Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινη υποδούλωση;

Posted: 19 Ἰουλίου, 2010 in Αντιπροπαγάνδιστικές Ειδήσεις

Στις 4 Οκτωβρίου 2009 εξελέγη μια κυβέρνηση με κεντρικό σύνθημα την “πράσινη ανάπτυξη”. Τι είναι αυτή;

Η πράσινη ανάπτυξη αφορά τις μεθόδους παραγωγής ενέργειας και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω εξάπλωσης της τεχνολογίας και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη με την είσοδο στο στίβο της αυτοκίνησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σε 5-10 χρόνια θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ότι σήμερα θεωρούμε ως δεδομένο μια που θα κάνουν την εμφάνιση τους δεκάδες χιλιάδες πρατήρια ηλεκτρικού ανεφοδιασμού αυτοκινήτων. Αντίστοιχη μετάλλαξη θα δούμε σε πολλούς ακόμη τομείς που σήμερα καλύπτουν τις ανάγκες τους με παράγωγα πετρελαίου. Η τεχνολογία βέβαια ήταν γνωστή χρόνια τώρα ωστόσο τα μεγάλα πετρελαϊκά συμφέροντα είχαν μονοπωλήσει την αγορά και είχαν κλείσει το δρόμο προς οποιαδήποτε εναλλακτική λύση.

Τι εννοεί όμως η κυβέρνηση με την πράσινη ανάπτυξη; Θα ενισχύσει την παραγωγή Ελληνικών μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τους Έλληνες κατασκευαστές ή θα μας βάλει στον φαύλο κύκλο τον επιδοτήσεων-δανειοδοτήσεων; Ποιος θα πληρώσει την πράσινη ανάπτυξη; Είναι φθηνή ή ακριβή τελικά; Είναι πραγματικές οι επιδοτήσεις ή κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των συμφερόντων;

Πως λειτουργεί επί του παρόντος; Μια εταιρία κάνει μια μελέτη η οποία παρουσιάζεται στη ΔΕΗ που είναι υποχρεωμένη να απαντήσει θετικά κάνοντας προσφορά αγοράς της Kwh σε τιμή πολύ υψηλότερη από την τιμή λιανικής πώλησης. Με λίγα λόγια με κάθε συμβόλαιο που κάνει η ΔΕΗ μπαίνει στην ουσία μέσα. Παρ’ όλα αυτά μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη. Επομένως την πολιτική της ΔΕΗ την πληρώνει ο καταναλωτής δηλαδή εμείς. Όποιος δηλαδή δεν βάλει κάποιο φωτοβολταϊκό στην ταράτσα του θα το πληρώσει πολύ ακριβά καθώς η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ θα τον τιμωρήσει. Φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την πορεία της τιμής της Kwh στα επόμενα 25 χρόνια αλλά πιθανότατα να ανέβει σε βαθμό τέτοιο που στην ουσία το όφελος της Π.Α. να είναι μηδενικό για τον κάτοχο της ακίνητης περιουσίας στην οποία θα τοποθετηθούν τα πάνελ. Μην μασάτε το καρότο, δεν θα μας αφήσουν να πλουτίσουμε τοποθετώντας μια φωτοβολταϊκή μονάδα στην ταράτσα μας. Θα βρουν τον τρόπο να μας τα πάρουν πίσω.

Στη συνέχεια και μετά την έγκριση της ΔΕΗ μπαίνουμε στη φάση υλοποίησης του προγράμματος όπου και τοποθετούνται φωτοβολταϊκά πάνελ που φυσικά δεν είναι Ελληνικής κατασκευής αλλά Γερμανικής, Κινέζικης και Ισπανικής. Η υλοποίηση χρηματοδοτείται με μακροχρόνιο δανεισμό από τράπεζες που πλέον δεν είναι Ελληνικές καθώς οι τελευταίες Ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται την πώληση τους αρχικά στην Πειραιώς και μετά…βλέπουμε.

Τι έχουμε στην ουσία; Παραγκωνισμό των φθηνών πρώτων υλών (λιγνίτης κα) που έχουμε σε αφθονία στην Ελλάδα και την σταδιακή αντικατάσταση τους από εισαγόμενα υλικά που θα χρηματοδοτούνται για 20-25 χρόνια από μη Ελληνικές τράπεζες. Επομένως μιλάμε για ενεργειακή υποδούλωση που με την επικείμενη καθιέρωση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα γίνει καθολική ενεργειακή υποδούλωση.

Τι θα έπρεπε να γίνει; Να τεθούν οι βάσεις για μια Ελληνική πράσινη ανάπτυξη. Να ενισχυθεί η έρευνα στα Ελληνικά πανεπιστήμια για μετατροπή αυτοκινήτων  κλπ σε ηλεκτρικά. Να δοθούν κίνητρα για αύξηση της εγχώριας παραγωγής πάνελ και ανεμογεννητριών.  Με λίγα λόγια πράσινη ανάπτυξη από τα θεμέλια και όχι με δανεικά. Μέχρι να γίνει αυτό, μια χαρά είναι και ο λιγνίτης, φθηνός και Ελληνικός.  Εμείς πρέπει να πουλάμε τεχνογνωσία και όχι να αγοράζουμε. Ειδικά στην Ελλάδα, τη χώρα του Απόλλωνος.

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...