Ο μύθος της πληροφορικής, όλα όσα θέλετε να μάθετε και ντρέπεστε να ρωτήσετε

Posted: 19 Σεπτεμβρίου, 2010 in Τεχνολογία

RAM, HDD, MB, CD-ROM, HTTP, ADSL, VGA, PCI, AGP, MODEM, PC, BLUE-RAY, MOUSE  μπλα μπλα μπλα…

Τι μαγικοί όροι. Τελικά πόσα ξέρουν αυτοί οι κομπιουτεράδες θεέ μου!!!!!!

Μέσα στο γυαλιστερό κόσμο της πληροφορικής, που τα κάνει όλα και συμφέρει, μέσα σε αυτό το μαγικό κουτί με τους σκληρούς δίσκους, τις μνήμες, τις κάρτες γραφικών, τα έτσι, τα γιουβέτσι, τα αλλιώτικα και τα Πασαλιμανιώτικα υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα, γνωστά στον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Σε αυτό το άρθρο θα προσεγγίσουμε την πληροφορική από μια άλλη οπτική γωνία. Όχι μέσα από την εκτυφλωτική λάμψη των υγρών κρυστάλλων αλλά μέσα από απλά καθημερινά πράγματα.

Αν σκεφτούμε ορισμένες κατασκευές που χαρακτηρίζονται από δύο καταστάσεις μπορούμε να αναφέρουμε την τραμπάλα (ναι το γνωστό παιχνίδι των παιδικών χαρών), ένα γεμάτο και ένα άδειο ποτήρι, έναν διακόπτη ρεύματος στον τοίχο του σπιτιού μας, μια κάρτα μαύρη από την μία και άσπρη από την άλλη κλπ. Κάθε μια από τις παραπάνω κατασκευές μπορεί να χαρακτηριστεί από δύο καταστάσεις. Η τραμπάλα (πάνω-κάτω), το ποτήρι (γεμάτο-άδειο), ο διακόπτης (ανοικτός-κλειστός), η κάρτα (μαύρη πλευρά, άσπρη πλευρά).

Έστω λοιπόν ότι έχουμε σε έναν τοίχο έξω από ένα δωμάτιο έναν διακόπτη και μέσα στο δωμάτιο μια λάμπα συνδεδεμένη με αυτόν. Έστω ακόμη ότι έχουμε τρεις ανθρώπους, έναν (τον ονομάζουμε Α) που να ανοιγοκλείνει τον διακόπτη, έναν άλλον (Β) που να βλέπει αν είναι αναμμένη ή σβηστή η λάμπα και έναν τρίτο (Γ) που να γράφει σε ένα χαρτί τον αριθμό “1” όταν ο Β φωνάζει ότι άναψε η λάμπα ή να γράφει “0” όταν ο Β φωνάζει ότι έσβησε η λάμπα.

Ο άνθρωπος Α λέγεται άνθρωπος εισόδου, ο Β άνθρωπος ελέγχου & επεξεργασίας και ο Γ,  άνθρωπος εξόδου. Σε αυτήν την περίπτωση που έχουμε μία λάμπα, το κείμενο που γράφει ο Γ είναι της μορφής 0 ή 1, είναι δηλαδή μονοψήφιο ή αλλιώς είναι εύρους ενός bit.

Έστω ότι δεν έχουμε μόνο έναν διακόπτη αλλά δύο και αντίστοιχα δύο λάμπες μέσα στο δωμάτιο. Τότε μπορούμε να έχουμε τους ακόλουθους συνδυασμούς

  1. 1ή λάμπα αναμμένη – 2η λάμπα σβηστή (ο Γ γράφει 10)
  2. 1ή λάμπα αναμμένη – 2η λάμπα αναμμένη (ο Γ γράφει 11)
  3. 1ή λάμπα σβηστή – 2η λάμπα σβηστή (ο Γ γράφει 00)
  4. 1ή λάμπα σβηστή – 2η λάμπα αναμμένη (ο Γ γράφει 01)

Σε αυτήν την περίπτωση τα δεδομένα είναι διψήφια ή εύρους δύο (2) bit.

Αν λοιπόν είχαμε 64 διακόπτες με 64 λάμπες τότε θα είχαμε εύρος δεδομένων 64 ψηφίων ή 64 bit (πχ 1001110111011100110011110101011110111111001101010100010011111010)

Συγχαρητήρια, μάθατε πληροφορική. Αυτό ήταν όλο. Η επόμενες διαδικασίες δεν έχουν να κάνουν με την καταγραφή των δεδομένων αλλά με την διαχείριση τους, τον ρυθμό με τον οποίο αυτά αλλάζουν, τον τρόπο που ερμηνεύονται και τέλος τον τρόπο που αποθηκεύονται.

Μέχρι στιγμής, πιστεύει κάποιος ότι χρειάστηκε να περιμένουμε τόσες χιλιάδες χρόνια για να κωδικοποιήσουμε και να καταγράψουμε διακριτές καταστάσεις;

Το άρθρο είναι υπό συγγραφή και συνεχή διαμόρφωση αλλά είναι διαθέσιμο προς σχολιασμό καθώς θα συμπληρώνεται μέρα με την ημέρα. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι ιστολόγοι να μην αναδημοσιεύσουν το άρθρο πριν την ολοκλήρωση του.

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...