Για να μην ξεχνιόμαστε…

Posted: 10 Μαΐου, 2010 in Πατριωτισμός

Σ Υ Ν Τ Α Γ Μ Α   Τ Η Σ   Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ

ΤΜΗΜΑ Δ’

Ακροτελεύτια διάταξη

ΑΡΘΡΟ 12Ο

1.  Το Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την Ε’ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Ιουνίου 1975.

2.  Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν Θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3.  Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4.  Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη Βία

Ολόκληρο το κείμενο του συντάγματος εδώ  εδώ.

Για όσους δεν το ξέρουν, το άρθρο 120 του συντάγματος είναι το παλαιό άρθρο 114 ή “ένα ένα τέσσερα” δηλαδή το σύνθημα του Πολυτεχνείου.

“… Αλλά για να αναθεωρήσεις το σύνταγμα τι χρειάζεται πριν από οτιδήποτε άλλο; Να έχεις την πλειοψηφία. Και ποια πλειοψηφία απαιτείται; Η πλειοψηφία των 3/5. Άρα ή θα έχεις ευρεία πλειοψηφία και συναίνεση, ή θα έχεις σεμινάρια, αλλά όχι αναθεώρηση. Και ευτυχώς. Γιατί αυτό είναι που καθιστά το Σύνταγμα αυστηρό και το επιβάλλει ως όπλο στα χέρια των αδικουμένων, των αδυνάτων, γιατί το Σύνταγμα είναι πάντα μια επίκληση. Ξέρετε γιατί η πρώτη κυβέρνηση της ΝΔ το 1975 έφερε τα πράγματα έτσι ώστε το νέο Σύνταγμα της χώρας να έχει 120 άρθρα, ενώ το προδικτατορικό μας σύνταγμα είχε 114 άρθρα; Γιατί το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος του ’52 είχε γίνει σύνθημα στα χείλη μιας ολόκληρης γενιάς που φώναζε 1-1-4 ζητώντας την εφαρμογή του Συντάγματος. Και δεν έπρεπε το Σύνταγμα το καινούριο να έχει 114 αλλά 120 άρθρα για έναν βασικό λόγο, για να χαλάσει το σύνθημα. Και εμείς πρέπει να ζητούμε και να διεκδικούμε την εφαρμογή του Συντάγματος σε όλα τα επίπεδα, γιατί πάντα υπάρχουν περιθώρια….”

Τάδε έφη: Ευάγγελος Βενιζέλος

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ Νομικής Θεσσαλονίκης

Εδώ βέβαια ο κος Βενιζέλος επικαλείται επίσης και τη δυναμική των συμβολισμών όπως το σύνθημα “1-1-4”.  Στο θέμα όμως του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης καθώς και στο θέμα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας οι συμβολισμοί απαξιώθηκαν.

ΑΡΘΡΟ 33

1.  Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που έληξε η θητεία του απερχόμενου Προέδρου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις από την επομένη της εκλογής του.

2.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο: “Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού”.

3.  Νόμος ορίζει τη χορηγία που καταβάλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη λειτουργία των υπηρεσιών που οργανώνονται για την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Τι έλεγε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τα σοβαρά εθνικά θέματα, την αναγκαιότητα ύπαρξης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 3/5 (180 βουλευτών) και την διενέργεια δημοψηφίσματος, την 4η Απριλίου 2005;

“…Υπάρχει λοιπόν εδώ και ζήτημα ουσίας πάρα πολύ σοβαρό. Γιατί τονίσαμε και στην Επιτροπή ότι το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει στην κοινοβουλευτική διαδικασία το κυρωτικό νομοσχέδιο, αλλά θεωρεί ότι εφαρμόζεται ο συνδυασμός των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 28, που είναι η συνταγματική βάση για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, δηλαδή απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία εκατόν ογδόντα Βουλευτών επί συνόλου τριακοσίων. Και φυσικά, αφού η κυβέρνηση δεν έστερξε να εφαρμόσει τη διαδικασία του άρθρου 44, παράγραφος 2α, για την προκήρυξη ενός δημοψηφίσματος «συμβουλευτικού» χαρακτήρα για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα όπως αυτό, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης θέτουν το θέμα κατά το άρθρο 116 του Κανονισμού της Βουλής για τη διεξαγωγή κυρωτικού δημοψηφίσματος, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά πριν την έκδοση και τη δημοσίευσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το νέο σχήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το προσδιορίζει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, συνιστούν και σπουδαίο κοινωνικό ζήτημα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 παράγραφος 2, εδάφιο β΄ του Συντάγματος….”

Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Κύρωση της Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης».


Advertisements
σχόλια

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...