Ποντιακή γλώσσα και λαθρομετανάστες

Posted: 19 Φεβρουαρίου, 2010 in Πόντος

Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει καλλιεργηθεί ο μύθος ότι οι λαθρομετανάστες συνέβαλαν στην Ελληνική οικονομία και ανάπτυξη. Αυτός φυσικά είναι ένας προπαγανδιστικός μύθος των ΜΜΜΕ ενώ απεναντίας οι πληθυσμοί των λαθρομεταναστών οδήγησαν στην υποβάθμιση της Ελλάδας τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο.

Ενός κακού, μύρια έπονται.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν από το 1991 οπότε και άνοιξαν τα σύνορα με την Αλβανία η Ελλάδα ήταν από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες αγροτικών προϊόντων της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι η αγροτική μας παραγωγή προϋπήρχε της καθόδου των Αλβανών και επομένως  ότι οι αγροτικοί πληθυσμοί κυρίως της Μακεδονίας είχαν τρόπο για να φέρουν εις πέρας τις αγροτικές τους εργασίες. Επικεντρώνουμε στην γεωγραφική περιφέρεια της Μακεδονίας για να παρακολουθήσουμε και την εξέλιξη της ποντιακής γλώσσας, αφού την Μακεδονική γη καλλιεργεί μεταξύ άλλων και η συντριπτική πλειοψηφία των ποντίων που βρίσκονται στη χώρα μας. Αμιγώς ποντιακά χωριά βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το μήκος και πλάτος της Μακεδονίας αλλά και της Θράκης.

Πως όμως καλύπτονταν οι ανάγκες για τις γεωργικές εργασίες πριν το 1991 και μάλιστα με συνθήκες και μέσα λιγότερο εξελιγμένα από τα σύγχρονα; Πολύ απλά οι αγρότες εργάζονταν στα χωράφια τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι συγγενείς τους και μάλιστα σε βαθμό μεγαλύτερο του πρώτου. Έτσι κατά τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων είχαμε συστράτευση όλου του σογιού, από διάφορες περιοχές της Ελλάδα με ταυτόχρονη απασχόληση εργατών από τα περίχωρα. Κάποιες θέσεις δε καλύπτονταν από ανειδίκευτους Γιουγκοσλάβους εργάτες και  από φοιτητές που έβγαζαν κάποια χρήματα για τις σπουδές τους.

Έτσι λοιπόν πριν την κάθοδο των λαθρομεταναστών είχαμε το εξής φαινόμενο.

  • Τα χωριά έσφυζαν από ζωή,
  • Είχαμε σύσφιξη των οικογενειακών δεσμών
  • ταυτόχρονα ενισχύονταν και οι δεσμοί μεταξύ των γειτονικών τόπων.

Η συγκομιδή ήταν μια γιορτή, ένα πανηγύρι και γίνονταν με κέφι, με τραγούδι και καλαμπούρια. Ταυτόχρονα η εργασία ήταν και αποδοτική γιατί οι περισσότεροι γνώριζαν την δουλειά και δεν απαιτούνταν ειδική εκπαίδευση για να αποδώσουν.

Πέρα όμως από τα παραπάνω είχαμε και ενίσχυση του ποντιακού πολιτισμού αφού ο ήχος του κεμεντζέ πάντα ηχούσε στα χωράφια. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι ουδέποτε ο Ποντιακός Ελληνισμός ξέμεινε από αστέρες της ποντιακής μουσικής τις δεκαετίες του 70 και του 80. Καραπαναγιωτίδης, Παυλίδης, Χρύσανθος, Δραμινός, Χρυσανθόπουλος κ.α. μονοπωλούσαν το τρατζιστοράκι στα κτήματα αλλά και περιόδευαν οι ίδιοι σε εκδηλώσεις και τοπικά γλέντια. Αυτό συνέβαινε για τον πολύ απλό λόγο ότι τα χωριά είχαν κόσμο και ήταν ζωντανά. Παραδόξως όμως βλέπουμε ότι αυτοί οι αστέρες, κάποιοι εκ των οποίων δε βρίσκονται ανάμεσα μας, δεν αναπληρώθηκαν. Η ζωή στα χωριά έσβησε, το κέφι χάθηκε και τα χωριά απομονώθηκαν.

Τι συνέβη όμως και φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Ξαφνικά στις αρχές της δεκαετίας του 90 έπαψαν να έρχονται στα χωριά εργάτες ενώ τα χωριά γέμισαν από εξαθλιωμένους Αλβανούς που ζητούσαν λίγο ψωμί και δουλειά. Συνηθισμένοι οι χωρικοί στους άλλους λαούς που πάντα όπως είπαμε είχαν παρουσία στη συγκομιδή, προσέφεραν τροφή, στέγη και εργασία στους Αλβανούς. Γρήγορα όμως έγινε αντιληπτό ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν σαν τους άλλους. Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι κλοπές, οι ληστείες, οι βιασμοί και οι δολοφονίες αγροτών. Για να ακριβολογώ, δεν αυξήθηκαν αυτά τα φαινόμενα αλλά πρωτοεμφανίστηκαν αφού μέχρι τότε το κλείδωμα της πόρτας ήταν άγνωστη λέξη για τα σπίτια των χωριών. Τα βουνά γέμισαν με πτώματα Αλβανών που σκότωναν ο ένας τον άλλον για 100 και 200 δραχμές. Κότες εξαφανίζονταν από τα κοτέτσια, ντομάτες κλέβονταν από τους μπαξέδες κοκ. Πλέον δεν ήταν ασφαλές να μένει κάποιος στα χωριά. Οι κοντοχωριανοί λόγο φόβου δεν ρίσκαραν να συνυπάρξουν με έναν Αλβανό ως εργάτες. Μέχρι να καταλάβουν οι Έλληνες αγρότες τι ακριβώς συνέβη, οι Αλβανοί είχαν ήδη κάνει κατάληψη στον χώρο της αγροτικής εργασίας. Αυτός ήταν και ο λόγος της εξαφάνισης των άλλων εργατών. Ο φόβος.

Λίγο το Ελληνικό μας φιλότιμο λίγο η καθυστέρηση στην κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος έφεραν την κατάληψη της επαρχίας. Χρησιμοποιείται από τους προπαγανδιστές το επιχείρημα ότι οι Αλβανοί ήταν φθηνοί εργάτες. Πράγματι, αλλά ουδέποτε έλειψαν από τα χωριά οι φθηνοί εργάτες. Στα χωράφια της Μακεδονίας εργάστηκαν μαύροι, άσπροι, κίτρινοι, Σκοπιανοί, Σέρβοι και όλοι οι λαοί του κόσμου με χαμηλά μεροκάματα. Ποτέ δεν υπήρξαν φαινόμενα ρατσισμού, ποτέ δεν υπήρξε βία και ξενοφοβία. Αυτά τα φαινόμενα ήρθαν μαζί με τους Αλβανούς και δυστυχώς έμειναν.

Σήμερα στα χωριά έχουν μείνει οι ηλικιωμένοι και οι Αλβανοί. Η αγροτική ζωή έχει χάσει τη γοητεία της, οι αγροτικές κοινωνίες τη συνοχή τους και φυσικά αυτό είχε αντίκτυπο και στην ποντιακή γλώσσα και πολιτισμό γενικότερα. Είδαμε ότι πόντιοι διάσημοι τραγουδιστές δεν ξαναβγήκαν. Το σόι δεν ξαναέσμιξε και επομένως δες ξαναμιλήθηκε η ποντιακή γλώσσα μεταξύ του θείου και του ανιψιού, του παππού και του εγγονού. Τα χωριά μαράζωσαν και η αστυφιλία ενισχύθηκε για άλλη μια φορά στην Ελληνική ιστορία.

Οι Αλβανοί εργάτες σήμερα δεν είναι καθόλου φθηνοί. Ένας Αλβανός εργάτης πληρώνεται περισσότερο από έναν Έλληνα ανειδίκευτο ή ακόμη και ελαφρώς ειδικευμένο της πόλης σε βαθμό που πλέον είναι ασύμφορο να τους απασχολεί κανείς. Αυτό είναι ταυτόχρονα και μια προτροπή προς τους Έλληνες να ψάξουν να βρουν στην Ελληνική επαρχία ένα καλοκαιρινό μεροκάματο για να εξοικονομήσουν ένα αξιοπρεπέστατο επιπλέον εισόδημα.

Τα παραπάνω φυσικά τα γνωρίζω από πρώτο χέρι και δε μπορεί καμία προπαγάνδα των ΜΜΜΕ να με πείσει για το αντίθετο. Δυστυχώς όμως για κάποιον άγνωστο λόγο τα ΜΜΜΕ έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν παρουσιάζοντας το λογικό ως παράλογο και το αντίστροφο.

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...