμε ότι μόνον με τη δουλειά γίνονται τα πράγματα.
 • Θα ξαναχωρέψουμε κυκλικούς χωρούς (με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει).
 • Θα ξανανθίσει πολιτιστικά η χώρα.

Οικονομικά αποτελέσματα

 • Τα προφανή. Θα ενισχυθεί η παραγωγή
 • Δεν θα φεύγει χρήμα έξω αφού όπως αναφέραμε το χρήμα βγαίνει πχ στην Βουλγαρία λόγω μεγάλης διαφοράς στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμου. Εάν ο φόρος αυτός είναι σχεδόν μηδέν στις Σέρρες και την Δράμα τότε κανένας δεν θα βγαίνει έξω να ανεφοδιαστεί με καύσιμα.
 • Άρα θα μειωθεί και το φαινόμενο του λαθρεμπορίου.
 • Θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, οι πολυεθνικές όσο κι αν είναι δυνατές, δεν μπορούν να κατακτήσουν όλη την χώρα. Είπαμε, τα πάντα είναι ένα δίχτυ, το δίχτυ όμως έχει ένα μειονέκτημα. Δεν ψαρεύει ανάμεσα στις τρύπες.

Με απλά και λαϊκά λόγια λοιπόν η λύση είναι η γεωγραφική αποκλιμάκωση των φόρων. Θα κοστίσει αρχικά, θα θυσιάσουμε (ίσως) κάποια κρατικά έσοδα στην αρχή, αλλά στη συνέχεια η οικονομία θα πάρει φωτιά. Όσο μαζευόμαστε στα κέντρα, τόσο θα γινόμαστε μεγαλύτερα ψάρια και θα μας ψαρεύει το κεντροευρωπαϊκό δίχτυ.

Advertisements
σχόλια
 1. Ὁ/ἡ otter γράφει:

  Α ρε Στράβωνα,

  Τι θες και μπαίνεις στον κόπο και σχολιάζεις σε σάιτ απολογητών του Σόρος θα ήθελα να μάθω… Εγώ τέτοια μπλογκ φελλολόγων τα έχω πρωτίστως για να μαθαίνω τους επόμενους στόχους της προπαγάνδας, αλλά και για να γελάω.

  Όταν ποστάρεις σε ένα νήμα το οποίο αγιοποιεί τους Μινέϊκο και τους Εβραίους στην Ελλάδα και όποιον λέει το αντίθετο να τον βαπτίζει ακροδεξιό πας γυρεύοντας. Το δόλωμα το βλέπεις, την πετονιά δεν την βλέπεις;

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...