Η παγίδα της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος

Posted: 20 Ἰουλίου, 2010 in Πατριωτισμός

Διαβάζω κατά καιρούς διάφορα άρθρα που προβλέπουν απαξίωση του πολιτικού συστήματος που θα εκδηλωθεί με μεγάλη αποχή από τις εκλογές. Λέτε αλήθεια να ιδρώσει το αυτί του πολιτικού συστήματος αν εμείς απέχουμε μαζικά;

Η συμμετοχή στα κοινά δεν είναι δικαίωμα, είναι υποχρέωση. Δημοκράτης μπορεί να θεωρείται μόνο ο μετέχων στα κοινά. Στην αρχαία Αθήνα οι Σκύθες αστυνομικοί υποχρέωναν τους Αθηναίους να παραστούν στην εκκλησία του δήμου. Σύμφωνα με το Σόλωνα η συμμετοχή στα κοινά είναι υποχρεωτική.

Αυτά με την ιστορική αναδρομή. Ας δούμε όμως τα πράγματα ψυχρά μαθηματικά. Η αποχή είναι βούτυρο στο ψωμί των εξουσιαστών της κυβέρνησης. Το ίδιο βέβαια είναι και για τους διάφορους εθνομηδενιστικούς και ανθελληνικούς κύκλους που δραστηριοποιούνται κυρίως στη Θράκη.

Έστω ότι 3 εκ. Ελλήνων είναι ορκισμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (;!!;;;). Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων εκλογών είναι εγγεγραμμένοι 9,933,385 ψηφοφόροι. (Το πως γίνεται σε μια χώρα με 10 εκ κατοίκους να έχουμε 9,933,385 άνω των 18 είναι άλλο θέμα που το αναφέρουμε απλά για προβληματισμό). Στη θεωρητική περίπτωση που απέχουν όλοι οι μη ΠΑΣΟΚοι και απαξιούντες το πολιτικό σύστημα, το ΠΑΣΟΚ θα λάβει το 100% των ψήφων. Το παράδειγμα βέβαια δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα γιατί το ΠΑΣΟΚ χρόνια τώρα υπολογίζει τις  εκλογικές του ανάγκες, βολεύει κόσμο, εξαγοράζει συνειδήσεις και τελικά έχει πετύχει τον σκοπό του να έχει “αγκαζέ” 3 εκ. ψηφοφόρων. Βέβαια στην πορεία μιμήθηκαν τον πασοκισμό και άλλα κόμματα. Υπολογίζω ότι η ΝΔ έχει περίπου 2 έως 2,2 εκ. ορκισμένων ψηφοφόρων, κάποιους άλλους το ΚΚΕ κλπ. Με την αποχή το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να εξασφαλίσουμε την κυβερνητική παντοκρατορία του ΠΑΣΟΚ και την κατάληψη του πολιτικού σκηνικού από τα επονομαζόμενα κοματόσκυλα όλων των κομμάτων.  Αυτό γιατί πολύ απλά ο απέχων δεν προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα και επομένως επί μικρότερου συνολικά εκλογικού σώματος αυξάνεται το ποσοστό του νικητή.

Με λίγα λόγια μια πιθανή μεγάλη αποχή θα οδηγήσει σε μια ψευδή αποτύπωση του συσχετισμού δυνάμεων και σε μια κυβέρνηση ουσιαστικής μειοψηφίας που όμως θα εμφανίζει εκλογική πλειοψηφία.

Ας δούμε τα πράγματα με την ίδια οπτική σε Καλλικρατικό επίπεδο (καημένε Καλλικράτη τι σου’ μελλε να πάθεις) . Έστω ότι 20.000 άτομα στην Θράκη επιθυμούν την απόσχιση της Θράκης. Αυτά τα 20.000 άτομα αποκλείεται να ψηφίσουν κάτι άλλο πέρα από αυτό που εξυπηρετεί τις αποσχιστικές τους βλέψεις. Επίσης αποκλείεται να απέχουν. Αν όμως απέχουν όλοι οι υπόλοιποι τότε το ποσοστό τους που πληθυσμιακά αντιστοιχεί στο πχ 10 % του πληθυσμού, εκλογικά θα γίνει 100%. Ακόμη και αν απέχουν μόνο οι μισοί πάλι το ποσοστό θα είναι αναντίστοιχο του πραγματικού (50%) αλλά αυτό τελικά θα μετρήσει στην Καλλικρατική τους εκπροσώπηση.

Οι Τούρκοι κάθε χρόνο στέλνουν λεωφορεία με χιλιάδες “ψηφοφόρους” να ψηφίσουν στη Θράκη με τις ευλογίες των δικών μας προδοτικών κομμάτων. Οι Τούρκοι δηλαδή το έχουν πιάσει το νόημα ότι η δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή και το χρησιμοποιούν και κάποιοι δικοί μας “αντιδραστικοί” επιχειρηματολογούν υπέρ της αποχής. Μήπως υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτήν την προπαγάνδα; Λέω μήπως!

Παρατηρούμε επομένως ότι η αποχή δεν οδηγεί στην απαξίωση αλλά στην αυτοκτονία αφού θα οδηγήσει στην εξουσία δυνάμεις που δεν το αξίζουν και α αφήσει τον λαό χωρίς εκπροσώπηση. Η τακτική του Πόντιου Πιλάτου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην σταύρωση.

Υπάρχει βέβαια και άλλος δρόμος αντίδρασης, ο εκτός θεσμών, ο αντιδημοκρατικός και επαναστατικός. Εκεί όμως τα πράγματα ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο. Στην Ελλάδα το ζήσαμε αυτό και δεν πρέπει να το ξαναζήσουμε. Με τον επαναστατικό δρόμο θα ξυπνήσουν ένστικτα, κάποιοι θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν την εξουσία, κάποιοι θα καπηλευτούν καταστάσεις, κάποιοι θα εκβιάσουν τον κόσμο. Θα μπερδευτούμε και θα πέσουμε για άλλη μια φορά στο χάος του φαυλοκυκλισμού. Μετά από μια τέτοια αποτυχημένη εξέγερση η εξουσία θα είναι πιο σκληρή από ποτέ, θα ξυπνήσει η απολυταρχία και θα υποδουλωθούμε ακόμη περισσότερο. Θα ξανασπάσει ο κοινωνικός ιστός και θα γίνουμε μια ώρα αρχύτερα Πακιστάν.

Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα. Μόνο μέσα από τη δημοκρατία θα ξανακερδίσουμε την ελευθερία μας και η δημοκρατία είτε αρέσει σε μερικούς είτε όχι είναι πολίτευμα με συνυπευθυνότητα των πολιτών. Δεν υπάρχει ανεύθυνος πολίτης σε μια δημοκρατία και επομένως η δημοκρατία προστάζει: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΠΟΧΗ.

Πόσο άραγε να μετάνοιωσε το ΚΚΕ για την αποχή που έκανε πριν τον εμφύλιο;
Θα είχαμε εμφύλιο αν δεν απείχε τότε το ΚΚΕ;
Το σύστημα δεν είναι χαζό, τα έχει μετρήσει όλα.
Να υπενθυμίσω την προπαγάνδα του νεοταξικού ΛΑΟΣ πριν τις εκλογές. “όσοι πιστεύουν ότι η ΝΔ θα κερδίσει, ας την ψηφίσουν, όσοι δεν το πιστεύουν ας ψηφίσουν ΛΑΟΣ”.
Οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να γίνει συλλογικά. Επειδή όμως είναι αδύνατον να έχουμε αποχή 100%, άποψη μου είναι ότι πρέπει να έχουμε αποχή 0%. Με απόχη 20-65% το σύστημα θα τρίβει τα χέρια του.
Όποιος νομίζει ότι έχει την σωστή πρόταση ας κατέβει στις εκλογές, Μακάρι να μπορέσουμε να εκλέξουμε κάτι υγιές και άφθαρτο. Στο χέρι μας είναι καθώς η δημοκρατία προϋποθέτει και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Με μερική αποχή όμως θα φτάσουμε στο χάος πολύ γρηγορότερα από όσο νομίζουν ορισμένοι. Και όπου υπάρχει χάος, υπάρχουν και κυανόκρανοι.

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...