Ο θάνατος του εμποράκου.

Posted: 22 Μαρτίου, 2010 in Αντιπροπαγάνδιστικές Ειδήσεις

Γιατί η κυβέρνηση μας δουλεύει ψιλό γαζί; Γιατί εκμεταλλεύεται την άγνοια του κόσμου ώστε να περάσει τα νέα φορολογικά μέτρα σε έναν κόσμο που πνιγμένος στην παραπληροφόρηση και τον συντονισμένο καταιγισμό μηνυμάτων που έχουν σαν στόχο την πτώση της ψυχολογίας, αδυνατεί να κατανοήσει αυτά που συμβαίνουν; Στο άρθρο αυτό θα μελετήσουμε το τι ισχύει στην Ελληνική αγορά και πως σταδιακά οδηγείται σε αφανισμό η μικρομεσαία εμπορική τάξη.

Πως φορολογείται μια επιχείρηση που τηρεί βιβλία εσόδων-εξόδων; Με το σύστημα της περαίωσης φορολογείται με συντελεστή κερδών 15%. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θεωρεί ότι αν η επιχείρηση έχει κάνει αγορές 100.000€ τότε η κερδοφορία είναι 15% (15.000€) και επί αυτής της θεωρητικής κερδοφορίας φορολογείται. Βέβαια υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιον επιχειρηματία να μην κάνει περαίωση και να περάσει από φορολογικό έλεγχο. Στην Ελληνική όμως πραγματικότητα ο έλεγχος πάντα θα βρίσκει κάποια παρανομία, αφού το Ελληνικό σύστημα είναι δομημένο έτσι ώστε χωρίς παρανομία να μην μπορείς να λειτουργήσεις. Επομένως το σύστημα της περαίωσης είναι μονόδρομος αν δε θέλει ο επιχειρηματίας να του ζητήσει ο έφορος μίζες και λάδια. Ωραίο και δίκαιο! θα πει κάποιος που θεωρεί τους επιχειρηματίες κακούς κερδοσκόπους, αλλά η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις Α.Ε, Ο.Ε κλπ τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές φορολογούνται με βάση τη διαφορά των εσόδων από τα έξοδα. Άλλος έχει δηλαδή το όνομα και άλλος τη χάρη. Αν δηλαδή μια τέτοια επιχείρηση έχει κάνει αγορές 100.000€ και έχει κάνει πωλήσεις 101.000€ τότε θα φορολογηθεί στα 1.000€ της διαφοράς. Βέβαια αυτές είναι συνήθως πολυεθνικές ή Ελληνικές μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι επιχειρήσεις δηλαδή με πολλά υποκαταστήματα, κάνουν μεγάλες αγορές και έχουν την δυνατότητα να πουλάν φθηνά. Μπορεί δηλαδή μια τέτοια επιχείρηση να πουλάει ένα προϊόν με κόστος 100€ στην τιμή 101€. Αν θεωρήσουμε ότι και η πρώτη επιχείρηση (ας την ονομάσουμε Α) αγοράζει 100€ το ίδιο προϊόν, είναι αναγκασμένη να το πουλήσει 115€ και επομένως βγαίνει αυτομάτως εκτός ανταγωνισμού.

Το παράδειγμα βέβαια είναι θεωρητικό. Στην ουσία η δεύτερη επιχείρηση (στο εξής Β) λόγω του όγκου των αγορών που κάνει, πετυχαίνει καλύτερες συμφωνίες και τελικά αντί να αγοράσει το προϊόν 100€, το αγοράζει 95€. Έχει επομένως 5€ διαφορά από την τιμή αγοράς της επιχείρησης Α και μπορεί να υποκαταστήσει το δίκτυο χονδρικής πώλησης. Ο προμηθευτής δηλαδή των δύο επιχειρήσεων αναθέτει την χονδρική πώληση στην Β επιχείρηση και έτσι η Α είναι απόλυτα εξαρτημένη από την Β που αφενός του πουλάει εμπορεύματα, αφετέρου καθορίζει τις τιμές λιανικής.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι:

 • Ο κεντρικός προμηθευτής απολύει το προσωπικό του αφού δεν του χρειάζεται.
 • Η επιχείρηση Β μπορεί να αναλάβει και την χονδρική.
 • Η επιχείρηση Β ελέγχει το μεγαλύτερο μερίδιο των λιανικών πωλήσεων.
 • Η επιχείρηση Α είναι αναγκασμένη να πουλάει ακριβά και το πελατολόγιο της περιορίζεται μόνο στους πελάτες εκείνους που είτε δεν ψάχνουν τις τιμές είτε πηγαίνουν στο πλησιέστερο κατάστημα λόγω έλλειψης χρόνου.

Τι επιτυγχάνει η κυβέρνηση με τα νέα φορολογικά μέτρα και την αναγκαστική έκδοση αποδείξεων; Αναγκάζει τον κλάδο επιχειρήσεων να λειτουργούν 100% νόμιμα. Σωστό και ωραίο θα πει κάποιος. Μα η όποια παρανομία κάνουν αυτές οι επιχειρήσεις είναι στα πλαίσια της επιβίωσης τους. Αν μια μικρή επιχείρηση δουλέψει 100% νόμιμα είναι καταδικασμένη να κλείσει αφού πέρα από τη διαφορά στη φορολογία έχει την υποχρέωση να πληρώνει ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) στο ένα της κατάστημα ενώ η επιχείρηση Β πληρώνει ένα ΤΕΒΕ και για τα 30 καταστήματα της. Δηλαδή το ασφαλιστικό κόστος για την Α επιχείρηση είναι 1 ΤΕΒΕ/ 1 κατάστημα ενώ της Β είναι 1 ΤΕΒΕ / 30 καταστήματα.

Μα, θα πει κάποιος λάτρης της νομιμότητας, η Α φοροδιαφεύγει.

Απάντηση: Γιατί ποσά μιλάμε; Πόσο μπορεί να φοροδιαφύγει ένας μπακάλης; Που θα πάνε τα λεφτά; Δεν θα κάνει αγορές; Δε θα πληρώσει ΦΠΑ στις αγορές αυτές; Αυτομάτως για κάθε 100€ που θα φοροδιαφύγει θα πληρώσει τα 20€ όταν θα αγοράσει μια τηλεόραση, μακαρόνια, γάλα, καύσιμα. Τέλος ακόμη και στην απίθανη περίπτωση να μην κάνει καμία αγορά με τα χρήματα που θα έχει «κρύψει» θα τα βάλει σε Ελληνική τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι αφενός θα φορολογούνται 10% επί των τόκων, αφετέρου τα χρήματα θα ενισχύουν το τραπεζικό απόθεμα και θα ενισχύουν τη δυνατότητα δανεισμού της τράπεζας.

Αν κλείσει η Α επιχείρηση, θα μεταφερθεί όλος ο τζίρος σε επιχειρήσεις τύπου Β οι οποίες θα μονοπωλήσουν την αγορά, στο τέλος θα αυξήσουν τις τιμές αφού δεν θα έχουν ανταγωνισμό και τέλος θα δημιουργήσουν θυγατρικές επιχειρήσεις τύπου φρανσάιζ για να καλύψουν την γεωγραφική περιοχή που πρώτα κάλυπταν οι επιχειρήσεις τύπου Α. Με αυτήν την τακτική θα τεθούν εντελώς εκτός συστήματος οι επιχειρήσεις προμηθευτών αφού οι επιχειρήσεις τύπου Β είναι συνήθως πολυεθνικές και μπορούν να αγοράζουν απευθείας από τον κεντρικό διανομέα της Ευρώπης. Τέλος, τα κέρδη αυτών των νομίμων λειτουργούντων επιχειρήσεων θα εξάγονται σε Ελβετικές τράπεζες και οι Ελληνικές τράπεζες θα γίνουν με τη σειρά τους φρανσάιζ των ξένων, αφού Ελληνική επιχειρηματικότητα δεν θα υπάρχει για να τις συντηρεί. Έτσι θα αυξάνεται το έλλειμμα αφού όσο δυναμώνουν οι επιχειρήσεις τύπου Β τόσο θα εξάγεται και χρήμα στην Ελβετία.

Αυτά φυσικά δεν είναι φαντασιώσεις και απλές υποθέσεις. Είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα των οποίων την νομοτελειακή κατάληξη μόλις περιγράψαμε. Δυστυχώς δεν έχουμε τη δύναμη να είμαστε απολύτως νόμιμοι ως αγορά και κοινωνία αφού δεν είμαστε ελεύθεροι. Στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν μονοπώλια είτε το θέλουμε είτε όχι. Είτε αν δεν είμαστε νόμιμοι δε θα μπορέσει το κράτος να πληρώσει τα ομόλογα του και θα ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ το οποίο με τη σειρά του θα επιβάλλει μονοπώλια, ή αν είμαστε νόμιμοι θα γίνει αυτό που περιγράψαμε.

Υπάρχει όμως και ένα ηθικό ζήτημα. Αφού είμαστε που είμαστε χαμένοι, γιατί να δώσουμε να διαχειριστούν τα λεφτά μας οι αποδεδειγμένα κλέφτες; Γιατί τάχα να άλλαξαν οι γνωστοί-άγνωστοι πολιτικοί κλέφτες που οι ίδιοι μας καταχρέωσαν, μας πήραν τα λεφτά στο χρηματιστήριο και μας έβαλαν στο ευρώ με ληστρική ισοτιμία; Γιατί να εμπιστευτούμε αυτούς που είναι οι ίδιοι καταχρεωμένοι στις τράπεζες για τις κομματικές τους υποθέσεις και που κατά πάσα βεβαιότητα θα χρησιμοποιήσουν πάλι τα κρατικά λεφτά για να κάνουν τις εξυπηρετήσεις τους;

Μόλις καταλάβατε γιατί έγιναν Έλληνες 1εκ λαθρομεντανάστες. Είναι απλά το νέο αίμα που θα πέσει στα δίχτυα των χωρίς πατρίδα και ιδανικά πολιτικών που αφού ξεζούμισαν εμάς, θα διαιωνίσουν την κυριαρχία τους με τους αντικαταστάτες μας. Στο κάτω-κάτω οι αντικαταστάτες μας ζουν ακόμη με το όνειρο, εμείς τους καταλάβαμε τους κλέφτες και δε μας χρειάζονται πια. Πρέπει να εξοντωθούμε γιατί ξέρουμε πολλά.

Η φορολογική επανάσταση είναι ηθικό ζήτημα. Και οι επαναστάτες του απελευθερωτικού αγώνα φοροφυγάδες ήταν για το οθωμανικό κράτος. Ήταν όμως αυτοί που μας απελευθέρωσαν αλλά έκαναν το σφάλμα να εμπιστευθούν τους προκρίτους (σημερινούς εφόρους) του σουλτάνου για νέους αρχηγούς. Αυτό το σφάλμα πληρώνουμε ακόμη, αφού οι απόγονοι των προκρίτων και των κοτζαμπάσηδων είναι ικανοί να πουλήσουν την μάνα τους στο διάολο για να κρατήσουν την εξουσία.

Δεν προτρέπω κανέναν να παρανομήσει, εγώ όμως ως καταναλωτής θα ενισχύω την παραοικονομία, θα αγοράζω χωρίς απόδειξη, θα αδιαφορώ για προϊόντα τύπου κόκα κόλα, μίλκα, τζόνι γουόκερ κλπ και εν ολίγοις θα λειτουργήσω καταναλωτικά ως αρματολός και κλέφτης μέχρι να δω λίγο φιλότιμο από τους πολιτικούς. Αυτούς που μου έφαγαν τα λεφτά μου το 2000 και με ανάγκασαν να ζω μέσα στη φτώχεια, αυτούς που προδίδουν κάθε ημέρα την πατρίδα μου και τα εθνικά ιδανικά μου, αυτούς που έφαγαν ένσημα επί ενσήμων των γονέων μας(γιατί είτε άλλαξαν επάγγελμα είτε δεν τους ενημέρωσαν σωστά οι χοντροκωλαράδες γραφειοκράτες είτε δεν συμπλήρωσαν συντάξιμα χρόνια) και στο τέλος χρεοκόπησαν τα ταμεία με την τάχα κακοδιαχείριση (κλοπή δηλαδή), αυτούς θέλω να τους δω φτωχούς και ταπεινωμένους και αδιαφορώ για τις «φορολογικές» τους εξαγγελίες. Όλο αυτό το θέατρο που παρακολουθούμε σήμερα είναι απλά ένα μάθημα για να καταλάβουμε με ποιους έχουμε μπλέξει. Μηδενική ανοχή στους «εθνοφυγάδες».

Advertisements
σχόλια
 1. Ὁ/ἡ Σάκης Πετράκης γράφει:

  Ζω ένα έγκλημα το οποίο εκτελείτε εις βάρος μου από τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)

  Το λέω και το εννοώ έγκλημα με όλη την σημασία της λέξης.

  Το πρόβλημα θα λυνόταν με την σύνδεση του ποσοστού των εισφορών με τα έσοδα. Με ένα min και ένα max. Και κάτω από ένα ποσό εσόδων να μην υπάρχει ΟΑΕΕ. Και ίσως και της επιλογής ασφαλιστικού φορέα. Να μην είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στο συγκεκριμένο ταμείο δηλ. Αλλά μετά θα φαλίριζε ο ΟΑΕΕ σε μία μέρα και όλοι αυτοί πλήρωναν τόσα χρόνια… θα κατασταφόταν
  Ασφαλίσου στον ΟΑΕΕ ή σε όποια άλλη Ιδιωτική ασφάλιση θες.
  Να υπάρχει ανταγωνισμός στις παροχές και όχι εμείς να πληρώνουμε υπαλλήλους που δεν χρειάζονται.
  Εφόσον το βασικό επιχείρημα που υπήρχε παλιά ότι δηλ. η ιδιωτική μπορεί να φαλιρίσει ενώ το ΤΕΒΕ είναι κρατικό και λειτουργεί προς όφελος του κοινού συμφέροντος, δεν υπάρχει πλέον. Εφόσον φαλίρισε αυτοί έπαιξαν τα λεφτά μας στο χρηματιστήριο άρα δεν τα διαχειρίζονται σωστά τότε γιατί δεν μου δίνουν το ελεύθερο να επιλέξω εγώ που θα τα παίξω κι ας τα χάσω για πια κρατική ασφάλεια και διαχείριση μιλάμε.

  Το ληστρικό ταμείο ΟΑΕΕ (το ΤΕΒΕ) ποιος θα το πληρώνει είπαν σε κάποιον που ξεκινάει σε πέντε χρόνια θα δουλεύει μόνο και μόνο για να πληρώνει τους υπεράριθμους υπαλλήλους του ταμείου που κάθονται και δεν κάνουν τίποτα.
  Εγώ είμαι 17 χρόνια ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και πληρώνω:
  1. 850 ευρώ το Δίμηνο στον ΟΑΕΕ (5.000 Ευρώ το χρόνο) για το τίποτα να είχα κάποια παροχή θα έλεγα εντάξει.
  2. Επιμελητήριο πλήρωσα 110 ευρώ τον χρόνο.
  3. Λογιστή 1000 ευρώ τον χρόνο
  4. Τηλέφωνο 50 τον Μήνα.
  5. ΔΕΗ 220 το Δίμηνο.
  6. Νερό 50 Ευρώ το Τρίμηνο.
  7. Ενοίκιο 450 Ευρώ.
  8. Εξοπλισμός ΧΧΧΧ
  9. Αναλώσιμα ΧΧΧ
  Βάλτε τα κάτω και πείτε μου τι πρέπει να εισπράττει κανείς για να μπορεί να επιζήσει σε αυτό το χάος των λιστών και των υπερτιμημένων υπηρεσιών.

  Η ληστεία πρέπει να σταματήσει.
  Πρέπει να συνδεθεί το ποσοστό των εισφορών με τα έσοδα. Με ένα min και ένα max. Και κάτω από ένα ποσό εσόδων να μην υπάρχει ΟΑΕΕ. Στο Βέλγιο και στην Αγγλία απ ότι διάβασα έτσι είναι. Στην Γερμανία που ξέρω γιατί έζησα έτσι είναι. Και στην Γαλλία φαντάζομαι το ίδιο Θάνε.
  Τώρα εγώ έχω ένα μαγαζάκι 20τ.μ. πληρώνω τα ίδια με έναν που έχει δύο πολυκαταστήματα εδώ στην πόλη.

 2. Ὁ/ἡ Νίκος γράφει:

  Επιτέλους μία αδερφή ψυχή έκανε την αρχή…
  Ο θεός να τον έχει καλά είναι ο Ήρωάς μου
  Ελεύθεροι επαγγελματίες Δείτε εδώ
  http://www.facebook.com/pages/%CE%9F%CE%91%CE%95%CE%95-%CE%94%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1/138874229508990

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...