Νέοι μετανάστες ή ριψάσπιδες;

Posted: 12 Μαΐου, 2010 in Πατριωτισμός

Πολύ κουβέντα γίνεται τον τελευταίο καιρό για νέους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να ψάξουν αλλού την τύχη τους. Με μια πρώτη ματιά φαίνεται όλοι αυτοί οι απογοητευμένοι νέοι να έχουν δίκιο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα με το κρατικό χρέος αλλά και το ιδιωτικό χρέος, τα δάνεια δηλαδή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Πως όμως δημιουργήθηκε ο ιδιωτικός δανεισμός στην Ελλάδα;

Είναι οι νέοι μας άμοιροι ευθυνών στο φαινόμενο του υπερδανεισμού; Δεν είναι αυτοί που αγόραζαν με την πιστωτική κάρτα της μαμάς κινητά, mp3, mp4, dvd, αυτοκίνητα, ρούχα, μηχανάκια;

Δεν είναι οι νέοι μας που από το πρώτο έτος των σπουδών τους απαιτούν έτοιμο φοιτητικό σπίτι με έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κλπ;

Δεν είναι οι ίδιοι που έβαζαν τους γονείς τους να δανείζονται για να τους σπουδάζουν σε διάφορες σχολές, από το Ε.Μ.Π μέχρι και Τ.Ε.Ι. χαρτοκοπτικής στα κάτω Μπαρμπούτσαλα;

Δεν είναι οι ίδιοι που άραζαν τα καλοκαίρια στα φραπεδάδικα ή πήγαιναν διακοπές με τα διακοποδάνεια των γονιών τους;

Δεν είναι οι ίδιοι αυτοί που η δυσκολότερη εργασία που έκαναν ήταν η διανομή φυλλαδίων, η εργασία σε μπαράκια;

Πόσοι νέοι αλήθεια σκέφτηκαν ποτέ να πάνε να μαζέψουν ένα πορτοκάλι για μεροκάματο ή να καθαρίσουν μία σκάλα ή να πλύνουν ένα αυτοκίνητο;

Πλην ελαχίστων και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑΥΜΑΣΤΩΝ εξαιρέσεων, ΚΑΝΕΝΑΣ. Το ιδιωτικό μας χρέος δημιουργήθηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τη ματαιοδοξία όλων μας, μηδέ των διαμαρτυρομένων νέων εξαιρουμένων.

Σ’ αυτό το σημείο θα σας δώσω ένα προσωπικό αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εργαζόμουν σε μια μεγάλη επιχείρηση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Στην εμπορική πολιτική της εταιρίας υπήρχε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (δηλαδή δάνειο) 72 δόσεων και καθώς ετοίμαζα τα δικαιολογητικά για έναν νεαρό πελάτη που ήθελε να αγοράσει ένα πανάκριβο κινητό είδα ότι το εισόδημα του ήταν μικρό. Ο πελάτης ζήτησε διακανονισμό 72 δόσεων. Ως όφειλα απέναντι στη συνείδηση μου (καθότι ασχολούμαι με την τεχνολογία από μικρό παιδί, πριν μάθουν οι περισσότεροι από εσάς τι είναι έγχρωμη τηλεόραση) τον συμβούλευσα να μην κάνει τέτοια αγορά και με τέτοιους όρους γιατί το προϊόν θα απαξιωνόταν πριν καν πληρώσει τις 10 πρώτες δόσεις και μετά θα αναγκαζόταν να πληρώνει άλλες 62 δόσεις για ένα κινητό ευτελούς πλέον αξίας.  Φυσικά ο πελάτης δε άκουσε τη συμβουλή μου και έκανε την αγορά. Αυτό ήταν ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω. Η ματαιοδοξία όλων μας για 10-15 χρόνια υπήρξε απίστευτη.

Τελικά για το ιδιωτικό χρέος της χώρας (χρέος που επηρεάζει και το δημόσιο) ευθυνόμαστε όλοι μας. Μήπως αν εγκαταλείψουμε τη χώρα θα είναι σαν να πετάμε την ασπίδα μας;

Κατά την προσωπική μου άποψη ΝΑΙ. Όποιος φύγει από τη χώρα για προσωπικό του όφελος είναι ρίψασπις. Εδώ πρέπει να μείνουμε και να πολεμήσουμε όλοι μας.

ΝΑΙ, μπορεί ένας πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός να κουρεύει γκαζόν.

ΝΑΙ, μπορεί ένας μαθηματικός να καθαρίζει πατάτες.

ΝΑΙ, μπορεί ένας δικηγόρος να μαζεύει ροδάκινα.

Δεν είναι κακό. Δεν είναι κακό για κάποιον άνεργο δάσκαλο να πάει σε ένα χωριό και να εργαστεί σε ένα χωράφι, προσφέροντας ΑΚΟΜΗ και ΔΩΡΕΑΝ τις γνώσεις του σε ένα φτωχό χωριατάκι. Αυτό θα πει κοινωνία. Αυτό θα πει ομοψυχία.

Η κρίση είναι ευκαιρία να ξαναβρούμε αυτό που χάσαμε στον εμφύλιο πόλεμο. Τη συνοχή και τη συμμετρία επαρχίας αστικών κέντρων. Η κρίση είναι ευκαιρία να πέσουν οι ψευδοϊδεολογικές μας διαχωριστικές γραμμές και να ξαναγίνουμε έθνος με ιδανικά.

ΟΧΙ λοιπόν κύριοι νέοι (εμού συμπεριλαμβανομένου) δεν δικαιούστε να φύγετε από τη χώρα. Ευθυνόμαστε και εμείς για αυτήν την κατάσταση και πρέπει να μείνουμε για να πολεμήσουμε και να νικήσουμε. Να διορθώσουμε τη χώρα, τα λάθη μας, τους εαυτούς μας.

Όποιος φύγει θα είναι ακριβώς αυτό: ΡΙΨΑΣΠΙΣ.

Ίσως επίσης να είναι και προδότης γιατί φεύγοντας θα εγκαταλείψει τους συμπατριώτες του, αδιαφορώντας για τη δυστυχία που θα αφήσει πίσω του.  Θα περνάει καλά στα χλιδάτα γραφεία της Αγγλίας, της Γερμανίας κλπ αλλά να ξέρει…στην Ελλάδα οι άνθρωποι θα πεινάνε, τα παιδιά θα μένουν αγράμματα, η επαρχία θα ερημώσει και θα παραδοθεί στους Αλβανούς και τους Σκοπιανούς, θα διεκδικήσουν την εξουσία οι πρόσφατα Ελληνοποιηθένες λαθρομετανάστες.

Φεύγοντας κάποιος από την Ελλάδα να ξέρει ότι αφήνει πίσω του μια χώρα που δεν θα την ξαναδεί γιατί δεν θα υπάρχει πια, γιατί θα πεθάνει. Δικαιούμαστε να το κάνουμε αυτό. Αξίζει στην Ελλάδα ένα τέτοιο τέλος;

ΟΧΙ κύριοι νέοι, δεν δικαιούστε να φύγετε.

Advertisements
σχόλια
 1. Ὁ/ἡ Χρήστος γράφει:

  Ναι οι νέοι είναι που αγόρασαν όλα αυτά τα υλικά αγαθά. ΠΩΣ ? Πληρώνοντας με τα λεφτά του μπαμπά και της μαμάς που θέλανε το καμάρι τους καλομαθημένο και να μην του λείψει τίποτα.

  Ναι οι νέοι είναι που απαίτησαν τις ηλεκτρικές συσκευές και όλες τια ανέσεις. ΓΙΑΤΙ ? Γιατί πλήρωνε ο μπαμπάς και η μαμά για να μην λείψει τίποτα στο καμάρι τους.

  Αν οι γονείς δεν έχουν την κρίση και την αυτογνωσία να πάρουν μια κατάσταση στα χέρια τους ΚΑΛΑ να πάθουν. Γονείς και καθηγητές ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ που θέλανε ΟΛΟΙ να δούνε τα παιδιά τους επιστήμονες και γιατρούς. Και τα σκότωσαν πνευματικά με τις πανελλήνιες και τα φροντιστήρια. Τα σκότωσαν ψυχολογικά κάνοντας τα μηχανές αποστήθισης ενός ηλίθιου συστήματος παιδείας.

  Ναι πάνε διακοπές και πίνουν φραπεδάρες γιατί ΕΤΣΙ τα μάθανε ο μπαμπάς και η μαμά.

  Η γενιά του πολυτεχνείου ΣΚΟΤΩΣΕ την ελλάδα. Η γενιά του πολυτεχνείου και όποιος είναι γονιός σήμερα άνω των 40 φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τον σημερινό νεοέλληνα. Θέλανε να κάνουν την ελλάδα καλύτερη και την κάνανε 10 φορές χειρότερη.

  Ο καθένας έχει ΚΑΘΕ δικαίωμα να αφήσει πίσω του αυτό το μπουρδέλο που λέγεται ελλάδα και μειώνει την έννοια της λέξης. Ο καθένας έχει δικαίωμα να αναζητήσει ένα σύστημα υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόληψης.

  Αν θέλουν τόσο πολύ να σωθεί η ελλάδα, οι τελευταίοι που θα πρέπει να επιρρήψουν ευθύνες είναι οι νέοι. Οι νέοι είναι το μέλλον. Στην ελλάδα τους βιάσατε ψυχολογικά πριν την ώρα τους. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ. Έχουμε την ελλάδα που μας αξίζει.

 2. Ὁ/ἡ Ἀνώνυμος γράφει:

  ηθελα να ξερω την ηλικια σου πρωτα και την οικονομικη σου κατασταση για να σου απαντησω καταλληλα. παντως μου φαινεσαι για ατομο που δεν δουλεψες στη ζωη σου

 3. Ὁ/ἡ mpaaad γράφει:

  τελικα, δεν καταλαβα ποιος ο λογος οι νεοι να μεινουν στην ελλαδα?για την αρχαιους που μας κοιτανε απο ψηλα?!?!ο καθενας θα προτιμησει να μεινει στην χωρα που του προσφερει το καλυτερο βιωτικο επιπεδο και αυτη δεν ειναι σιγουρα η ελλαδα αυτη την στιγμη.
  εγω προσωπικα, μολις παρω με το καλο το πτυχιο μου, θα φυγω μονιμα για το εξωτερικο κατι που θα κανουν και παρα πολλοι φιλοι μου.
  ας καθαρισουν αλλοι πατατες ,αυτοι που εχουν φερει την ελλαδα σε αυτο το σημειο

  τελος, η συμμετοχη του ιδιωτικου χρεους για την κατασταση που εχει ερθει η ελλαδα ειναι μηδεμινη, και αλλου νομιζω πρεπει να στρεψεται την προσοχη σας…

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   Ίσως γιατί το καλύτερο βιοτικό επίπεδο χτίζεται γενιά με γενιά. Ίσως γιατί αν όλοι οι πτυχιούχοι φύγουν, οι επόμενες γενιές θα βρουν ακόμη χειρότερο βιοτικό επίπεδο. Ίσως γιατί πριν από εσένα έφυγαν και άλλες γενιές πνευματικών ανθρώπων, από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα αυτό που βλέπεις σήμερα. Ίσως γιατί θα αφανιστεί η χώρα. Αν αδιαφορείς γιαυτό δεν έχεις παρά να το πεις.

   • Ὁ/ἡ mpaaad γράφει:

    λοιπον,δες πως ειναι τα πραγματα.
    καθεσαι ελλαδα δουλευεις για 700 ευρω αμα εισαι τυχερος αλλιως ημιαπασχοληση ‘η ανεργια,μενεις με τους γονεις σου μεχρι τα 30 γιατι δεν μπορεις να βρεις σπιτι, για αυτοκινητο μονο του πατερα σου που το οδηγεις 1-2 φορες το χρονο γιατι με την τιμη της βενζινης ειναι πολυτελεια,με την κοπελα σου πηγαινεις σε παρκακια γιατι δεν εχεις ουτε για ξενοδοχειο και φυσικα θα κανεις ενα και μετα τα 40 γιατι απλα δεν θα εχεις να το ταισεις.φυσικα, στο μεσοδιαστημα δεν χανεις την ελπιδα σου και κανεις αιτηση για το δημοσιο οπου η αναλογια να σε παρουν ειναι 1/50 και πηγαινεις απο πολιτικο γραφειο σε πολιτικο γραφειο με την ελπιδα να σου δωσουν μια θεση σε προγραμματα stage.
    η αλλη σου επιλογη ειναι να πας στο εξωτερικο που αναλογα με το ποσο δουλευεις και αξιζεις θα πληρωνεσαι.
    με συγχωρεις, αλλα εγω επιλεγο το
    δευτερο.
    οσο για την χωρα, θα μπορω να ερχομαι για διακοπεςς το καλοκαιρι.
    και τελος, οι τουρκοι ειναι απειλη για την ελλαδα αλλα οι σκοπιανοι,αλβανοι δεν προκεται να αποτελεσουν απειλη ακομα και αν το imf μενει στην ελλαδα 200 χρονια!αυτα

 4. Ὁ/ἡ Ἀνώνυμος γράφει:

  αυτο το ειπα για τον προηγουμενο ηλιθιο οχι για σενα χρηστο

 5. Ὁ/ἡ Ἀνώνυμος γράφει:

  m

 6. Ὁ/ἡ Ἀνώνυμος γράφει:

  οπου και να πατε το ιδιο πραγμα 8α γινει.μου φενεται δεν την εχουμε παρει χαμπαρι τι θα γινει στον κοσμο.

 7. Ὁ/ἡ Ἀνώνυμος γράφει:

  μακάρι να μέναν όλοι εδώ να βοηθούσαν να αλλάξουμε τα πράγματα αλλά δύσκολο. πάντως συμφωνώ με τον τελευταίο παντού σκατά είναι ή θα γίνουν.

 8. Ὁ/ἡ Ἀνώνυμος γράφει:

  στραβων πηγαινε να πλυνεις πρωτα εσυ κανενα αυτοκινητο η καλυτερα πηγαινε στον πλησιεστερο ψυχιατρο να μην ακουμε τα χαζα σου οτι φταινε οι νεοι για την καταντια μας.μην το πεις πουθενα αλλου και γελα ο κοσμος με αυτα που λες.ειμαι ελευθερος επαγγελματιας 35 χρονων και μου φαινεται οτι εισαι βαλτος

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   Δεν είπα ότι φταίνε οι νέοι για την κατάντια μας. Αυτό που είπα ότι δεν είναι ξένο σώμα. Ότι η Ελλάδα έχει συνέχεια και ότι φταίμε όλοι μηδενός εξαιρουμένου. Βαλτός σίγουρα δεν είμαι και σε πληροφορώ ότι ανήκω ακριβώς στην ίδια κατηγορία με εσένα, τόσο ηλικιακά όσο και ταξικά. Αυτό που λέω είναι ότι ΑΝ οι γονείς μας ζήτησαν κάποια ρουσφέτια, αν υπερδανείστικαν, αν έγλειψαν τους πολιτικούς, αυτό δεν το έκαναν μόνο για την πάρτη τους. Το έκαναν και για εσένα και για μένα.
   Είναι εύκολο να κατηγορεί κάποιος ότι κάποιος είναι βαλτός. Εγώ απλά άνοιξα ένα μπλογκ για να λέω την άποψη μου ΕΛΕΥΘΕΡΑ. Δεν ανήκω σε κόμματα, δεν ανήκω σε χώρους, δεν ανήκω σε κινήματα. Είμαι ένας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Έλληνας πολίτης και ότι γράφω έχει και αυτοκριτικό χαρακτήρα.
   Βαρέθηκα τόσα χρόνια να ακούω για δεξιούς και αριστερούς, για εγκαθέτους και δοσιλόγους. Ένα πράγμα ξέρω, ότι την μελλοντική Ελλάδα θα την χτίσουμε εμείς όπως και την Ελλάδα που βλέπουμε την έχτισαν άλλοι ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ. Αν ήμασταν εμείς στη θέση τους δε θα χτίζαμε ούτε αυτό που βλέπουμε. Επομένως από ότι κατάλαβες, δε θέτω τον εαυτό μου εκτός, τον κρίνω, τον κατηγορώ και αναπτύσσω τις απόψεις μου. Σε ενοχλεί αυτό;

 9. Ὁ/ἡ Ἀνώνυμος γράφει:

  Είμαι ο τελευταίος που θα εγκαταλείψει αυτή τη χώρα, δεν πρόκειται όμως να κατηγορήσω αυτόν που θα το κάνει. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον επειδή δεν θέλει να μπλέξει σε αυτή τη χώρα που βλέπει μια ζωή τους άχρηστους να επιβιώνουν επειδή έτυχε να έχουν βύσμα. Που ξέρει πως ότι και να κάνει η αξιοκρατία θα παραμένει μια άγνωστη λέξη και η πιθανή αξία του δεν θα αναγνωριστεί ποτέ επειδή αυτή την κοινωνία δημιούργησαν οι “γονείς” του. Που μπορεί τόσα χρόνια να σπούδαζε βλέποντας τους συνομήλικους του από το σχολείο να δουλεύουν και να βγάζουν αρκετά λεφτά ενώ αυτός σπούδαζε και έκανε δουλειές του ποδαριού (με 3 ευρώ την ώρα τα φυλλάδια που κοροϊδεύεις, όσο το πουρμπουάρ που πιθανόν να αφήνεις σε κάποια μαγαζιά και χώρια τα έξοδα για το κινητό και τα νερά που αγοράζεις για να αντέξεις. Και πίστεψε με είναι πολύ πιο εύκολο το να πλένεις αμάξια…). Τώρα τι του ζητάς; Να κάνει ότι θα έκανε αν ξεκίναγε 18 χρονών; Δηλαδή ότι σπουδάζοντας απλά έχασε 5 χρόνια από την ζωή του και τώρα θα αρχίσει από το μηδέν; Και στο κάτω κάτω σπουδάζοντας τόσα χρόνια έμαθε να κάνει κάτι. Θέλει να δημιουργήσει πάνω σε αυτό που αγαπάει και να κάνει κάτι που κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι. Ποιος είσαι εσύ που θα καταπιέσεις τα όνειρα και την δημιουργικότητα του. Που θα τον υποχρεώσεις να γίνει υπάλληλος οι εργάτης κάποιου άχρηστου που πήρε μια θέση επειδή είχε ένα πολιτικό βύσμα ή είχε χωράφια ο παππούς του και θα τον καταδικάσεις εκεί για πάντα γιατί σε αυτή τη χώρα μπροστά πάει μόνο το μέσον έτσι που τα κάνατε. Βέβαια για την δικιά σας γενιά το οτι το σημαντικότερο είναι ο κάθε ένας να κάνει κάτι που του αρέσει για να το κάνει σωστά είναι ψιλά γράμματα, το μόνο που μετράει είναι να βολευτεί.
  Όσο για την γενιά του πολυτεχνείου (ηλικιακός προσδιορισμός), πραγματικά είναι η χειρότερη γενιά στην ιστορία της Ελλάδος. Το μόνο που την ενδιέφερε από τότε που ήρθε στο προσκήνιο ήταν πως θα περάσει καλά και πως θα φάει δανειζόμενη στο όνομα των παιδιών της!!!!!! Βέβαια έχεις δίκαιο οτι από αυτή την πρόσκαιρη ευημερία επωφεληθήκαμε και εμείς αλλά δεν νομίζω οτι ως παιδιά είχαμε κρίση….. Και τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού και φυσικά θα τον πληρώσουμε εμείς. Με την ανεργία των νέων να είναι κοντά στο 30% (η πραγματική) όσοι και να μαζέψουν πορτοκάλια πάλι άνεργοι θα μένουν. Γιατί οι “γονείς” τους το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να τρώνε λεφτά και να μην κάνουν τίποτα αναπτυξιακό. Το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να γλύφουν πολιτικούς για να βρουν μια θεσούλα στο δημόσιο κατά προτίμηση άχρηστη για να κάθονται και έμαθαν έτσι και τα παιδιά τους.
  Και το χειρότερο είναι το θράσος. Μάθαινες ένα παιδί να ζει με έναν τρόπο και μετά απαιτείς τι; Να γυρίσει το 16χρόνο και να σου πει οτι με τις μακρό-οικονομικές του γνώσεις η πιστωτική κατάσταση της Ελληνικής κοινωνίας θα οδηγήσει σε καταστροφή της Ελληνικής οικονομίας σε εθνικό επίπεδο; Είμαστε σοβαροί;;;;; Ένα 16χρόνο όσα του δίνεις θα ξοδεύει… Το ότι ζήσατε πιο δύσκολα παιδικά χρόνια απο εμάς δεν δικαιολογεί οτι καταστρέψατε τις ζωές μας για να περάστε καλά. Τωρα αυτό στο οποίο μένει να ελπίζουμε είναι να μην γίνουμε σαν και εσάς και να μπορούμε να πούμε οτι προσπαθήσαμε αλλά τουλάχιστον τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα απο τους γονείς τους και όχι χειρότερα όπως εμείς…..

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   Έχω απαντήσει στον προηγούμενο και νομίζω ότι σε καλύπτω. Άποψη μου είναι ότι ο πολιτισμός δεν έρχεται ουρανοκατέβατος και ότι οι γενιές συνεχίζουν ή και διορθώνουν το έργο των προηγουμένων. Τι να κάνουμε, η Ελλάδα είναι ένα νέο σχετικά κράτος. Έκανε πολλά λάθη αλλά και πολλά σωστά. Όποιος θέλει να φύγει φεύγει. Κανένας δε θα τον δέσει, αλλά αυτό δεν μου απαγορεύει να λέω την άποψη μου.

 10. Ὁ/ἡ Ἀνώνυμος γράφει:

  Ναι, μπορεί ένας μαθηματικός να καθαρίζει πατάτες. Αν όμως μπορεί να δουλέψει σε μια άλλη χώρα και να παίρνει τριπλάσιο μισθό από αυτόν που θα έπαιρνε στη χώρα του καθαρίζοντας πατάτες, τότε είνσι στην καλύτερη περίπτωση μαζόχας και στη χειρότερη μ@λ@κας.

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   Και ποιος σου είπε ότι γνώση και χρήμα πάντα συμβαδίζουν; Αυτή ίσως να είναι στρεβλή άποψη που επικράτησε. Η γνώση είναι πνευματική περιουσία και αξιοποιείται από πολιτισμούς που είναι έτοιμοι να την αξιοποιήσουν (αξία+ποιώ). Η γνώση δεν είναι αξία από μόνη της και η αξία δεν είναι υποχρεωτική παράμετρος της γνώσης. Ένας επιστήμονας που απλά προσπαθεί να αξιοποιήσει τη γνώση του ίσως να γίνει δούλος πολυτελείας σε διάφορα εμπορικά κέντρα “γνώσης”. Η πραγματική ελευθερία προϋποθέτει γνώση αλλά όχι και χρήμα και η ελευθερία δε συμβαδίζει υποχρεωτικά με τον πλούτο.

 11. Ὁ/ἡ Ίλιδα Μεσογαία γράφει:

  Στράβων είσαι λάθος. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα λές, τουλάχιστον όχι για μια μερίδα ανθρώπων που για την δική μου πραγματικότητα είναι η πλειοψηφία.
  Άσε με να σου εξηγήσω. Ξεκίνησα να δουλεύω και μένω μόνη μου απο τα 17, ταυτόχρονα σπουδάζα, όχι σε κάποιο πανεπιστήμιο όμως γιατί άνηκα στους άλλους, δηλαδή σε εκείνους που διαβάζαν την ιστορία του σχολείου και αγανακτούσαν, εκείνους που αμφισβητούσαν το χριστιανισμό και απορούσαν, εκείνους που αγαπούσαν την πατρίδα τους χωρίς να μισούν τον μετανάστη, εκείνους τους ανθρώπους που η κοινωνία τους κάνει πέρα γιατί τολμάνε να έχουν ελεύθερη βούληση.
  Μέχρι σήμερα δεν γνώρισα κάτι άλλο πέρα από απογοήτευση. Είμαι γυναίκα και δουλεύω σε αντροκρατούμενο για την Ελλάδα επάγγελμα, πράγμα ανεπίτρεπτο. Είμαι καλύτερη από πολλούς άντρες συνάδελφους αλλά δεν θα πάρω ποτέ προαγωγή λόγω φύλου. Δουλεύω περισσότερο από τον οποιονδήποτε και δεν θα πάρω ποτέ αύξηση γιατί δεν χρησιμοποιώ τις γνωριμίες μου. Αυτό για μένα είναι αναξιοκρατία, γιατί να καθίσω λοιπόν και να παλέψω για ένα κράτος, όχι δικαίου αλλά αδίκου; Γιατί να κάτσω να βοηθήσω μια κοινωνία που ζεί στο παρελθόν και δεν βλέπει το παρόν και το μέλλον. Γιατί να προσφέρω σε ένα κοινωνικό σύνολο που το μόνο που έχει μάθει είναι να ζητάει χωρίς να δίνει.
  Είμαι πλέον 30 χρονών έφαγα όλα τα σκατά από το πιθάρι της Πανδώρας, η δική μου ελπίδα που είναι κρυμένη κάτω κάτω είναι να φύγω στο εξωτερικό, και εκεί δεν θα ντραπώ να δουλέψω σε οποιαδήποτε δουλειά, αρκεί να δουλέψω και να ζήσω σαν άνθρωπος όχι σαν ζητιάνος.
  Ώς επίλογος, ρίψασπις δεν είναι αυτός που παλεψε με το θηρίο και τον νίκησε αλλά ο διπλανός του που δεν τον βοήθησε στην μάχη.

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   Η μάχη ποτέ δεν τελειώνει Ίλιδα. Μπορείς να φύγεις αλλά μπορείς και να σκεφτείς πριν το κάνεις. Ας αναλογιστούμε όμως πόσο φταίμε που αφήσαμε την εξουσία (σε όλα τα επίπεδα) στους φερόμενους ως μάγκες. Ακόμη και σε μια πολυκατοικία κάνουμε πάσο και αφήνουμε τους “μάγκες” να κάνουν κουμάντο.
   Μην νομίζεις ότι είναι ζήτημα φύλου. Και άνδρες ζούν την επαγγελματική αδικία στο πετσί τους. Κανένας δε μπορεί να ανέβει μισθολογικά πάνω από 700-1000 ευρώ αν δεν γίνει ο ρουφιάνος του προϊσταμένου του. Ούτε είπα ότι είναι εύκολα τα πράγματα. Αλλά εγώ προσωπικά αρνούμαι να ηττηθώ.

 12. Ὁ/ἡ Τεμίτης γράφει:

  Είμαι πτυχιούχος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Επί 12 χρόνια στο σχολείο και άλλα τόσα από την εισαγωγή μου στο Τμήμα η προηγούμενη γενιά (του Πολυτεχνείμου, βεβαίως-βεβαίως!) μού φούσκωνε τα μυαλά «διάβασε, σπούδασε κάτι χρήσιμο, να προσφέρεις στη χώρα». Όσοι δεν τα πήγαιναν καλά με «τα γράμματα», είχαν την κριτική «καλά, παιδάκι μου, τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις; διάβασε να γίνεις κάτι!» Το έκανα… Παίζω τόσα χρόνια το παιχνίδι με τους όρους σας! Δεν μπορείς να ζητάς κάθε χωριό και Τμήμα *ΕΙ και αφού τελειώνω να μου λες «ε, γιατί σπούδασες;». Αφού λοιπόν ο μαθηματικός μπορεί να καθαρίζει πατάτες, εσύ που δούλευες σε «επιχείρηση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας» τι είσαι; Νομπελίστας; Γιατί δεν πας εσύ στο χωραφάκι, να προσφέρεις και την τεχνογνωσία σου στο χωριατόπαιδο και να αφήσεις τη θέση σου σε έναν πληροφορικό ή μηχανικό; Α, ξέχασα… «εμείς παλέψαμε, αυτά είναι κεκτημένα δικαιώματα! Αφού πλήρωνα εισφορές, μπορώ να παίρνω υψηλή σύνταξη, ακόμα κι αν είναι μεγαλύτερη από τον μισθό που έπαιρνα όταν δούλευα!»

  Κάποιοι από τους σημερινούς νέους ρίχνουν την ασπίδα τους! Αυτό όμως σημαίνει ότι κρατούσαν την ασπίδα και δείλιασαν στη μάχη… Η «γενιά του πολυτεχνείου» δεν βγήκε σ’αυτήν τη μάχη, δεν κράτησε ασπίδα! Διεκδικούσε «κεκτημένα», με δάνεια, επιδοτήσεις, «δικαιώματα», 16 μισθούς, επιδόματα, εκτός έδρας, «συλλογικές συμβάσεις» (που οι ίδιοι ως εργοδότες δεν τις τηρούν) συντάξεις πριν τα 60 και τον λογαριασμό τον άφησαν στους επόμενους! Κι αν ο επόμενος πει «εδώ δεν έχω ψωμοτύρι, δεν θα πληρώσω την αστακοματαρονάδα σου» είναι ρίψασπις…

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   Δεν μπορείς να ξέρεις αν είμαι ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ όπως λες. Δεν μπορείς να γνωρίζεις το τι είμαι εγώ. Σε πληροφορώ ότι μπορούσα (και μπορούσα) να γίνω και νομπελίστα όπως και δεκάδες άλλοι Έλληνες. Δεν έγινα όμως. Κάποτε με πείραζε αυτό. Κάποτε ένοιωθα και εγώ άσχημα που ήμουν στο πανεπιστήμιο και έβλεπα να χάνονται εξεταστικές από απεργίες, αποχές και καταλήψεις.
   Κάποτε έζησα και εγώ χωρίς τσιγάρα, ρεύμα, τρεφόμενος με μακαρόνια σε διάφορες εκδοχές. Δεν είσαι ο μόνος με μαθηματικές γνώσεις εδώ. Κάποτε και εγώ ήθελα να φύγω αλλά τελικά δεν μετάνιωσα που δεν έφυγα.
   Το ότι υπερβάλω στο άρθρο έγινε σκόπιμα. Η υπερβολή είναι στοιχείο της ρητορικής. Μπορείς όμως να εκμεταλλευτείς το άρθρο για να εκφράσεις την άποψη σου. Δεν είναι κακό να διαφωνεί κανείς. Αυτό που είναι κακό είναι η απομόνωση στην οποία έχουμε εγκλωβιστεί με αποτέλεσμα ακραίες απόψεις και συμπεριφορές.
   Αυτή όμως η απομόνωση δεν οφείλεται μόνο σε αυτά που βρήκαμε αλλά και σε αυτά που δημιουργούμε. Οφείλεται στη μη συμμετοχή και στην παθητικότητα με την οποία βλέπουμε την Ελλάδα και τους θεσμούς της, από τους πιο ασήμαντους μέχρι τους πιο σημαντικούς. Και ίσως τελικά να είμαστε και λίγο μικρόψυχοι όταν νομίζουμε ότι επειδή μάθαμε να λύνουμε ένα διπλό αόριστο ολοκλήρωμα έχουμε γίνει ανώτεροι από τον παππού που καλλιεργεί φακές.
   Ίσως και αυτήν την μικρότητα να πληρώνουμε σήμερα.

 13. Ὁ/ἡ Τεμίτης γράφει:

  Μπερδεύεις το «ανώτερος» με το «έκαστος στο είδος του»… Αν βάλεις τον παππού με τις φακές να διδάσκει μαθηματικά και εμένα να καλλιεργήσω φακές, θα έχεις ένα τσούρμο μαθητές που ούτε μαθηματικά θα ξέρουν, ούτε φακές θα φάνε…

  Όπως είπα οι σημερινοί τριαντάρηδες έπαιξαν το παιχνίδι με τους όρους των σημερινών εξηντάρηδων εδώ και 25 χρόνια. Έρχονται όμως τώρα και τους λένε «Game over… Insert coin» και στα 30 σου ξεκινάς ένα νέο παιχνίδι! Και αυτό δεν έγινε επειδή ήσουν ανίκανος ή παραστράτησες, αλλά μόνο επειδή τους πίστεψες!

  Όσο για την υπερβολή, οι δάσκαλοί μου (της γενιάς του Πολυτεχνείου, βεβαίως-βεβαίως!) μου δίδαξαν ότι είναι στοιχείο της σοφιστείας, όχι της γόνιμης ρητορικής.

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   Τελικά οι δάσκαλοι σου αποδείχθηκαν περισσότερο σοφιστές από τον Ισοκράτη.

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   Και ποιο είναι το είδος σου; Είσαι μαθηματικός; Ή μήπως είσαι μεταξύ άλλων και μαθηματικός;
   Μπορείς να διδάξεις μαθηματικά αν είσαι αποστειρωμένος από όλα τα υπόλοιπα;
   Είναι τα μαθηματικά μια επιστήμη των αριθμών ή μήπως μια ζωντανή επιστήμη της ζωής;
   Δεν είναι υποχρεωτικό να απαντήσεις αλλά είμαι σίγουρος ότι ξέρεις την απάντηση.

 14. Ὁ/ἡ Τεμίτης γράφει:

  Ένα κείμενο περί φυγομαχείας δεν είναι το κατάλληλο πλαίσιο να συζητήσουμε τη φύση και την ουσία των μαθηματικών, ούτε βέβαια τα όρια της ρητορικής και της σοφιστείας. Υπάρχει κάτι που να υπερασπίζει το αρχικό κείμενό σου; Πες το! Εκτός αν θεωρείς ότι τα σχόλιά μας (επί της ουσίας) είναι ανάξια απάντησης ή «τα είπα όλα κι αν δεν το καταλαβαίνετε, το πρόβλημα δικό σας»…

 15. Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

  Καταρχήν Τεμίτη σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες με το μπλογκ μου. Μερικές φορές δεν έχει τόση αξία η απάντηση όση ο γενικότερος προβληματισμός. Θα χρειαζόταν υπεράσπιση ο αρχικό μου κείμενο αν ισχυριζόμουν ότι έχω όλες τις απαντήσεις. Δεν τις έχω.
  Σε γενικές όμως γραμμές θα έλεγα ότι είναι ζήτημα αφετηρίας. Άλλος τοποθετεί ως αφετηρία την επαγγελματική του δικαίωση, άλλος τον ατομικό ευδαιμονισμό, άλλος το συλλογικό καλό κλπ.
  Ως προς το τελευταίο, κανένα σχόλιο δε θεωρώ ανάξιο αναρτήσεως και τα σέβομαι όλα ανεξαρτήτου τοποθετήσεως του σχολιαστή. Ίσως να με στεναχώρησαν κάπως αυτοί που με βρίζουν αλλά δεκτά και τα δικά τους σχόλια.
  Τέλος αν θέλεις να σηκώσεις κάποιο δικό σου “κατάλληλο πλαίσιο συζήτησης” μπορείς να το κάνεις και να αναρτηθεί στην κατηγορία “άρθρα αναγνωστών”. Το μπλογκ είναι μπλόγκ προβληματισμού. Ειλικρινά δεν είναι ειδησιογραφικό, δεν είναι κομματικό, δεν είναι κατευθυνόμενο.

 16. Ὁ/ἡ Ἀνώνυμος γράφει:

  Αν αυτή είναι η αποψή σου για τους νέους αυτής της χώρας, βάλε μια πέτρα στο λαιμό και πήδα.

  Αλλά μάλλον δεν έχεις παιδιά φίλε Στράβων και μάλλον ούτε όνειρα είχες όταν ήσουνα στην ηλικία μου, γιατί απο αυτά που γράφεις, διακρίνω πως είσαι βολεμένος. Όχι? τότε είσαι απλά ένας ακόμα μαλάκας που έχεις ξεχάσει οτι οι νέοι είναι το μέλλον.

  25 χρονών νέος.

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   Μεγάλη ιδέα έχεις Ανώνυμε για την ηλικία σου. Αν είσαι ή όχι το μέλλον θα το αποδείξεις. Ιδού η Ρόδος αγαπητέ μου.

   • Ὁ/ἡ Χρήστος γράφει:

    Καλό.. Πετυχημένο.. Τα κάνανε μπουρδέλο οι προηγούμενες γενιές και τώρα τα πιτσιρίκια πρέπει να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.. Είσαι αστείος,τραγελαφικός.. Πήρε ο αγρότης τις επιδοτήσεις, τις έφαγε σε μερσεντές και κωλόμπαρα και προτείνεις να πάει ο πιτσιρικάς που τέλειωσε μαθηματικό ή πολυτεχνείο να παει να μαζεύει ντομάτες και πατάτες.. Βγες να τα πεις στις ειδήσεις αυτά να σε κάνουν συμβόλαιο για reality στον ant1..

    • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

     Ωραία, είπες την άποψη σου. Δεν νιώθεις καλύτερα τώρα που ξεσπάθωσες; Με την ίδια λογική είπα και εγώ τη δική μου. Ο καθένας κρίνεται από αυτά που λέει και από τα επιχειρήματα του.
     Εκτός αν θέλεις να μου απαγορέψεις να λέω τις απόψεις μου γιατί “είσαι αδικημένος και καταπιεσμένος από τις προηγούμενες γενιές”.
     Όσο για το συμβόλαιο σε κανάλι μάλλον με εσένα θα κάνουν γιατί αυτοί είναι που προωθούν το κίνημα της νέας μετανάστευσης. Επομένως εσύ τους είσαι πιο χρήσιμος γιατί εξυπηρετείς ακριβώς αυτό που θέλουν. Είσαι θύμα της παραπληροφόρησης και δεν έχεις ιδέα του τι γίνεται στην Ελλάδα. Αυτό φαίνεται μεταξύ άλλων και από την λανθασμένη άποψη που έχεις για τους αγρότες. Είναι επομένως λογικό να έχεις τις απόψεις που έχεις γιατί δεν είσαι μέλος της Ελληνικής κοινωνίας αλλά της εικονικής τηλεκοινωνίας. Ως εκ τούτου μας είσαι εντελώς άχρηστος στην πατρίδα και μπορείς να φύγεις. Ο δρόμος ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα.
     Τέλος μην ξεχνάς ότι το επίπεδο της κοινωνίας είναι το μέσο επίπεδο των μελών της. Στο χέρι σου είναι να το ανεβάσεις κάτι που προφανώς δεν μπορείς γιατί απλά δεν είσαι μέλος της κοινωνίας αλλά θεατής και κριτής της.

   • Ὁ/ἡ Μάκης γράφει:

    Εχω μεγάλη ιδέα για την ηλικία μου? Πόσο κομπλεξικός και πόσο δυστηχησμένος είσαι Στράβων? Σε λυπάμαι. Μάλλον το μόνο που έκανες στην ζωή σου είναι να παπαρολογείς παίζοντας το ένας μοντέρνος σοφός.

    Το ονομά μου επειδή είσαι κολλημένος είναι Μάκης. Τώρα νοιώθεις καλύτερα?

    Θα το αποδείξω σε εμένα, “φίλε” μου. Όχι σε εσένα και όχι στην χώρα που με θέλει να κάθομαι σπίτι και να βλέπω ειδήσεις και να νοιώθω ενοχές. Δεν είσαι κανείς για να μου πεις για την ηλικία μου. Δεν ξέρεις την ιστορία μου και δεν σου δίνω το δικαίώμα να με μειώνεις έτσι. Δεν είμαι εγώ το τίποτα, αλλά εσύ που έχεις αυτή την άποψη για τους νέους και μάλιστα συνεχίζεις χωρίς να ντρέπεσαι.

    Δεν μου είπες όμως, παιδία, σκυλιά, οικογένεια έχεις? Ή η ζωή σου είναι βουτηγμένη μέσα στην μιζέρια και η κακιά σκέψη είναι ο συντροφός σου?

    Τίποτα, που δεν ντρέπεσαι να λες σε ένα νέο οτι έχει μεγάλη ιδέα για την ηλικία του. Έτσι πρέπει “φίλε” μου, έτσι πρέπει. Αλλά μάλλον τα λάθη που έχεις κάνει έχεις μάθει να τα ρίχνεις σε άλλους για να νοιώσεις καλύτερα. Λυπάμαι αλλά δεν θα σου κάνω την χάρη να πάω μαζί σου στην μιζέρια. Καλά να περνάς μέσα στην μαυρίλα σου. τέτοια άτομα, δεν τα χρειαζόμαστε πλεον εδώ. Αυτοί και η μιζέρια τους φέρανε τα πράγματα μέχρι εδώ. Αλλά η σοφία σου μάλλον δεν φτάνει ως εκεί. Μάλλον οι γνώσεις σου. Μάλλον οι εμπειρίες σου. Δεν ξέρω και ούτε με νοιάζει. Καλή σου μέρα Τίποτα.

    • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

     Δε σε μείωσα, εγώ είπα την άποψη μου. Αν νιώθεις μειωμένος είναι άλλο θέμα πιο περίπλοκο.
     Το “Ανώνυμε” δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το όνομα με το οποίο υπέγραψες το σχόλιο σου. Τι ήθελες να κάνω; Να σε βαπτίσω; Ως ανώνυμος απάντησες, ανώνυμε σε προσφώνησα. Λογικό νομίζω.
     Φυσικά και μπορείς να φύγεις, να σου πω την αλήθεια…αδιαφορώ για το τι θα κάνεις. Μπορώ όμως να έχω άποψη. Αν σε ενοχλεί η άποψη αυτή είναι άλλο θέμα.
     Καλή σου μέρα επίσης.

 17. Ὁ/ἡ Ἀμαρ. Δεληγιάννη γράφει:

  Παιδιά, ψυχραιμία.
  Δὲν εἶναι ὥρα γιὰ καυγάδες μεταξὺ γενεῶν.
  Ἡ ξενητειὰ δὲν εἶναι παράδεισος, ὅπως ἴσως νομίζει ὅποιος δὲν τὴν ἔχει ζήσει.
  Ἴλιδα, ἂν ἐδῶ ἀντιμετωπίζεις προκαταλήψεις λόγῳ φύλου, στὴν Βόρεια Εὐρώπη (διότι ἐκεῖ θὰ πᾶς, ἂν θέλεις Εὐρώπη καὶ μισθὸ ὑψηλότερο ἀπ’ ὅτι στὴν Ἑλλάδα…) θὰ ἀντιμετωπίσεις προκαταλήψεις λόγῳ ἐθνικότητος. Εἰδικὰ σήμερα. Μιλῶ ἐκ πείρας.
  Καὶ σ’ ὅσους νομίζουν ὅτι ἕνας καλυτερος μισθὸς μακρυὰ ἀπὸ τὸν τόπο σου εἶναι εὐτυχία, ἒ, δὲν εἶναι Μιλῶ καὶ πάλι ἐκ πείρας.

  Αὐτὸ ποὺ λέγει ὁ Στράβων εἶναι νὰ κάτσουμε ἐδῶ καὶ νὰ φτιάξουμε τὸν τόπο μας. Ὅπως ἀκριβῶς ἔκαναν καὶ οἱ βορειοευρωπαῖοι. Ὅταν οἱ χῶρες τους δὲν εἶχαν θεσμούς, ἀγωνίσθηκαν καὶ τοὺς ἔφτιαξαν. Ὅταν οἱ χῶρες τους κατεστράφησαν, ἔμειναν, δούλεψαν καὶ τὶς ἀνόρθωσαν. Τὸ ἔκαναν καὶ ἐδῶ πολλὲς φορὲς οἱ πρόγονοί μας. Τώρα ἦρθε ἡ σειρά μας. Νὰ ξεκαθαρίσομε τὸ τοπίο. Νὰ ἐπεναφέρομε σὲ ἰσχύ τοὺς θεσμοὺς ποὺ – πολὺ σωστὰ λένε οἱ περισσότεροι – καταξευτελίστηκαν ἀπὸ τὴν λεγόμενη “γενηὰ τοῦ Πολυτεχνείου”, καὶ λίγο νωρίτερα, ἀπ’ τὴν χούντα θὰ προσέθετα ἐγώ… Νὰ δουλέψομε ὁπουδήποτε (αὐτὸ ἐννοεῖ ὁ Στράβων ὅταν ὁμιλεῖ περὶ συλλογῆς καρπῶν). Δὲν εἶναι ντροπή. Στὸ κάτω κάτω καλύτερα ὑπερήφανος ἂνθρωπος στὸ χωράφι, παρὰ ἐξανδραποδισμένος συμβασιοῦχος στὸν κομματικὸ προθάλαμο.

  Οὔτε πᾶνε ποτὲ χαμένες οἱ γνώσεις καὶ ἡ παιδεία. Ὁτιδήποτε κι ἂν κάνει κανείς, ἀλλιῶς καὶ μὲ ἄλλες προοπτικὲς τὸ κάνει ὅταν διαθέτει παιδεία.
  Ἄλλωστε κάθε δουλειὰ ἀφήνει κάτι πέραν τοῦ μεροκάματου: ἐμπειρία, αὐτοπεποίθηση, γνώση. Κάθε δουλειὰ ὁδηγεῖ στὸ ἑπόμενο βῆμα. Ἂς ἀρχίσομε μὲ ὁτιδήποτε. Ἂς τολμήσομε μὲ κουράγιο καὶ πίστη στὸν ἑαυτὸ μας. Στὸ τέλος αὐτὸς ποὺ δοκιμάζει, βρίσκει τὸν δρόμο του.

  Καλήν ἐπιτυχία καὶ ὄχι ἀρνητικὲς σκέψεις…

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   Έτσι ακριβώς. Ως τι θα πάμε σε ξένη χώρα; Μήπως για να εκμεταλλευτούμε το υψηλότερο επίπεδο δομών; Αυτό δεν είναι παρασιτισμός; Να πάμε δηλαδή και να τους εκμεταλλευτούμε; Να εκμεταλλευτούμε τον κόπο των προγόνων τους; Πόσο υπερήφανος μπορεί να νοιώθει κάποιος που απέτυχε στον τόπο του και προσδοκεί να πετύχει σε ξένο τόπο; Αυτή η ζήλια είναι που θα μας φάει.
   Εγώ ουδέποτε είπα ότι δεν είναι καλύτερα έξω. Σαφώς και είναι. Το ζητούμενο όμως είναι να βελτιώσουμε την εσωτερική κατάσταση. Να τα βρούμε μεταξύ μας, να γνωρίσουμε τους εαυτούς μας και να δώσει ο καθένας ότι μπορεί από τον εαυτό του. Αυτό δεν έκανε ο Καποδίστριας και τόσοι άλλοι; Δεν μπορούσε να παραμείνει υπουργός εξωτερικών στη Ρωσία και να περνάει ζωή και κότα;
   Δεν είναι επομένως ζήτημα συνθηκών αλλά ζήτημα επιλογής οράματος μεταξύ του ατομικού και του συλλογικού. Μεταξύ άλλων όμως είναι και ζήτημα φαντασίας ή καλύτερα, έλλειψης αυτής.

 18. Ὁ/ἡ Ἀμαρ. Δεληγιάννη γράφει:

  Ἡ Σατραπεία, τοῦ Κ. Καβάφη (τὰ λέει ὅλα)….

  Τὶ συμφορά, ἐνῶ εἶσαι καμωμένος
  γιὰ τὰ ὡραῖα καὶ μεγάλα ἔργα
  ἡ ἄδικη αὐτὴ σου ἡ τύχη πάντα
  ἐνθάρρυνσι κ’ ἐπιτυχία νὰ σὲ ἀρνεῖται
  νὰ σ’ ἐμποδίζουν εὐτελεῖς συνήθειες
  καὶ μικροπρέπειες κι ἀδιαφορίες.
  Καὶ τὶ φρικτὴ ἡ μέρα ποὺ ἐνδίδεις
  (ἡ μέρα ποὺ ἀφέθηκες κ’ ἐνδίδεις),
  καὶ φεύγεις ὀδοιπόρος γιὰ τὰ Σοῦσα,
  καὶ πιαίνεις στὸν μονάρχην Ἀρταξέρξη
  ποὺ εὐνοϊκὰ σὲ βάζει στὴν αὐλή του,
  καὶ σὲ προσφέρει σατραπεῖες, καὶ τέτοια.
  Καὶ σὺ τὰ δέχεσαι μὲ ἀπελπισία
  αὐτὰ τὰ πράγματα ποὺ δὲν τὰ θέλεις.
  Ἄλλα ζητεῖ ἡ ψυχή σου, γι’ ἄλλα κλαίει
  τὸν ἔπαινο τοῦ Δήμου καὶ τῶν Σοφιστῶν,
  τὰ δύσκολα καὶ τ’ ἀνεκτίμητα Εὖγε
  τὴν Ἀγορά, τὸ Θέατρο, καὶ τοὺς Στεφάνους.
  Αὐτὰ ποῦ θὰ στὰ δώσει ὁ Ἀρταξέρξης,
  αὐτὰ ποῦ θὰ τὰ βρεῖς στὴ σατραπεία
  καὶ τὶ ζωὴ χωρὶς αὐτὰ θὰ κάμεις.

 19. Ὁ/ἡ John Fistikis γράφει:

  Αυτοί οι λεχρίτες της γενιάς του πολυτεχνείου πιο πολύ οι πασόκοι αλλά και οι νεοδημοκράτες έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα προβλήματα και αδιέξοδα στη νεολαία.
  Πρέπει να παλέψουμε όλοι οι νέοι από 18 έως 35 ετών για τα δικαιώματά μας και με τη βία να τους ανατρέψουμε τους βρωμιάρηδες

 20. Ὁ/ἡ stefivos γράφει:

  Είναι σαν να κατηγορείς αυτούς που είναι μέσα σε ένα λεωφορείο ότι είναι ασφυκτικά γεμάτο, και να τους λες “φταίτε κι εσείς που είμαστε στριμωγμένοι, αλλά δεν πρέπει να βγείτε από το λεωφορείο, πρέπει να καθίσετε εδώ να ανοίξουμε τα παράθυρα!”
  Επειδή δεν σε κόβω για ηλικιακό γείτονα της νεολαίας, έχω να σου προτείνω να κατηγορήσεις πρώτα απ’ όλους τους γονείς που μεγάλωσαν αυτά τα παιδιά που περιγράφεις, γιατί εγώ προσωπικά δεν έκανα τίποτα από αυτά, κι όμως έχω ένα χρέος στην πλάτη μου!

 21. Ὁ/ἡ Γιώργος Α. γράφει:

  Κάνεις λάθος Στράβονα, να θεωρείς δεδομένο ότι ένας σημαντικός αριθμός νέων θα σηκωθεί να φύγει! Πρώτα απόλα υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην πρόθεση και στην προσπάθεια για πραγματοποίηση. Στην περίπτωσή μας:

  1)Καμία ευρωπαϊκή χώρα αυτή την στιγμή δεν έχει ανάγκη μετανάστες από την Ελλάδα. Και πριν την κρίση δεν είχαν ανάγκη απο μετανάστες πόσο μάλλον τώρα.

  2) Ένας νέος κάνοντας στην Ελλάδα μία δουλειά με χαμηλές απολαβές πχ σεκιούριτι μπορεί να βγάλει 700 ευρώ ακόμη και τώρα. Έστω ότι κάνει κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό και βγάζει πχ 1200 ευρώ. Αξίζει τον κόπο;

  3) Κάποιος θα αντιτείνει ότι ένας Έλλην νέος που θα πάει στο εξωτερικό δεν θα πάει να κάνει μία δουλειά του κώλου αλλά μία καλοπληρωμένη δουλειά που αντιστοιχεί “στις γνώσεις και τα προσόντα του” Χαχα αλήθεια;;;;; Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες… Και οι ιθαγενείς στην Αγγλία και αλλαχού στο εξωτερικό έχουν πια ξυπνήσει. Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πτυχιούχων δεν θα είχε καμία τύχη έξω. Τι θα έκανε ένας φιλόλογος ελληνικής φιλολογίας ή ένας θεολόγος για παράδειγμα; Και υπάρχουν άπειρες άλλες προβληματικές ειδικότητες.Στην πραγματικότητα το θέμα δουλειά στο εξωτερικό αφορά μόνο άτομα από κοινονικοοικονομικά περιβάλλοντα της χώρας μας που μπορούσαν να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού και έχουν ζήσει στο εξωτερικό για αρκετά χρόνια. Τώρα πια όμως ακόμη και οι ντόπιοι απόφοιτοι τέτοιων πανεπιστημίων έχουν πρόβλημα.

  4)Οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα όπως και στον υπόλοιπο κόσμο γνωρίζουν κατά κανόνα αγγλικά. Αυτό σημαίνει ότι άμεσος στόχος για μετανάστευση μπορούν να είναι οι αγγλομιλούσες χώρες. Σε ποιές μπορούν να εγκατασταθούν πολύ εύκολα; Σε αυτές που είναι στην Ε.Ε. Δηλαδή στην προβληματική πλέον Αγγλία και στην πολύ πιο προβληματική Ιρλανδία. Για Αμερική τα πράγματα δύσκολα. Ακόμη και σαν τουρίστες θέλουμε βίζα….

  5) Α! υπάρχει και η Κύπρος! Γνωρίζω πολύ καλά την περίπτωση από προσωπική πείρα. Πράγματι οι μισθοί στο δημόσιο εκεί είναι καλοί. Είναι δύσκολο όμως να διεκδικήσεις θέση στο δημόσιο. Η κύπρος έχει μόλις 800.000 πληθυσμό και η δυνατότητά της να απορροφήσει εργαζομένους από την Ελλάδα είναι συνεπώς περιορισμένη. Επίσης, έχει ήδη υπερκορεσμένο δημόσιο (70.000 δημ. υπ.) που έχει πάψει να επεκτείνεται.
  Στον ιδιωτικό τομέα της κύπρου υπάρχουν βέβαια ευκαιρίες. Αλλά οι αμοιβές εκεί είναι ελαφρώς μεγαλύτερες από την Ελλάδα. Πχ καθαριστής αυτοκινήτων 820 ευρώ μισθός. Και το κόστος διαβίωσης όμως είναι ελαφρά μεγαλύτερο.

  6)Θα μπορούσα να πω κι άλλα πολλά Στράβονα. Θα ήθελα να σου κάνω μία ερώτηση: Περιγράφεις στο κείμενό σου την συμπεριφορά των νέων και τις ευθύνες τους για την κρίση. Πιστεύεις ότι συνάδουν τα χαρακτηριστικά που τους αποδίδεις με τις αρετές που πρέπει να έχει κάποιος προκειμένου να πάρει την ανοίκεια απόφαση να εκπατριστεί;

  Κλείνοντας θέλω να πω ότι συμφωνώ μαζί σου ότι έχουμε υποχρέωση να μείνουμε όλοι στην πατρίδα μας και να παλέψουμε. Καταλαβαίνω ότι γράφεις με καλή προαίρεση και αγάπη στην πατρίδα. Εστίασα στο γεγονός ότι και να θέλαμε να φύγουμε δεν είναι και τόσο εύκολο. Η ανησυχία σου μου φαίνεται υπερβολική.

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   Γιώργο Α. δεν έχω λόγο να διαφωνήσω μαζί σου. Περιγράφεις όμως μια κατάσταση η οποία θυμίζει δίκτυο, τόσες θέσεις στην α χώρα καλύπτονται από αντίστοιχο πλήθος μεταναστών ακόμη και Ελλήνων.
   Εμείς όμως έχουμε μια υποχρέωση απέναντι στην Ελλάδα, πρέπει να ανοικοδομήσουμε το πολιτισμικό μας πλεόνασμα. Εάν δηλαδή δεχθούμε την Ελλάδα ως σωλήνα συγκοινωνούντων δοχείων τότε ποτέ δεν θα ανακτήσουμε την αίγλη μας. Το θέμα είναι να υπάρξει τέτοια συσσώρευση δυναμικού που να μας ξανακάνει πρώτη δύναμη στον κόσμο.

   Δεν ξέρω εάν το εκφράζω σωστά, με λίγα λόγια θέλω να πω ότι πρέπει να δημιουργηθεί το Ελληνικό όραμα, ο άνθρωπος ζει χωρίς χρήμα ακόμη και χωρίς δουλειά, δεν ζει όμως χωρίς όραμα. Αυτός είναι και ο λόγος του άρθρου, με τα όποια λάθη του. Το όραμα των Ελλήνων δεν είναι ανεξάρτητο από το όραμα της Ελλάδος. Πηγή επομένως αυτής της μεταναστευτικής δυναμικής δεν είναι οι εργασιακές συνθήκες αλλά η απουσία εθνικού οράματος. Δεν έχω πάει στο Παρίσι λ.χ. αλλά φαντάζομαι ότι πολλοί Έλληνες των Παρισίων νοιώθουν ένα δέος μένοντας εκεί, ακόμη και ως πτωχοί. Αυτό λοιπόν το δέος πρέπει να ανακτήσουμε καθώς δεν νοείται να είναι κάποιος Έλλην και να εντρέπεται για αυτό.

   Αυτό λοιπόν το όραμα δεν μπορεί να οικοδομηθεί από ανθρώπους που έχουν το ένα μάτι στο εξωτερικό. Για να το κάνω ακόμη πιο παραστατικό, τεράστιος στρατηγός ο Μέμνων ο Ρόδιος (μισθοφόρος των Περσών) αλλά στην ιστορία έμεινε ο Μέγας Αλέξανδρος. Δεν προσφέρεις στην πατρίδα σου υπηρετώντας τους ξένους. Το ζητούμενο επομένως είναι να ζωντανέψουμε το Ελληνικό όραμα, την ελληνική γλώσσα, παιδεία, κοινωνία, πολιτισμό ακόμη και εάν χρειαστεί να θυσιάσουμε τις όποιες προσωπικές μας φιλοδοξίες, οι οποίες μόνον όταν θα έχουν σχέση με την Ελλάδα θα μπορούν να χαρακτηρίζονται “φιλοδοξίες” διαφορετικά είναι ματαιοδοξίες.

   Τι να την κάνω πχ την δόξα του τάδε διασήμου ακαδημαϊκού εάν δεν φέρει στην Ελλάδα τις γνώσεις του για να οικοδομήσει μια νέα ακαδημία; Ως προς την εκπαίδευση λ.χ. θα ήθελα ως όραμα την επαναλειτουργία της Ακαδημίας του Πλάτωνος ως την αρχαιότερη ακαδημία της υφηλίου. Το Αριστοτέλειον ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου. Τι να το κάνω λ.χ που ο Νανόπουλος είναι στο Αμέρικα εάν δεν προσφέρει στην Ελλάδα και τους Ελληνοπαίδες; Εξάλλου κάποτε θα τελειώσει ο βιολογικός τους κύκλος και αυτό που θα μείνει θα είναι η προσφορά.
   Δεν ξέρω εάν με πιάνεις αλλά ζητώ το εθνικό μας όραμα το οποίο μας χρειάζεται όλους.

 22. Ὁ/ἡ Ἀνώνυμος γράφει:

  Δε μας χέζεις ρε στραβέ Στράβων. Έτσι όπως τα κάνατε σκατέ ολέ οι μεγαλύτερες γενιές όσοι νέοι έχουν προσόντα και είναι άνεργοι θα φύγουν και ήδη φεύγουν στο εξωτερικό αφήνοντάς σας στη μιζέρια σας. Η χώρα χρεοκώπησε από αυτά τα λαμόγια που ψηφίζατε όλα αυτά τα χρόνια που κλέβανε δισ ευρώ για να διορίζουνε εσάς τους άχρηστους στο δημόσιο με μισθούς από 1500 Ευρώ το μήνα μέχρι 50.000 ευρώ το μήνα να κάθονται και να πληρώνονται…. και κλείσατε όλες τις βιομηχανίες που παράγουν .Τώρα που θα χρεοκωπήσει η Ελλάδα θα έχετε παρέα μόνο τους λαθραίους Σομαλούς,Πακιστανούς κλπ,μαλάκες των μεγαλύτερων γενιών (φυσικά δε φταίνε όλοι οι μεγαλύτερη αλλά η πλειοψηφία 90% ο δικομματισμός…).

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   Θα δεχόμουν την κριτική σου εάν ήμουν διορισμένος στο δημόσιο ή εάν ανήκα σε μεγαλύτερη γενιά. Επειδή όμως κανένα από τα δύο δεν ισχύει θα σου πω ότι ακριβώς αυτό ήταν πάντα το επιχείρημα των ριψάσπιδων. Οι κοινωνικές αδικίες, η αριστοκρατία, το σάπιο σύστημα….

   Και θα σε ρωτήσω κάτι ακόμη. Αυτά τα 10 εκ. των Ελλήνων του εξωτερικού που κατηγορούν την Ελλάδα για την σαπίλα της, γιατί δεν έρχονται να βοηθήσουν να χτιστεί η νέα Ελλάδα; Γιατί κάθονται στην απέξω και κρίνουν εκ του ασφαλούς; Ξέρεις τι είναι μερικά εκατομμύρια υγιώς σκεπτομένων (υποτίθεται) Ελλήνων του εξωτερικού; Θα άλλαζαν όλα στην Ελλάδα.
   Το γεγονός επομένως και μόνον που κάθονται έξω για να ζουν καλά αδιαφορώντας για τις εν Ελλάδι εξελίξεις, τους καθιστά μη Έλληνες αφού εάν ήταν θα συνεισέφεραν στην εθνική αναγέννηση, όχι με τα λεφτά τους, χάρισμα τους, αλλά με τις μοντέρνες (υποτίθεται) ιδέες τους και την ψήφο τους. Δεν θα μπορούσαν οι Έλληνες επιστήμονες να αναγεννήσουν την Ελληνική παιδεία; Δεν θα μπορούσαν οι επιχειρηματίες να αναστήσουν την οικονομία; Θα μπορούσαν, κοιτάζουν όμως την πάρτι τους.

   Και σου απαντώ λοιπόν, και ο Μέμων ο Ρόδιος Έλλην ήταν όμως πολέμησε στο πλευρό του Δαρείου για να έχει δουλειά, για την αμοιβή, για την σιγουριά. Του εξήγησε καλά όμως το όνειρο ο Μέγας Αλέξανδρος. Έλλην αγαπητέ δεν είναι όποιος ονομάζεται έτσι αλλά όποιος μάχεται για το καλό της Ελλάδος. Έφυγες; Μπράβο σου, με γεια σου και χαρά σου, ζήτω σου και μπράβο σου. Μην μου απαγορεύεις όμως να σε χαρακτηρίσω ρίψασπη, αυτό είναι δικαίωμα μου. Εάν σε ενοχλεί, πρόβλημα σου. Πήγαινε να υπηρετήσεις την αυλή των Άγγλων και των Αμερικάνων και να το παίζεις φιλέλληνας μια φορά στα δέκα χρόνια. Δικαίωμα σου είναι.

 23. Ὁ/ἡ Καλβίνος γράφει:

  Σύμφωνα με το Στράβωνα, αυτός εδώ ο τύπος που έγραψε την παρακάτω επιστολή είναι ρίψασπις:

  http://www.voreini.gr/?p=38784&cpage=3

  έπρεπε να καταπιεί την απόρριψη και να πάει να φυτεύει πατάτες, ώστε να συνεχίσουν με την άνεσή τους τα πρασινογαλαζια βύσματα να ζουν τη ζωάρα τους…

  χαχαχα

 24. Ὁ/ἡ Ἀνώνυμος γράφει:

  Όχι δεν είναι δικαίωμά σου να χαρακτηρίζεις εμένα ή άλλους νέους με προσόντα που βρήκαμε δουλειά στο αντικείμενό μας σε άλλη χώρα ρίψασπη. Να είσαι σίγουρος ότι εάν αλλάξει το καθεστώς των διεφθαρμένων πολιτικάντηδων στην Ελλάδα και υπάρξει αξιοκρατία όλοι αυτοί οι νέοι θα γυρίσουν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν,όπως γύρισε ο Καποδίστριας και έφυγε από τη Ρωσία που ήταν ο ανώτερος άρχοντας μετά τον τσάρο. Με τη δική σου λογική θα έπρεπε όλοι αυτοί οι νέοι επιστήμονες (βλέπε Δασκαλάκης,Νανόπουλος κ.ά) να κάτσουν εδώ να εκφυλιστούν…Δηλαδή τι θα κερδίσουν εάν κάτσουν εδώ, μήπως θα ανατρέψουν το διεφθαρμένο καθεστώς και σύστημα,ας γελάσω,το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι ο εκφυλισμός των ικανοτήτων τους. Αυτό το σύστημα επειδή στηρίζεται εκτός από τους πολιτικάντηδες που κλέβουνε σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες βολεμένους φρουρούς του καθεστώτος είτε αυτό λέγεται πασόκ είτε νέα δημοκρατία. Στηρίζεται από κρατικοδίαιτους μεγαλοεπιχειρηματίες αεριτζηδες (που υπερκοστολογούν δημόσια έργα) (βλέπε κόκκαλης,βαρδινογιάννης,λάτσης,μυτιλιναίος κ.ά) οι οποίοι ελέγχουν και τα ΜΜΕ (τηλεόραση,ραδιόφωνο,εφημερίδες κ.α) και διαμορφώνουν συνειδήσεις των λιγότερο μορφωμένων και έξυπνων ανθρώπων,από ανώτερους δικαστικούς,κρατικούς ανώτερους αξιωματούχους,υπαλλήλους υπουργείων,βουλής,δημόσιους υπαλλήλους διορισμένους από το κόμμα να κάθονται και να πληρώνονται και με μονιμότητα ακόμα και αν λαδώνονται και κλέβουνε προμήθειες κ.ά κυρίως τους υψιλόμισθους με πολύ πάνω από 60.000 Ευρώ καθαρά το χρόνο και εφάπαξ,ακόμα και ανώτερους κομματικούς αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας. Αυτό θα ανατραπεί μόνο με ένα μεγάλο σοκ όπως έγινε το 74, ή ίσως τώρα με το ΔΝΤ εάν χειροτέρέψουν περισσότερο τα πράγματα αλλά αυτό θα αργήσει. Και από το εξωτερικό όλοι οι επιτυχημένοι Έλληνες μπορούνε να κάνουνε πόλεμο από ξένα ΜΜΕ σε αυτό το σάπιο καθεστώς της Ελλάδας και να στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα και να εξευτελίζουν το ελληνικό σάπιο σύστημα όπως βουλευτική και υπουργική ασυλία,πλήρης αναξιοκρατία,πολιτική σήψη και διαφθορά (Siemens κ.ά), μη αξιοποίηση των χρημάτων της ΕΕ για ανάπτυξη αλλά τα λεφτά στις τσέπες των πολιτικάντηδων και διορίζουμε τους δικούς μας και δίνουμε και σε κάποια φιλαράκια κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες έργα κ.ά. Όταν αλλάξουν τα πράγματα που μάλλον θα αλλάξουν τώρα σε λίγα χρόνια καθώς με το κωλοδάκτυλο που έβαλε το ΔΝΤ και η ΕΕ στην Ελλάδα οι πολιτικάντηδες τώρα κοιτάνε να σώσουνε μόνο τα προνόμια των πολύ δικών τους, θα ξεσηκωθεί ο πολύς ο κόσμος όπως στην Αργεντινή ακόμα και κάποιοι πρώην δικοί τους (όχι πολύ δικοί τους κυρίως διορισμένοι στο δημόσιο (αλλά όχι από τα ρετιρέ) που θα θιχτούν από τις μειώσεις και κάποιες ίσως απολύσεις που αναγκαστικά θα γίνουν σε αυτούς αλλά όχι σε μια μικρή μειοψηφία βουλευτών,υπουργών και συγγενών τους και κολλητών τους που είναι σε πολύ μεγάλες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό,καθώς και κάποιων αεριτζήδων μεγαλολαμογιών επιχειρηματιών που τους στηρίζουν με τα κωλοκάναλά τους (Μεga και άλλα) γιατί παίρνουν τα δημόσια έργα και τα υπερκοστολογούν και άλλες δευκολύνσεις. Τότε που θα αλλάξει το σύστημα όλοι αυτοί οι νέοι στην πλειοψηφία τους που τους αποκαλείς ριψάσπιδες με την εμπειρία τους από έξω και τα προσόντα τους θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν ένα αξιοκρατικό και δικαιότερο σύστημα καιμια χώρα που να είναι πρότυπο προς μίμηση όχι προς αποφυγή. Εσύ φίλε μου Στράβων δε μας είπες όμως ούτε πόσο χρονών είσαι ούτε τι προσόντα έχεις ούτε πώς επιβιώνεις στην Ελλάδα…

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   Φίλε μόλις μου απέδειξες ότι πέραν των άλλων σκέφτεσαι και μοιρολατρικά. “Το κωλοδάκτυλο του ΔΝΤ θα οδηγήσει στο ένα, θα φέρει το άλλο και μετά αφού γίνει το τρίτο θα επιστρέψουν οι Έλληνες”.
   Ωραία πράγματα!. Αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε εμείς την κατάσταση θα την αλλάξουν οι ξένοι.
   Τι άλλο μας είπες;
   “…από το εξωτερικό όλοι οι επιτυχημένοι Έλληνες μπορούνε να κάνουνε πόλεμο από ξένα ΜΜΕ σε αυτό το σάπιο καθεστώς της Ελλάδας και να στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα και να εξευτελίζουν το ελληνικό σάπιο σύστημα…”
   Δηλαδή σκέφτεσαι σαν γνήσιος νεοέλληνας. Θα κάνεις αυτό ακριβώς που οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση, θα βγεις έξω και θα δυσφημίσεις την Ελλάδα. Και ερωτώ: σε τι θα διαφέρεις από τους πασόκους που βγάζουν τα μάτια των ΝΔτών και τούμπαλιν; Σε τίποτα φίλε μου. Απλώς περιμένεις την δική σου ευκαιρία. Στην ουσία όμως είναι η ίδια διχαστική υπολογιστική σκέψη.
   Η κατάσταση αλλάζει μόνον δυναμικά και όχι παθητικά. Μην στεναχωριέσαι και οι ξένοι γνωρίζουν την κατάσταση της Ελλάδος. Αυτοί την δημιούργησαν εξάλλου. Δημιούργημα των ξένων είναι το σάπιο Ελληνικό σύστημα, αυτών που θέλεις να υπηρετήσεις. Λες να μην ξέρουν τι γίνεται;
   Κάνε ότι γουστάρεις αλλά την άποψη μου δεν μπορείς να διατάξεις να την αλλάξω. Μόνον να επιχειρηματολογήσεις και να αποδείξεις ότι είναι εσφαλμένη και μέχρι στιγμής δεν το έχεις καταφέρει.

   Μια που τον ανέφερες όμως, ο Καποδίστριας δεν προσπάθησε από την Ρωσία, ήρθε εδώ, πολέμησε και σκοτώθηκε εδώ και είμαι σίγουρος ότι δεν μετανόησε ούτε καν για τον θάνατο του, ότι εάν ξαναζούσε πάλι το ίδιο θα έκανε.

   Και μην ξεχνάς το σπουδαιότερο. ΑΚΟΜΗ έχουμε δημοκρατία, ακόμη δηλαδή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Ας έρθετε εσείς να κάνετε ένα νέο κόμμα και να πάρετε 80% στις εκλογές. Όταν όμως στην Ελλάδα θα μείνουν μόνο γέροι, Πακιστανοί και Αφγανοί δεν θα υπάρχει Ελληνική Δημοκρατία για να αλλάξεις. Δεν θα έχεις καν το δικαίωμα συμμετοχής στο σύστημα. Θα είσαι και τυπικά και ουσιαστικά ξένο σώμα. Τώρα λοιπόν αλλάζουν τα πράγματα, όχι αργότερα. Τώρα. Αν φύγουν όλοι πάλι έξω, θα ξαναζήσουμε τουρκοκρατία. Τι νομίζεις έγινε τότε; Πως νομίζεις επήλθε η αναγέννηση και ο διαφωτισμός; Από Έλληνες που έφυγαν έγινε η δουλειά.
   Και όντως, η Ευρώπη αναγεννήθηκε, απέκτησε πολιτισμό, όμως οι Έλληνες που δεν έφυγαν έμειναν 500 χρόνια σκλάβοι και έχασαν το τρένο του νέου κόσμου. Εάν αυτό δεν είναι ο ορισμός του Ρίψασπη τότε τι είναι;
   Μην γελιέσαι αγαπητέ, ριψάσπιδες ήταν και ιδιώτες. Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Η χώρα που εφήβρε τον θεσμό της πόλεως, έμεινε χωρίς πολίτες.

 25. Ὁ/ἡ Ἀνώνυμος γράφει:

  Ρε φίλε,πρόσεξε μην τα πεις αυτά δημόσια,γιατί θα σε πάρουν με τις πέτρες ειδικά οι νεόι. Λες ότι φταίνε οι Ευρωπαίοι
  και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Αμερικάνοι για τα δεινά που υπάρχουν στην Ελλάδα. Εγώ να συμφωνήσω ότι και αυτοί
  κάνουν τη δουλειά τους,κοιτάνε το δικό τους συμφέρον από τότε που ελευθερώθηκε ένα μέρος της Ελλάδας το 1830 μέχρι
  σήμερα, δε θέλουν το καλό της Ελλάδας,συνομωτούν εις βάρος μας ,κοιτάνε το συμφέρον τους και γνωρίζουν τα πάντα
  για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα ειδικά τώρα και αυτοί επιδίωξαν να μπούμε σε επιτήρηση στο ΔΝΤ τώρα και όλες
  τις άλλες συμφορές που μας έχουν βρεί. Να το δεχτώ. Να σε ρωτήσω όμως κάποια πράγματα και να πάμε πίσω στο 1821
  μέχρι σήμερα. Οι Ευρωπαίοι φυλάκισαν και καταδίκασαν σε θάνατο τον Κολοκοτρώνη; Οι Ευρωπαίοι σκότωσαν τον κυβερνήτη
  τον Καποδίστρια; Οι Ευρωπαίοι κάνανε το 1897; Ποιος έστειλε το στρατό χωρίς υποδομές και δικά μας όπλα,αλλά
  εισαγόμενα το 1920 με 1922 να παραστήσει το μεγαλέξανδρο τρομάρα τους και να επιχειρήσει ανασύσταση της Βυζα
  ντινής αυτοκρατορίας και έγινε η μικρασιατική καταστροφή; Οι κακοί ξένοι έκαναν τον εμφύλιο το 1945 με 1949 που
  προξένησε παρόμοιες συμφορές με τη γερμανική κατοχή; Ποιος έκανε τη χούντα και ποιοι ψευτοεπαναστάτες της γενιάς
  του πολυτεχνείου που εγώ τους αποκαλώ γενιά της λαμογιάς και του κώλου ανέτρεψαν τον Παπαδόπουλο όταν είχαν αρχίσει
  και κλείνανε το μάτι οι Αμερικάνοι για εξέγερση που παρότι δικτάτορας ήταν ξύπνιος και είχε αρχίσει να μην κάνει τα χατίρια των Αμερικάνων
  και έφεραν τον πανίβλακα Ιωαννίδηο οποίος με την ηλίθιότητά του ανέτρεψε το Μακάριο και προξένησε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο;
  Ποιοι κάνανε στη μεταπολίτευση το κομματικό κράτος, ποια δυο μεγάλα κόμματα θεμελείωσαν την αναξιοκρατία,το κλείσιμο
  των εργοστασίων,αυτό το κωλοχανείο που λέγεται σήμερα Ελλάδα. Ποιος μας έβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο
  Ευρώ και έλεγε ισχυρή οικονομία και ισχυρή Ελλάδα. Ποιος έλεγε ότι θα κάνει κάθαρση και απειλούσε τους
  νταβαντζήδες τρώγοντας από το Μπαϊρακτάρη,ενώ στην πραγματικότητα τους έκλανε τα αρχίδια;Θα μπορούσα να πω πολλά άλλα δε θα ξαναγράψω στο
  φόρουμ σου,αλλά να ξέρεις ότι δεν έχουμε δημοκρατία και ότι αυτό το σύστημα για να ανατραπεί θα ανατραπεί μόνο
  από επιτυχημένους Έλληνες του εξωτερικού και πάρε παράδειγμα τη Φιλική Εταιρεία που ιδρύθηκε από πλούσιους
  Έλληνες έμπορους του εξωτερικού. Βέβαια δε γίνεται να φύγουν όλοι οι νέοι και οι νέες έξω αλλά αυτοί που θα μείνουν
  εδώ σε συνεργασία με αυτούς που θα γυρίσουν από έξω και θα είναι επιτυχημένοι σε κάποια χρόνια που θα είναι
  ώριμες οι συνθήκες θα κάνουν την επανάσταση και την υπέρβαση και τότε θα πρέπει να τιμωρηθούν και όλοι αυτοί που φταίνε
  για την κατάντια της Ελλάδας… Εάν δεν καταλαβαίνεις,είσαι απλά είτε πράκτορας είτε προβοκάτορας. Bye!!!!

  • Ὁ/ἡ Στράβων Αμασεύς γράφει:

   “Ρε φίλε,πρόσεξε μην τα πεις αυτά δημόσια,γιατί θα σε πάρουν με τις πέτρες”

   Πιο δημόσια; Γίνεται και περισσότερο;

   “ειδικά οι νεόι”
   Σου μοιάζω για Λαζόπουλος ή για Τριανταφυλλόπουλος; Δεν γλείφω τους νέους εγώ, δεν ξεχωρίζω τους Έλληνες με την ηλικία, δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι νέος και ποιος γέρος.

   “Λες ότι φταίνε οι Ευρωπαίοι… (έως)…συμφορές με τη γερμανική κατοχή;”
   Απαντάς μόνος σου παρακάτω “είχαν αρχίσει και κλείνανε το μάτι οι Αμερικάνοι για εξέγερση”.

   Λες:”Ποιος έστειλε το στρατό χωρίς υποδομές και δικά μας όπλα,αλλά εισαγόμενα το 1920 με 1922 να παραστήσει το μεγαλέξανδρο τρομάρα τους και να επιχειρήσει ανασύσταση της Βυζα
   ντινής αυτοκρατορίας και έγινε η μικρασιατική καταστροφή; ”

   Εδώ θα σου πω ότι ήδη με την βοήθεια των Γερμανών, έπεφτε μαχαίρι στην Μικρά Ασία από το 1915-1916. Δεν μπορούσε η Ελλάς να περιμένει, έπρεπε να κάνει επέμβαση. Άλλη μία φορά που έβαλαν οι Ευρωπαίοι το χεράκι τους. Όσο για τον στρατό, ήταν η πρώτη φορά μετά την απελευθέρωση που ο Ελληνικός στρατός υπερτερούσε του Τουρκικού. Διάβαζε ιστορία και σκέψου, σύγκρινε, αμφισβήτησε. Δεν μπορώ εγώ να σου βάλω ιδέες στο μυαλό, πάντως τίποτα δεν είναι μόνον όπως φαίνεται.
   Πάντως ακόμη και έτσι, μπορούσαμε να νικήσουμε. Ο πόλεμος χάθηκε στις λεπτομέρειες και μια άτακτη υποχώρηση του πρίγκιπος Ανδρέα έξω από την Άγκυρα έκρινε οριστικά την κατάσταση.
   Αλλά τι νομίζεις ; Ότι ο Αλέξανδρος δεν θα μπορούσε να είχε χάσει ή να είχε σκοτωθεί; (και) Ζήτημα τύχης ήταν που έφτασε μέχρι τις Ινδίες. Εάν ο Δαρείος είχε ακούσει τον Μέμνωνα τον Ρόδιο δεν θα γινόταν ούτε μία μάχη. Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά, και στις λεπτομέρειες υπάρχει και η τύχη. Ή μήπως νομίζεις ότι οι Ρωμαίοι νίκησαν τον Περσέα λόγω ανωτερότητας; Και ζήτημα τύχης ήταν, καιρικών συνθηκών κλπ. Μην τρώς τον παπά, η τύχη πάντα παίζει τον ρόλο της. Δεν έκαναν τυχαίως θυσίες οι αρχαίοι πριν την μάχη. Πάντα υπάρχει ο αστάθμητος παράγων. Εδώ νίκησαν οι Συρακούσιοι τους Αθηναίους σε στεριά και θάλασσα, ενώ μάλιστα ήταν έτοιμοι να συνθηκολογήσουν. Γενικότερα, πόλεμος -> ρίσκο και ποτέ δεν ξέρεις που θα βγάλει.

   Μετά χάνω την μπάλα, δεν βγάζω νόημα.
   Δεν έχεις καν καταλάβει τι είναι η δημοκρατία. Όχι ποιο είναι το επίπεδο της δημοκρατίας μας αλλά το τί είναι. Ποιος προοπτικές ανοίγει και που μπορεί να οδηγήσει. Οι της υποτιθεμένης “Φιλικής Εταιρίας” έδρασαν εκτός Ελλάδος γιατί δεν υπήρχε η Ελλάς. Πως θα μπορούσαν να δράσουν εντός όταν δεν υπήρχε το εντός;
   Σήμερα το σύστημα είναι δημοκρατικό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει θεσμοθετημένη δυνατότητα ανατροπής του συστήματος. Ε λοιπόν ας κάνουν οι νέοι Φιλικοί ένα κόμμα και ας κυβερνήσουν. Τι προβοκάτορας και κουλουβάχατα μου λες, δεν έχεις απαντήσει σε ούτε μία ερώτηση. Σου λέω λοιπόν με αριθμούς, ας έρθουν όχι 10 εκ. αλλά 1 εκατομμύριο Έλληνες του εξωτερικού και ας αλλάξουν την Ελλάδα. Γιατί δεν το κάνουν;
   Γιατί είναι ιδιώτες φίλε μου, γιατί ακόμη και στο εξωτερικό κουβαλάν μαζί τους τον νεολελληνικό σταρχιδισμό. Όλα τα άλλα είναι κόκκινα δαμάσκηνα και ψιλές ελιές. Μοιρολατρία, ευχολόγια και γκρίνια. Εδώ είναι η Ελλάδα, όποιος θέλει πολεμάει, όποιος δεν θέλει, παίρνει τον κώλο του και την κάνει. Τόσο απλά.

 26. Ὁ/ἡ Ἀνώνυμος γράφει:

  Ευτυχώς που ο Παπανικολάου δεν θεωρούσε εαυτόν ρίψασπι…
  Φαντάζεσαι να είχε έστω και έναν ενδοιασμό να έφευγε;
  Μπρρρρ…

 27. Ὁ/ἡ Max γράφει:

  Μ Η Ν Ε Σ τώρα παρακολουθώ (στα μουγκά είναι η αλήθεια) τις αναρτήσεις που φιλοξενείς. Μέχρι σήμερα που πλεον αποφάσισα ότι πρέπει να ακουστούν και κάποιες αλήθειες – επιτέλους!!!!

  Σχετικά λοιπόν με τους ριψάσπιδες νέους…. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
  ΕΡ: Ποίος εστί ρίψασπις και νέος? ΑΠ: Ας σκεφτούμε λίγω πού ζούμε: ΕΛΛΑΝΤΑ η χώρα του ΟΤΙ-ΝΑΝΑΙ. Από 5 χρονών (εδώ και 28 χρόνια δηλαδή) πότε τίποτα δεν (άκουσα έστω να) πήγε προς το καλύτερο (ακόμα κι όταν τα τσεπώναμε-τσεπώνατε-τσεπώνανε κάποιοι με τα διάφορα “Τσοβόλα κλπ”). Βασιζόμενοι λοιπόν στην πλήρως εναρμονιζόμενη στάση ζωής του Έλληνα με το “ΑΙΜΑ & ΣΠΕΡΜΑ” (άντε και ψιλό-φράγκα) όλοι μας βολευόμασταν τόσα χρόνια με τα ψίχουλα που (ενώ μας τα σκορπούσαν για να μας έχουν υποχρεωμένους) εμείς νομίζαμε ότι τα κερδίζαμε με τη μαγκιά μας. Φωνές (οσάν πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι στα βάθη της ερήμου) που ζητούσαν ΚΟΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ακούγονταν σαν οι “ΑΠ’ΕΞΩ”, “ΑΝΙΚΑΝΟΙ” (ίσως και της “εξω-κοινοβουλευτικής αριστεράς χαχαχαχαχα) που δεν τα είχαν οικονομήσει (όπως οι λοιποί μάγκες) και φυσικά κανέναν δεν απασχολούσαν.

  ΑΠΟΡΙΑ: Διαμαρτύρονται (ακόμα!!!! οι άσχετοι) για το ότι τους “φάγανε¨λεφτά στο Χρηματιστήριο. Μα (ρε Καραμήτροι), ποιός είπε σε (τόσους και τόσους αγρότες που ξεπουλούσαν τα τρακτέρ για να αγοράσουν MERTSEN-NDE και χαμηλο-δημοσιο-υπάλληλους και άλλους) που πήρατε τα “επενφυτικά”-τρομάρα σας-δάνεια ότι τόσους πολλούς ανθρώπους ότι το Χρηματιστήριο είναι κάποιοι ΜΑΛΑΚΕΣ που μοιράζουν φράγκα? Κανείς σας δεν απαίτησε ενημέρωση-εκΠΑΙΔΕΥΣΗ από το (ζητουμενο) Κοινωνικό Κράτος για το περί τίνος επρόκειτο. Σας φάγανε τα λεφτά και κάνατε μόκο! Όπως σας δουλέψανε με τα ομόλογα, Όπως και με το Βατοπέδι, όπως και με τις OFF-SHORE (για το παιδί του ρε γαμώτο (Βλ. Βουλγαράκης) αλά Ντούβλη) όπως και με το Δ.Ν.Τ. Μόλις κάποιος από όλους εμάς βολεύεται [αλά (Μπαρμπα-Καλύβας) Θωμάς Μητρόπουλος που (κατά τα λεγόμενα – του δεξιού του χεριού -Σπάθα) του έφτανε το Αιγάλεω κι ο Ολυμπιακός να κερδίζουν κι υπόλοιποι να πά’να Γαμ…. ] απλά το βουλώνει και ψάνχει την αφορμή για κάτι (σαχλό κι ανούσιο που τις περισσότερες φορές δεν τον ακουμπάει καν) να βγεί και να το παίξει τιμητής των πάντων απλά και μόνο για να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του (και να φωνάζει όντας τόσα χρόνια φτωχο-διαολο-κλέφτης του ΦΠΑ και των “μαύρων” και του ρουσφετιού για να φοβηθούν οι (όσοι τυχόν και αν υπάρχουν) νοικοκύρηδες). ΟΧΙ κύριοι, όπως τα κάνατε (κυρίως εσείς και πολύλιγότερο εμείς η πιό νέα γενιά) ΦΑΤΕΤΑ. Και αν είναι απαραίτητο, μονοι σας! Γιατί, όσο κι επί τόσα χρόνια προσπαθούσατε -σαν προγενέστεροι Λιακόπουλοι- να μας πείσετε περί της ανωτερώτητας της (οικογενειακής του καθενός) φυλής μας και της ΜΑΛΑΚΙΑΣ που έδερνε τους “ΑΛΛΟΥΣ” Άγγλους, Γάλλους (ακόμα και τους μέχρι πρόσφατα μπατίριδες αλλά πλεόν πολύ πιο προοδευμένους από εμάς) Πορτογάλλους, δυστυχώς για εσάς δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Αυτοί (οι …. “ΧΑΖΟΙ”) προοδεύουν κι εμείς πάμε κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στο Ζάλογκο. Και όχι γιατί – οι κακοί ξένοι – μας το επιβάλανε αλλά για να βολευτούνε οι διάφοροι της “Μεγάλης του Πολυτεχνείου γενειάς” που εσείς κύριοι ψηφίζατε μετά μανίας (για να εξασφαλίσετε τον διορισμό μας στο “μαγευτικό Καστελόριζο” μέσω του εκάστοτε Υπουργού που α΄γοραζε κουρτίνες 28.000 ευρώ και επίχρυσα πόμολα). Ντροπή λοιπόν, ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ και ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ κύριοι να κατηγορείται – ως άλλοι πολιτικάντηδες της πεντάρας- όσους από τους συνανθρώπους μας που σιχάθηκαν πλέον τους Τρέμηδες και τις Καψήδες του κάθε Σκάι (κλπ) και απλά ΜΑΣ ΜΟΥΝΤΖΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΆΝΟΥΝ. Εκεί που θα πάνε, (Όσοι απόι όλους αυτούς που μας “απειλούν” ότι θα την κάνουν για “μακρινά νησι” και “άλλες πολιτείες”, μπορούν μόνο με την ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ να πετύχουν -όσοι πετύχουν- και με κανέναν άλλο τρόπο! (Κι ας μην ψάχνουμε για εξαιρέσεις… “Εκεί” το 99.9% απλά δεν βάφει με πορδές αυγά, οκ?) Γι’ αυτό λοιπόν… μην επιτεθέμεθα σε κανέναν, όποιος μεροκαματιάρης ή Βγενόπολυος είναι, πριν κοιτάξουμε τη δική μας καμπούρα. Κι ακόμα κι όταν το κάνουμε, ας μην τους ζητάμε να αυτο-εγκλωβιστούν στην ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ [ή αλλιώς “ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ’ (δεν θα ξεχρεώσουμε κουφάλες Ευρωπαίοι)]. Ίσως τελικά το ταξείδι τους προς την αυτο-εξορία τους σε άλλες πατρίδες να τους οδηγήσει στην Ιθάκη. Μια Ιθάκη που (πολλοί πρόγονοι μας ανακάλυψαν στο πρόσφατο παρελθόν στις 5 Ηπείρους αλλά) εμείς με το κουτο- ΓΑΠ δεν θα τη δούμε ποτέ.

 28. Ὁ/ἡ Max γράφει:

  “Κύριε εσείς που γράψατε για εμάς τους νέους που επιθυμούμε να φύγουμε αντί να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας μιας και αυτό είναι το χρέος μας, θα ήθελα να σας απαντήσω…ότι η προσέγγιση σας είναι κάπως μονομερής.Και φυσικά μόνο και μόνο το λεξιλόγιο που χρησιμοποιήσατε στην δημοσίευση σας καταδεικνύει τα πιστεύω σας, άλλα και οι ιδέες σας είναι ξεκάθαρες. Δεν θα σταθώ όμως σε αυτό γιατί πραγματικά δεν με αφορά.
  Καταρχάς, να σας ενημερώσω πως πολλά από τα νέα παιδιά εργάζονται πολύ σκληρά, την ώρα που θα έπρεπε να είναι στα αμφιθέατρα και να φοιτούν για να πάρουν ένα πτυχίο να γίνουν επιστήμονες, οι οποίοι και φυσικά δεν θα εργαστούν ποτέ στο κλάδο τους,αλλά είναι απαραίτητο ακόμα και για να σκουπίζεις σκάλες. Δυστυχώς, κύριε μου, δεν είναι όλοι οι νέοι προνομιούχοι για να αράζουν και να πίνουν φραπεδιές και να παίζουν τάβλακι. Οπότε το ΚΑΝΕΝΑΣ που μας υπογραμμίσατε δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στην πραγματικότητα και είναι σαφώς μια ψευδαίσθηση.
  Προσωπικά,γνωρίζω πολλά νέα παιδιά που εργαζόμαστε με πλήρες ωράριο και κάποιοι από εμάς δουλεύουμε σε μπαράκια γιατί βλέπετε είμαστε νέοι και άπειροι χωρίς προϋπηρεσία. Την επόμενη όμως φορά που πάτε για ένα ποτό ή ένα καφέ ρωτήστε το άτομο που σας σερβίρει τι πτυχίο έχει και εάν πονάνε τα πόδια του. Και πολλοί από εμάς το κάνουμε για να ανακουφίσουμε τους γονείς μας που κουβαλούν πολλά βάρη.Και οι γονείς μας είναι αυτοί που νιώθουν ενοχές που δεν μπορούν να μας προσφέρουν όλα όσα χρειαζόμαστε.
  Αγαπάω την Ελλάδα, εάν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα πατριώτισσα και με μεγάλη μου χαρά θα έφευγα εάν έβρισκα μια δουλεία που θα μου εξασφάλιζε καλύτερες συνθήκες στο εξωτερικό. Φυσικά και δεν φοβάμαι να δουλέψω και έχω κάνει διάφορες εργασίες μερικές εκ των οποίων πολύ κουραστικές. Και φυσικά θα σκουπίσω σκάλες για να μην πεινάσω..Δώστε μου όμως έναν λόγο να το κάνω και να μην επιλέξω μια άνετη εργασία και μια πιο άνετη ζωή σε μια χώρα του εξωτερικού;
  Φυσικά και θέλω να βγει καθαρή η χώρα μου από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει .Ας μην γελιόμαστε όμως, δεν είμαστε εμείς οι νέοι που φέραμε την χώρα σε αυτήν την κατάσταση. Αλλά πραγματικά είμαστε αυτοί που θα πρέπει να την βγάλουμε.Γιατί, εντάξει γλιτώσαμε την χρεωκοπία προς το παρόν, όμως η κατάσταση δεν άλλαξε και εάν δεν γίνει ανασυγκρότηση και εξυγίανση του κρατικού μηχανισμού, που κανείς δεν στρέφει το ενδιαφέρον του εκεί, σύντομα θα αναγκαστούμε να φύγουμε χωρίς αυτό να αποτελεί συνειδητή επιλογή μας και θα γίνουμε εμείς λαθρομετανάστες.Τα χειρότερα έρχονται.
  Όχι κύριοι μεγαλύτεροι, δεν δικαιούστε να μας ζητάτε να σας σώσουμε όταν μας φτάσατε σε αυτό το σημείο. Εσείς κάνατε το χρέος σας;Εάν το χρωστάμε κάπου το χρωστάμε στους μελλοντικούς μας απογόνους..και φυσικά ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει το μέλλον του!!”

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...