Υδράργυρος, θερμόμετρα και λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας

Posted: 20 Ἰουλίου, 2010 in Υγεία

Βρε αυτή η οικολογία, έχει τρυπώσει παντού και βρίσκει διαρκώς εχθρούς μπροστά της.

Τυχαίο;

Πριν από λίγο καιρό ενημερωθήκαμε για την κατάργηση της χρήσης υδραργύρου στα θερμόμετρα, μανόμετρα και βαρόμετρα, καθότι κρίθηκε επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Σωστό.

Βέβαια εγώ από παιδί που δεν είδα ποτέ θερμόμετρο να σπάει εκτός από ένα που έσπασα εγώ όταν έκανα κάποια “πειράματα” μικρός αλλά σε γενικές γραμμές ο υδράργυρος όντως είναι επικίνδυνος.  Είναι όμως ταυτόχρονα και ακριβής καθώς κανένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο δεν μπορεί να τον συναγωνιστεί σε ακρίβεια.

Ο υδράργυρος βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της ζωής μας όπως πχ υπό μορφήν αμαλγάματος (κράμα υδραργύρου) σε οδοντιατρικές εμφράξεις (σφραγίσματα). Είναι όντως επικίνδυνος και εκεί αλλά είναι ταυτόχρονα και η αποτελεσματικότερη και πιο μακροχρόνια μέθοδος σφραγίσματος καθώς οι εμφράξεις ρητίνης δεν έχουν την ίδια διάρκεια ζωής.

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς υδράργυρο που είναι πράγματι ένα πολύ επικίνδυνο στοιχείο. Συμβαίνει όμως αυτό ή απλά αλλάζουμε την χρήση του υδραργύρου και τον μεταφέρουμε σε άλλες συσκευές;

Για άλλη μια φορά η οικολογία παίζει το ρόλο του δουρείου ίππου στην συνείδηση μας. Το σύστημα μαζεύει τον υδράργυρο από τα νοικοκυριά με την δικαιολογία της επικινδυνότητας και τον χρησιμοποιεί στην κατασκευή λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας οι οποίοι περιέχουν το θανατηφόρο στοιχείο.

Ένα όμως είναι το σίγουρο, αν σε όλη τη ζωή μου έχω δει μόνο ένα σπασμένο θερμόμετρο, είναι σίγουρο ότι θα δω πολλούς σπασμένους λαμπτήρες. Επομένως δεν απομακρύναμε τον κίνδυνο αλλά μάλλον τον φέραμε πιο κοντά μας αφού λαμπτήρες χρησιμοποιούμε καθημερινά ενώ θερμόμετρα μόνο λίγες φορές το χρόνο και αν.

Έχει αναπτυχθεί ολόκληρη φιλολογία επί του θέματος την οποία και επισυνάπτω εδώ και εδώ αφού προσθέσω ένα ακόμη επιχείρημα το οποίο δεν βρήκα να αναφέρει κανείς. Κάθε λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας  φέρει ηλεκτρονικά κυκλώματα (starter κ.α.) και επομένως μπορεί να χαλάσει πολύ πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο ζωής του αν παρουσιάσει βλάβη ένα από τα κυκλώματα.

Τα συμπεράσματα δικά σας, για εμένα ισχύει και εδώ όπως και παντού το “κάποιον λάκκο έχει η φάβα“. Σε κάθε περίπτωση αν τάσσεστε υπέρ των νέων λαμπτήρων μην ξεχνάτε ότι δεν είναι για πέταμα αλλά για ανακύκλωση.

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...