Τα παρερμηνευμένα λόγια τoυ Πανηγυρικoύ του Ισoκράτη (διαβάστε τα σχόλια στο τέλος)

Posted: 29 Μαΐου, 2010 in Αντιπροπαγάνδιστικές Ειδήσεις

“Τα παρερμηνευμένα λόγια τoυ Πανηγυρικoύ του Ισoκράτη”


“Πριν λίγες μέρες έστειλα το “παραποιημένο ρητό του Ισοκράτη για την αυτοκαταστροφή και την κατάχρηση της δημοκρατίας” που έχει γίνει κατά τη γνώμη μου από την(άκρα)δεξιά.Σήμερα θα αναφερθώ σε κάποια λόγια από τον Πανηγυρικό του Ισοκράτη,τα οποία έχουν παρερμηνευθεί εξ αριστερών κυρίως,αλλά και εκ δεξιών.
Λέει ο Ισοκράτης στον…

Πανηγυρικό,απευθυνόμενος στους Αθηναίους:
«Τοσούτον δ’ απολέλοιπεν η πόλις ημών περί το φρονείν και λέγειν τους άλλους ανθρώπους, ώσθ’ οι ταύτης μαθηταί των άλλων διδάσκαλοι γεγόνασι και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας, ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας».

Μετάφραση:«Είναι δε τόσο μεγάλη η απόσταση που χωρίζει την πολιτεία μας από τους άλλους ανθρώπους ως προς την πνευματική ανάπτυξη και την τέχνη του λόγου, ώστε οι μαθητές της έχουν γίνει διδάσκαλοι των άλλων και κατόρθωσε (η πολιτεία μας) ώστε το όνομα των Ελλήνων να είναι σύμβολο όχι πλέον της καταγωγής, αλλά της πνευματικής ανύψωσης, και να ονομάζονται Ελληνες εκείνοι που παίρνουν τη δική μας μόρφωση και όχι αυτοί που έχουν την ίδια καταγωγή». (Ισοκράτους Λόγοι, Πανηγυρικός, Μτφρ. Α. Μ. Γεωργαντοπούλου, Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος, 1940.)

Οι μεν διεθνιστούληδες απομόνωσαν τη φράση “Έλληνες ΚΑΛΕΙΣΘΑΙ τους της ημετέρας παιδείας μετέχοντες” και τη στρέβλωσαν μάλιστα,κάνοντάς την “Έλληνες ΕΙΝΑΙ οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες” και μετατρέποντας μιά φράση από έναν λόγο ολόκληρο,σε δήθεν ρητό.

Οι δε εθνικιστούληδες ενοχλημένοι,παρερμηνεύ-
οντας τη σημασία του δοκείν και κάνοντας αβάσιμες εικασίες έφτασαν στο σημείο να αποδίδουν την εντελώς αντίθετη σημασία,ότι δηλαδή ο Ισοκράτης εννοούσε ότι είναι λάθος να θεωρούνται Έλληνες οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες,αλλά έτσι νομίζουν οι ξένοι.

Η αλήθεια είναι ότι δεν προκύπτει η άποψη του Ισοκράτη για το θέμα,από τα λόγια αυτά.Κρίνοντας βέβαια από άλλα σημεία του λόγου του διαπιστώνουμε ότι θεωρεί προυπόθεση για να θεωρηθεί κάποιος πραγματικός Έλληνας η Αττική παιδεία(άρα κάποιος Έλληνας στην καταγωγή δε θεωρείται πραγματικός Έλληνας αν δεν έχει το ανάλογο πνευματικό επίπεδο),αλλά δε θεωρεί όλους τους εξελληνισμένους ξένους Έλληνες,καθώς αναφερόμενος στους βάρβαρους και ιδίως στους Πέρσες λέει πως εξακολουθούσαν να είναι οι “φυσικοί” εχθροί των Ελλήνων (Πανηγ. παρ. 158, πρβλ. Παναθ.παρ. 163).

Είναι προφανές ότι η ιδεολογική προσκόλληση σε βαθμό ιδεοληψίας αποτελεί εμπόδιο στην αναζήτηση της αλήθειας.”

Αναδημοσίευση από http://troktiko.blogspot.com/2010/05/o-o-o_29.html

Παρατηρήσεις του Στράβωνα:

Από την ιστοσελίδα Πύλη για την Ελληνική γλώσσα παραδόξως(!;) απουσιάζει η συγκεκριμένη παράγραφος (50) την οποία όμως και βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες όπως πχ εδώ

Ερώτηση: Ξέφυγε από τον υπεύθυνο το συγκεκριμένο τμήμα των πανηγυρικών ή υπάρχει άλλος λόγος (πχ φόβος, δόλος κλπ);

Υπάρχει επίσημη προπαγάνδα στο διαδίκτυο;

Ας θυμηθούμε μια παλαιότερη ανάρτηση σχετικά με Μακεδονικό Μουσείο της Βεργίνας

Advertisements
σχόλια
 1. Γενικώς συμφωνώ με τις δικές σας παρατηρήσεις. Όσον αφορά, όμως, στο απόσπασμα του Ισοκράτους περί δημοκρατίας, διαφωνώ ουσιωδώς με τον αποστολέα. Διότι, η ελεύθερη απόδοση που αναπαρήχθη στο Διαδίκτυο ήταν όντως πρόχειρη και κακογραμμένη, οι δε αντιγραφείς δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν το πρωτότυπο, ΑΛΛΑ’, οι δήθεν «δημοκράτες» διορθωτές, στο Διαδίκτυο και στον τύπο (βλέπε «Ιούς», Μπουκάλα κ.ά.) που τώρα αναπαράγουν συνεχώς την «διάψευση», αντιγράφοντας το ίδιο και περισσότερο άκριτα, χωρίς επίσης να διαβάζουν το πρωτότυπο, κάνουν ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΛΑΘΟΣ.

  Διότι το νόημα είναι αυτό που λέει η έστω κακογραμμένη ελεύθερη απόδοση. Ενώ οι «διορθωτές» δεν καταλαβαίνουν καν τι διαβάζουν. Μάλλον δεν καταλαβαίνουν ελληνικά

  Ναι, ο Ισοκράτης, ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ. Διότι, λέει, η σύγχρονή του δημοκρατία, κατάντησε να είναι ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, η οποία είχε υγιείς αρχές.

  Ναι, στο απόσπασμα ο Ισοκράτης ΕΠΑΙΝΕΙ την δημοκρατία. Του Σόλωνα και του Κλεισθένη, όμως, ΟΧΙ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΟΥ. Αναφέρει την δημοκρατία του Σόλωνα και του Κλεισθένη, για να καταστήσει εντονότερη την ΑΝΤΙΘΕΣΗ ακριβώς με τα χάλια της εποχής του.

  Λοιπόν, ας μην αναπαραγάγουμε άκριτα ούτε το αρχικό κείμενο ούτε τις «διαψεύσεις» από ευαίσθητους υπερασπιστές (βλέπε «Ιούς», Μπουκάλα
  κ.ά.) του δήθεν δημοκρατικού (και στην πραγματικότητα αντιδημοκρατικού, σάπιου και ανθελληνικού) κατεστημένου.

  Περισσότερα για το θέμα μπορείτε αν θέλετε να βρείτε στο Ὁ Ἀρεοπαγιτικὸς τοῦ Ἰσοκράτους καὶ τὰ ψεύδη τῶν «Ἰῶν» καὶ τοῦ Παντελῆ Μπουκάλα, όπου και αρκετές άλλες παραπομπές.

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   Δεν προσποιούμαι τον φιλόλογο και έτσι δεν έχω άποψη για το ποια απόδοση είναι η πιο σωστή. Εστιάζω περισσότερο στην απουσία της συγκεκριμένης παραγράφου από την σελίδα της Πύλης Ελληνικής Γλώσσας, κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση για ένα θέμα τόσο ενδιαφέρον και τόσο επίκαιρο.

   Συμφωνώ με το σχόλιο σου ότι η άκριτη αναπαραγωγή δημοσιευμάτων είναι πολύ επικίνδυνη κάτι όμως που αναδεικνύει την επικινδυνότητα μεταξύ άλλων και πολλών πολιτικών μας, οι οποίοι απλά παπαγαλίζουν ότι τους λένε οι μαρκετίστες σύμβουλοί τους, χωρίς οι ίδιοι να έχουν την παραμικρή γνώση. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η γνώστη περί ημιμαθείας ρήση η οποία είναι όντως σκέτη καταστροφή.

   Τέλος εκτιμώ ότι η δημοκρατία ως πολίτευμα πάσχει ήδη από την εποχή του Ισοκράτη, η υγιής δημοκρατία δεν εφαρμόστηκε ποτέ παρά μονάχα ίσως την εποχή του Σόλωνα, του Εφιάλτη και του Κλεισθένη. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τη δημοκρατία για πάνω από 2500 χρόνια και πάντα αποτυγχάνουμε. Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της αποτυχίας είναι και η δημαγωγία η οποία ανθεί στις ημέρες μας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...