Αγγλομανία

Posted: 8 Ἰουνίου, 2010 in Πολιτισμός

Ευτυχώς είχαμε την τύχη να ακούσουμε τους Καζαντζίδη, Μπιθικώτση, Ζαμπέτα, Μητροπάνο κ.ε.α. (και εκατοντάδες άλλους) πριν την τηλεοπτική “επανάσταση” που θέλει τους τραγουδιστές να κρίνονται με βάση την ικανότητα τους στα ξενέρωτα αγγλοείδη σαχλοτράγουδα. Ευτυχώς γιατί διαφορετικά δεν θα τους ακούγαμε ποτέ.

Κρίμα κυρία Θεοδωράκη που είσαστε και ανιψιά ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων μουσικών.

Αν δούμε τον τρόπο που εκλιπαρούν οι διαγωνιζόμενοι της εκπομπής για την ψήφο των τηλεθεατών στη νοηματική και δούμε μια αντίστοιχη παλαιότερη αμερικάνικη εκπομπή θα διαπιστώσουμε πολλές ομοιότητες.

Αλήθεια τι τους κάνουν και τους αμερικανοποιούν;

Που είναι εκείνες οι παλιές εποχές που το Ελληνικό τραγούδι ήταν τμήμα του DNA μας και συρρέαμε κατά χιλιάδες για να δούμε μια συναυλία. Τώρα γλεντάμε μέσα από το κουτί, μιλάμε μέσα από το κουτί και σε λίγο… θα τρώμε και μέσα από το κουτί.

Ας κλείσουμε με μια ευχή…


Advertisements
σχόλια
 1. Ὁ/ἡ Α. Δεληγιάννη γράφει:

  Στὴν ἀγγλικὴ ὑπάρχει καὶ ὅρος γιὰ αὐτὸ τὸ εἶδος τηλεοπτικοῦ θεάματος: trash TV, ἠγουν, τηλεόραση γιὰ τὰ σκουπίδια.

  Σὲ μᾶς ἐναπόκειται νὰ βλέπομε τὰ σκουπίδια ἢ νὰ τὰ ἀγνοοῦμε στρεφόμενοι στὸν δικό μας πολιτισμό. Ἀρχῆς γενομένης ἀπὸ τὰ θεμέλια, δηλαδή, τὴν γλῶσσα μας.

 2. Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

  Η γλώσσα είναι εργαλείο επικοινωνίας. Για να ανθήσει και να λειτουργήσει χρειάζεται και αντικείμενο επικοινωνίας.
  Γιατί οι Ελληνικές και Ελληνιστικές πόλεις μεγαλούργησαν; Ίσως γιατί από καμία δεν έλειπε το θέατρο, το στάδιο και η αγορά. Χωρίς να είμαι ειδικός, τολμώ μια ερμηνεία.
  Μέσα από το θέατρο επικοινωνούν οι άνθρωποι τον υπερβατικό εαυτό τους, αποκαλύπτουν στον συμπολίτη ακόμη και τις ευαισθησίες τους, συμπάσχουν και ψυχαγωγούνται. Κάτι σαν ομαδική ψυχοθεραπεία.
  Μέσα από τη γυμναστική έρχεται η ανάγκη φροντίδας του σώματος, της φυσικής κατάστασης αλλά και βγαίνει το σώμα σε κοινή θέα (καλύτερα βέβαια γυμνό αλλά δεν είναι καιρός για τέτοιες τομές). Έρχεται δηλαδή μέσα από τον αθλητικό συναγωνισμό η υπέρβαση του εαυτού.
  Και φυσικά στο τέλος η αγορά. Για να έχει κάποιος να πει κάτι στην αγορά πρέπει να έχει προηγηθεί η συνύπαρξη του με συμπολίτες στο θέατρο και στο γυμναστήριο.

  Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καλύτερο πεδίο εφαρμογής των παραπάνω από τις μικρές πόλεις και τα χωριά καθώς στις μεγάλες έχουμε χάσει προ πολλού την κοινωνικότητα μας. Επομένως η επόμενη μεγάλη επανάσταση του Ελληνισμού θα είναι στις μικρές κοινωνίες. Βλέπω όμως ότι οι κάτοικοι των μικρών πόλεων τείνουν στον μεγαλοαστισμό και πραγματικά λυπάμαι γιατί χάνουν την ευκαιρία να πλησιάσουν περισσότερο στις Ελληνικές δομές.
  Προτείνω τέλος σε μικρές οργανωμένες ομάδες στοχαστών να μεταναστεύσουν σε εγκαταλειμμένα χωριά και να τα οργανώσουν κατά τα Ελληνικά πρότυπα. Η εποχή μας δίνει την ευκαιρία. Εγώ είμαι έτοιμος.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...