Η ανάπτυξις διατάσσεται (μέρος Α΄)

Posted: 6 Ἀπριλίου, 2011 in Αγορά-εμπόριο, Σκέψεις

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΙΣ: Το ακόλουθο άρθρο είναι ερασιτεχνικό και εκφράζει κάποιες υποψίες-απόψεις του συγγραφέα. Εξάλλου η τυφλή εμπιστοσύνη στις εν διαδικτύω ανηρτημένες πληροφορίες βλάπτει σοβαρά την αντίληψη.

2ⁿ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΙΣ: Σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε διασπορά ψευδών ειδήσεων. Αυτό που κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τις ανησυχίες μας. Ο αναγνώστης ας κρίνει μόνος του την ορθότητα των σκέψεων μας.

___________________

Ας ξεκινήσουμε με λίγη ιστορία. Πρίν από 10-15 χρόνια, η Ελλάς ήταν η πλουσιότερη χώρα της βαλκανικής.  Θυμάμαι ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έτρεχε με ρυθμό 80%, η Βουλγαρία έψαχνε να βρει τον βηματισμό της μετά από την πτώση του κομμουνισμού, η ΠΓΔΜ ήταν έτοιμη να καταρρεύσει και γενικότερα οι βαλκανικές χώρες ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τί έγινε ξαφνικά και ήρθαν τα πάνω κάτω;

Ας πάρουμε τα γεγονότα ένα-ένα εκτός από το θέμα της ληστρικής ισοτιμίας του Ευρώ, που είναι άλλο μεγάλο κεφάλαιο, όχι όμως άσχετο.

Στην περίοδο του σκανδάλου του Χ.Α.Α. (1998-2000) έχασαν οι μισοί Έλληνες τις περιουσίες τους, όχι μόνον τη ρευστότητα τα τους αλλά πολλοί έχασαν και ακίνητα.

Αυτά τα λεφτά κάπου πήγαν. Που;

  • Κάποια τα πήραν οι τράπεζες, είτε αμέσως ως εισηγμένες επιχειρήσεις, είτε εμμέσως ως διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων ή ως χρηματιστηριακοί όμιλοι ή ανάδοχοι νεοεισηγμένων εταιριών ή με άλλους “θεσμικούς” τρόπους.
  • Άλλα χρήματα κατέληξαν σε παλαιές επιχειρήσεις που αύξησαν με αυτόν τον τρόπο την ρευστότητα τους.
  • Άλλα φαγώθηκαν από αετονύχηδες που είχαν πληροφόρηση εκ των έσω και μπορούσαν να επενδύουν πάντα, ω του θαύματος, την κατάλληλη στιγμή.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η τότε κυβέρνηση Σημίτη, που λίγο καιρό πριν προέτρεπε τους Έλληνες να επενδύσουν στο ΧΑΑ καθώς αυτό “πήγαινε καλά” (βλέπε “λεφτά υπάρχουν”, ιδίου τύπου  ειλικρίνεια) και θα έφτανε στις 7.000 μονάδες (Παπαντωνίου και Σημίτης speaking), διέκρινε ότι με τον δείκτη πεσμένο στις 2.500 μονάδες από τις 5.900 που είχε φτάσει, δεν υπήρχε πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές του 2000.

Τότε λοιπόν ΞΑΦΝΙΚΑ είδε η κυβέρνηση (και η εκκλησία) την κρίση ως ευκαιρία, έριξε το χρήμα από τα ταμεία στο ΧΑΑ και ανέβασε ΤΕΧΝΗΤΑ τον γενικό δείκτη τιμών. Πως; Αγοράζοντας μετοχές των λεγομένων Blue Chips δηλαδή κυρίως μετοχές τραπεζών και ΟΤΕ που είναι οι μετοχές που επηρεάζουν τον ΓΔΤ.

Σαν να μην έφτανε ούτε και αυτό, για να είναι 100% σίγουρη μαγείρεψε και το εκλογικό σώμα. Τελικά, για να μην τα πολυλογώ, ο Σημίτης κέρδισε (;) το ντέρμπι των εκλογών του 2000 στο νήμα.

Ας επιστρέψουμε μερικά χρόνια πιο πίσω. Πότε άρχισε να διαφημίζεται στην Ελλάδα το χρηματιστήριο, πότε δηλαδή ξεκίνησαν να βγαίνουν οι πρώτες χρηματιστηριακές ενημερώσεις στα δελτία ειδήσεων ώστε να εγκλιματιστούμε με τον θεσμό;

  • 1998 Υποτίμηση της δραχμής.
  • 1999 Εισαγωγή της μετοχής της Εθνικής Τραπέζης (πρώην Ελλάδος) στο χρηματιστήριο της Wall Street.
  • Σήμερα που μιλάμε στη μετοχική σύνθεση της Ε.Τ.(Ε.) το ποσοστό του Ελληνικού δημοσίου είναι 7,5% (σελίς 9)

Ως εκ θαύματος λοιπόν, το Σωτήριον έτος 1999 συνέπεσαν κάποια γεγονότα ενώ ταυτόχρονα άρχισαν τα ΜΜΕ να μας πιπιλάνε τα αυτιά για “την μεγάλη προοπτική της Ελλάδος” και για “την ευκαιρία του Χ.Α.Α”. Όλως τυχαίως, κάποιοι “ενημερωτές” εκείνης της φουρνιάς, ξαναέσκασαν μύτη μετά από πολυετή απουσία. Ο νοών νοείτω.

Μετά βέβαια από το σκάνδαλο του Χ.Α.Α. οι τράπεζες μας δάνεισαν τα δικά μας λεφτά. Και βρεγμένοι λοιπόν και δαρμένοι. Ότι δεν μας πήραν με το χρηματιστήριο μας το πήραν με τα δάνεια.

Εκλογές 2000

Ποιος δεν θυμάται την τεθλιμένη φιγούρα του κ.Κ.Καραμανλή μετά την απώλεια της εκλογικής μάχης του 2000. Είχε απομονωθεί για κάποιο διάστημα και δεν μιλούσε σε κανέναν. Το συνηθίζει τελικά το μουγκό.

Το θέμα μας δεν είναι βέβαια το γιατί δεν μιλάει ο Καραμανλής σήμερα, το θέμα μας είναι το γιατί:

  • Ενώ το 2000 υπεστήριζε ότι ο Σημίτης έκλεψε την νίκη με τερτίπια, τελικά δεν κινήθηκε ουδεπόποτε εναντίων του
  • Δεν πήγε την υπόθεση των Ελληνοποιήσεων στο εκλογοδικείο.
  • Δεν έψαξε τα περί των Ολυμπιακών Έργων, ενώ επί 6-8 χρόνια ωριόταν και προέτρεπε τον Σημίτη να “τρέξει” τους διαγωνισμούς γιατί διαφορετικά θα πηγαίναμε σε απευθείας αναθέσεις (σαν τώρα τα θυμάμαι) όπως και τελικά έγινε.
  • Ενώ είχε προειδοποιήσει το ΠΑΣΟΚ ότι θα διερευνούσε το σκάνδαλο του Χ.Α.Α.

Τελικά, όταν έγινε πρωθυπουργός το 2004, δεν υλοποίησε τις απειλές του, αλλά έμεινε πάλι μουγκός. Μόνον ο μακαρίτης ο Έβερτ ασχολήθηκε με το θέμα αλλά τον έφαγε η μοναξιά.

Στο μεταξύ ο Καραμανλής πούλησε πολλές από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που είχε αγοράσει πανάκριβα η κυβέρνηση Σημίτη. Στην ουσία δηλαδή οριστικοποιήθηκε η χασούρα του Ελληνικού δημοσίου και των ταμείων. Αναγκαίες ή μη τότε οι πωλήσεις, το γεγονός είναι ότι έγιναν.

Τι μεσολάβησε μεταξύ 2000 και 2004 και ο Καραμανλής άλλαξε; Γιατί άλλος ο Καραμανλής του 2000, άλλος του 2004 και άλλος του 2009.

Ποιος κυβερνάει αυτήν την χώρα;

Μήπως τελικά θα πρέπει να ψάξουμε ακόμη-ακόμη και τα αίτια του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου;

Μήπως ζούμε μια εικονική πραγματικότητα και δεν το ξέρουμε;

Ας δούμε μια ενδιαφέρουσα ομιλία του Καρατζαφέρη.

Τι μας λέει ο Καρατζαφέρης; Ότι όποτε αναλάμβανε κάποιος την εξουσία, έπαιρνε “δώρο” και ένα πρόβλημα.

Μην ξεχνάμε τις πυρκαϊές του 2007.

Τυχαίο;

Και τώρα ας συνδέσουμε τα πράγματα.

Με κάποιον τρόπο έπρεπε οι χώρες των Βαλκανίων να προσδεθούν στο άρμα της δύσεως. Και ποιος μπορούσε να το κάνει αυτό;

ΜΑ … ΕΜΕΙΣ!

Δικά μας χρήματα έφυγαν στα Σκόπια, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, τόσο υπό μορφήν βιομηχανικών/βιοτεχνικών όσο και υπό την άμεση μορφή των τραπεζικών επενδύσεων. Στην ουσία δηλαδή αυτήν την στιγμή τα Βαλκάνια κινούνται με την δική μας… βλακεία.

Βλάκες μας έλεγε ο Σημίτης που παίξαμε στο Χ.Α.Α., ενώ αυτός μας προέτρεπε.

Τεμπέληδες και κοπρίτες μας λέει ο Πάγκαλος ενώ αυτός έκανε τα ρουσφέτια.

Αλλά στην ουσία ΕΜΕΙΣ οι βλάκες και οι τεμπέληδες στήσαμε τα Βαλκάνια.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η διαταγή της ανάπτυξης των λοιπών χωρών συνεχίζεται, με την ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ φορολόγηση, έμμεση και άμεση των Ελλήνων. Καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ΦΠΑ, φόροι… όλα αυτά δημιουργούν ροή χρήματος προς τα έξω.

Πιο απλά;

Θέλουμε και διώχνουμε χρήμα. Αν θέλαμε να το κρατήσουμε, μπορούσαμε. Το διώχνουμε γιατί κάποιος θέλει και τις λοιπές χώρες στο νεοταξικό παιχνίδι.

Μην ξεχνάμε ότι οι κομμουνιστικές δυνάμεις των γειτονικών χωρών δεν εξαϋλώθηκαν. Ζουν και βασιλεύουν και μάλιστα είναι μέσα στα κόλπα ακόμη. Επομένως με κάποιον τρόπο έπρεπε να “εκσυγχρονισθούν” και αυτές.

Ας δούμε μερικές ακόμη αξιοσημείωτα γεγονότα:

2006: εξαγορά Τούρκικης τράπεζας από Ε.Τ.(Ε).

2010: Συμμετοχή της εκκλησίας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ (με δάνειο). Με τι ενέχυρο αλήθεια;

2011: Έναρξη εκπομπής “1821, η γέννηση ενός έθνος. Χορηγός : Ε.Τ.Ε

Που βασίζεται στην “ιστορία” του κ. Βερεμή, μέλος της CDRSEE και χορηγoύς την E.T.E. , την κόκα κόλα, τον υπερχρεωμένο!!! δήμο Θεσσαλονίκης κ.α.

Λέτε επομένως η ανάπτυξη Βουλγαρίας, Τουρκίας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας να διατάχθηκε;Από ποιους άραγε;

Μένει να δούμε πως θα διατάξουμε και τη δική μας ανάπτυξη στο Β΄μέρος.

Συνεχίζεται…

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...